NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

O «αστεροειδής» που χτύπησε τον Πλανήτη Γη λίγο πριν τις ημέρες του Πάσχα

O «αστεροειδής» που χτύπησε τον Πλανήτη Γη λίγο πριν τις ημέρες του Πάσχα

Ντόμινο αλυσιδωτών αντιδράσεων προκάλεσε στον πλανήτη το χτύπημα του κορονοϊού. Οι κυβερνήσεις όλων των κρατών νομοθέτησαν μέτρα, οι κεντρικές τράπεζες ψαλίδισαν τα επιτόκια για να δημιουργήσουν συνθήκες φτηνού δανεισμού.

Το σύστημα υγείας των ΗΠΑ βρέθηκε στα πρόθυρα καταστροφής, η Ευρώπη ψάχνει τα πατήματα της, οι αναδυόμενες οικονομίες αναζητούν νέα στηρίγματα. Η πτώση της ζήτησης για εξαγωγές και η άνοδος των χρεοκοπιών και αφερεγγυοτήτων θα επιβραδύνει τους ρυθμούς ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. Από το τρίτο τρίμηνο θα γίνει ορατή η ανάκαμψη. Θα ανεβάσει ταχύτητες το τέταρτο τρίμηνο, αν δεν υπάρξει κάποια βίαιη ανακοπή.

30% απώλειες έγραψαν μέσα σε μία εβδομάδα οι κεφαλαιαγορές, όταν κατά την οικονομική κρίση του 2008 πέρασαν δύο χρόνια για να συσσωρευτούν αυτές οι απώλειες. Οι πιέσεις που ασκούνται προς τις επιχειρήσεις είναι μεγάλες. Εξίσου μεγάλες είναι οι πιέσεις για τις ασφαλιστικές και τις επενδύσεις των ασφαλιστικών, όσο η απειλή της ύφεσης αιωρείται πάνω από την παγκόσμια οικονομία.

Tο πρόβλημα με τις ασφαλιστικές δεν πηγάζει μόνο από τα συμβόλαια υγείας και ζωής, αλλά και από τον κλάδο αυτοκινήτου και γενικών ασφαλειών. Ανάλογα, πως έχει χτυπήσει την κάθε χώρα ο ιός ανοίγονται τα μέτωπα. Επενδύσεις, αποζημιώσεις, ανανεώσεις συμβολαίων, νέες πολιτικές, Φερεγγυότητα ΙΙ (Solvency II) είναι τα πέντε κύρια μέτωπα σχεδόν για κάθε κλάδο.

Το χτύπημα και το ντόμινο των αντιδράσεων

Οι ασφαλιστικές ζωής, σύμφωνα με την KPMG διατηρούν επενδύσεις άνω των 20 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Εξ αυτών το ήμισυ αφορά τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα, οι αποδόσεις των οποίων έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Η σημερινή κρίση ασκεί πιέσεις και στα εταιρικά ομόλογα, ανοίγοντας το δρόμο για υποβαθμίσεις.

Πλέον αυτών, οι κεντρικές τράπεζες έριξαν τα επιτόκια, δημιουργώντας περιθώρια πιστωτικής χαλάρωσης για την άντληση φτηνού χρήματος, αυξάνοντας τις πιέσεις στον κλάδο και κυρίως προς τις ασφαλιστικές ζωής. Οι παράγοντες αυτοί απειλούν σοβαρά κυρίως την Φερεγγυότητα ΙΙ (Solvency II) των ασφαλιστικών ζωής, την στιγμή που για μερικές ήδη τα προβλήματα αυτά προϋπήρχαν.

Ο δείκτης που μετρά την Φερεγγυότητα ΙΙ των ασφαλιστικών είναι ευάλωτος στις μεταβολές των χρηματαγορών και τα spreads των ομολόγων. Στην περίπτωση που οι διακυμάνσεις επιμείνουν οι ασφαλιστικές θα έχουν μειωμένα κέρδη από επενδύσεις, ενώ είναι υποχρεωμένες να καλύψουν / ασφαλίσουν τα κεφάλαια των ασφαλισμένων και των μετόχων.

Η Υγεία διαφέρει ανά χώρα

Δύσκολα μπορεί να καθοριστεί ο αντίκτυπος του κορονοϊού στις ασφαλίσεις υγείας, καθώς αυτός διαφέρει από χώρα σε χώρα. Κυρίως για δύο λόγους: πρώτον γιατί διαφέρει ο αριθμός των θανατηφόρων περιστατικών ανά χώρα και δεύτερον γιατί διαφέρουν οι καλύψεις που δίνουν οι ασφαλιστικές, από κράτος σε κράτος, καθώς και οι συνεργασίες που έχουν με τα συστήματα δημόσιας υγείας.

Για παράδειγμα στις ΗΠΑ το σύστημα υγείας είναι ιδιωτικό, ενώ στην Ευρώπη και τον Καναδά στηρίζεται κυρίως στην δημόσια ασφάλιση με τις ασφαλιστικές να έχουν ρόλο συμπληρωματικό. Στην Ασία τα συστήματα υγείας είναι κυρίως ιδιωτικά αλλά και σε φάση εξέλιξης.

Καθώς δεν έχουν ακόμα υπολογιστεί επακριβώς τα ποσοστά θνησιμότητας και νοσηρότητας, το κόστος για τις ασφαλιστικές δεν έχει καθοριστεί. Ωστόσο, η κρίση φέρνει στο προσκήνιο νέες μεθόδους στην παρακολούθηση της υγείας όπως είναι οι υπηρεσίες τηλέ-υγείας, η ζήτηση των οποίων δείχνει να έχει τάσεις ανοδικές.

Χορός εκατομμυρίων

Στις γενικές ασφαλίσεις ή ασφαλίσεις κατά ζημιών ο αντίκτυπος από τον κορονοϊό μπορεί να διαχειριστεί, παρατηρούν οι Swiss Re και KPMG. Οι περισσότεροι ασφαλιστές πήραν το μάθημα τους από την κρίση που είχε προκαλέσει η επέλαση του SARS το 2003, εισάγοντας ειδικούς όρους για τις μεταδιδόμενες ασθένειες, επιδημίες / πανδημίες στους όρους των συμβολαίων, όπως είναι τα συμβόλαια διακοπής επιχειρηματικών λειτουργιών και ταξιδιωτικής ασφάλισης.

Οι πολιτικές συμβολαίων είθισται να πληρώνουν για ζημιές που έχουν προκληθεί από φυσικά φαινόμενα. Οι ζημιές που προκαλούνται από τον κορονοϊό ενδεχομένως να μην υπάρχουν σε ορισμένες πολιτικές, ωστόσο έχουν ξεκινήσει συζητήσεις επ' αυτού με αρκετές διαφωνίες επί της παρούσης. Στις ταξιδιωτικές ασφαλίσεις οι καλύψεις για τον κορονοϊό διαφέρουν, ωστόσο και για αυτές έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για αλλαγές στους όρους κάλυψης.

Οι περισσότερες ζημιές αναμένεται να συγκεντρωθούν από τις ακυρώσεις των μεγάλων εκδηλώσεων. Το μεγαλύτερο γεγονός είναι οι Ολυμπιακοί του Τόκιο, η ασφαλιστική κάλυψη του οποίου υπολογίζεται στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ποσό αυτό δεν βαραίνει όλο τους ασφαλιστές, ένα μέρος έχει εκχωρηθεί στους αντασφαλιστές, οι οποίοι έχουν αναλάβει να αποζημιώσουν.

Οι πιστώσεις ετοιμάζονται να υποδεχτούν χρέη - ανησυχίες για τις μμε

Ένας ακόμα τομέας των Γενικών Ασφαλίσεων που ετοιμάζεται να δεχτεί το χτύπημα του κορονοϊού είναι οι ασφαλίσεις πιστώσεων οι οποίες καλύπτουν τα χρέη των προμηθευτών και των πελατών.

Πρόκειται, σύμφωνα με την KPMG, για μία αγορά 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εάν λόγω κορονοϊού βγουν εκτός αγοράς εταιρείες που συμμετέχουν στο διεθνές / εγχώριο εμπόριο, τότε οι απαιτήσεις προς τους ασφαλιστές πιστώσεων θα αυξηθούν απότομα. Σοβαρές ανησυχίες υπάρχουν για την μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις εφοδιαστικές αλυσίδες που εξαρτώνται από αυτές. Οι εξελίξεις στον τομέα αυτό εξαρτώνται από το πόσο εξειδικευμένα είναι τα μέτρα που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις για την προστασία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων και ειδικότερα ο χρόνος διάρκειας τους.

Τέλος, η αστάθεια των αγορών και η πτώση των επιτοκίων προκαλούν κλυδωνισμούς στην κερδοφορία του κλάδου των Γενικών Ασφαλίσεων καθώς και στους δείκτες Φερεγγυότητας ΙΙ.

Το αυτοκίνητο η κορωνίδα των ασφαλιστών

Στην Ελλάδα o κλάδος ασφάλισης αυτοκινήτου κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στη συνολική πίτα της ασφαλιστικής αγοράς. Απουσία ελέγχων και λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, στην αρχή της κρίσης καταγράφηκε πτώση στην παραγωγή ασφαλίστρων. Αρκετοί οδηγοί οχημάτων δεν ανανέωσαν τα ασφαλιστήρια τους συμβόλαια, αφήνοντας τα οχήματα ανασφάλιστα.

Έχει υπάρξει μια διόρθωση χάρη στις παρεμβάσεις που έγιναν από ορισμένες ασφαλιστικές οι οποίες πρόσφεραν εκπτώσεις. Οι παροχές αυτές οφείλονται στα υψηλά αποθεματικά που διατηρούν οι συγκεκριμένες ασφαλιστικές και στην πτώση του δείκτη ζημιών (loss ratio). Με άλλα λόγια λόγω της πτώσης της κυκλοφορίας, μειώνονται τα ατυχήματα συνεπώς και οι αποζημιώσεις των ασφαλιστικών. ΟΙ μειώσεις έχουν γίνει είτε με την παροχή 2-3 μηνών στα ετήσια ασφαλιστήρια είτε με μειώσεις στο ασφάλιστρο.

Τις βραχυχρόνιες αυτές μειώσεις τις έχουν κάνει οι ασφαλιστικές που είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και ακόμα και να αυξηθεί ο δείκτης ζημιών δεν θα έχουν πιέσεις στο τεχνικό αποτέλεσμα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr