NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

Μένουμε σπίτι, δουλεύουμε από το σπίτι, τρεφόμαστε σωστά στο σπίτι

Μένουμε σπίτι, δουλεύουμε από το σπίτι, τρεφόμαστε σωστά στο σπίτι

Η εργασία από το σπίτι κρύβει διατροφικές παγίδες και πειρασμούς, το ψυγείο είναι πλέον σε απόσταση αναπνοής, και είναι στο χέρι μας να μην αφήσουμε θερμίδες και κακές διατροφικές συνήθειες να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό μας και να επηρεάσουν αρνητικά την παραγωγικότητα και την απόδοσή μας.

Η εργασία από το σπίτι μπορεί να συνδυαστεί με τη διατήρηση μίας ισορροπημένης διατροφής, που τεκμηριωμένα λειτουργεί υποστηρικτικά στην προστασία του οργανισμού μας, στην ψυχολογία μας και κατ΄ επέκταση στην εργασία μας.

  1. Time for Breakfast: Όποιος δουλεύει από το σπίτι, δεν βιάζεται το πρωί να φτάσει στο γραφείο και έχει χρόνο να ετοιμάσει το πρωινό του, το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, στη χρονική στιγμή της ημέρας που οι αποθήκες ενέργειας του σώματος απαιτούν την επαναφόρτισή τους μετά από τις ώρες του βραδινού ύπνου. Όταν αποφεύγουμε το πρωινό, αναγκάζουμε τον οργανισμό μας να υπολειτουργεί για πολλές ώρες, ενώ με το πρωινό η συγκέντρωση και η εγρήγορση στην εργασία μας είναι μεγαλύτερη.
  2. Νερό – Καφέ – Τσάι: Τα 3/4 του εγκεφάλου είναι νερό, που βοηθάει σε προβλήματα μνήμης ή εστίασης και ενδείκνυται να καταναλώνουμε απαραίτητα 8 με 10 ποτήρια την ημέρα. Ο καφές, δηλαδή η καφεΐνη, λειτουργεί ως διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος, αυξάνοντας τα επίπεδα της ντοπαμίνης, η οποία βελτιώνει τις πνευματικές ικανότητες του ατόμου - εργαζόμενου, όμως η υπερβολική κατανάλωσή ενοχοποιείται για εκδηλώσεις νευρικότητας, άγχους και αϋπνίας. Το τσάι δεν βελτιώνει μόνο την πνευματική κατάσταση αλλά και την διάθεση μας για εργασία. Αυτό οφείλεται κυρίως σε μια ουσία που περιέχει, την θειανίνη, η οποία έχει ηρεμιστική επίδραση, μειώνει τους καρδιακούς παλμούς και άλλες χαρακτηριστικές επιδράσεις του άγχους.
  3. Υγιεινά Σνακ: Όσο έντονοι και να είναι οι ρυθμοί εργασίας, κάθε δύο ώρες χρειαζόμαστε ένα σνακ. Και όταν δουλεύουμε από το σπίτι, το πιο πιθανό είναι να αναζητήσουμε το μικρό αυτό γεύμα στο ψυγείο μας. Ας γεμίσουμε το ψυγείο μας με υγιεινές προτάσεις ή ας συνηθίσουμε κάποια από τα μικρά μας γεύματα να είναι ξηροί καρποί, μαύρη σοκολάτα, γιαουρτάκι με διάφορες γεύσεις ή ακόμα και πολύσπορα σταρένια κρακεράκια. Αν κατά τη διάρκεια της εργασίας καταναλώνουμε μικρά σνακ, αυξάνουμε να επίπεδα συγκέντρωσης και είναι λιγότερες οι πιθανότητες υπερφαγικής κρίσης το βράδυ.
  4. Μεσημεριανό Φαγητό: Όταν εργαζόμαστε από το σπίτι, το μαγειρευτό φαγητό σερβίρεται πιο εύκολα και έτσι δεν είμαστε τόσο επιρρεπείς σε έτοιμο φαγητό, fast food. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι στο σπίτι μπορούμε να φροντίσουμε να μην παραλείψουμε τη σαλάτα, που είναι απαραίτητο συνοδευτικό σε κάθε γεύμα. Έρευνες δείχνουν πως όταν τρώμε στο γραφείο, σε εξωτερικό χώρο, αυξάνονται οι πιθανότητες στο lunch box να μην συμπεριλάβουμε τη σαλάτα. Ένα σωστό μεσημεριανό θα μειώσει κατά πολύ τις πιθανότητες να «ξεμείνει» κάποιος από ενέργεια στην εργασία του. Βασικό tip είναι να ακολουθούμε σε αυτό το σημαντικό γεύμα της ημέρας το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής (1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια,1 φορά λαδερά, 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρι, 1 φορά την εβδομάδα λευκό κρέας πχ κοτόπουλο και 1 φορά την εβδομάδα ή στις 15 μέρες άπαχο κόκκινο κρέας).
  5. Ο κανόνας του 5: Ένας τρόπος να ελέγχουμε τη διατροφή μας κατά την εργασία μας είναι να καταναλώνουμε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, εξασφαλίζοντας ποικιλία στην πρόσληψή τους. Παραδείγματος χάριν, ένας τρόπος είναι να επιλέγει κάποιος φρούτα και λαχανικά με διάφορα χρώματα, καθώς το κάθε χρώμα προέρχεται από διαφορετικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Για το μοβ χρώμα, δοκιμάστε βατόμουρα, καθώς είναι πολύ θρεπτικά και έρευνες δείχνουν ότι βοηθούν στην μάθηση και στην αποστήθιση, ικανότητες που πολλά επαγγέλματα χρειάζονται.

Σε κάθε επάγγελμα θέλουμε να δίνουμε το 100% του εαυτού μας και η διατροφή βοηθάει πολύ στην ενέργεια που χρειάζεται ο καθένας. Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη, όμως ίσως και όχι, αν ο αφέντης τρέφεται σωστά. Στο άρθρο γίνεται ειδική αναφορά στην εργασία από το σπίτι καθώς ο Απρίλιος του 2020 το επιβάλλει για τους περισσότερους. Μένουμε σπίτι, δουλεύουμε από το σπίτι, τρεφόμαστε σωστά στο σπίτι.

Και δεν ξεχνάμε ότι η διατροφή θέλει και άσκηση, όσο περισσότερο αντέχει ο καθένας από εμάς. Όταν δουλεύουμε από το σπίτι, μετακινούμαστε λιγότερο, ο οργανισμός μας δεν ακολουθεί ούτε τον βασικό βηματισμό της μετακίνησης προς την εργασία. Η σωστή διατροφή είναι συνυφασμένη με την ευεργετική επίδραση της άσκησης, μην την παραλείπετε!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr