NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Στη Νέκταρ τα βλέπουν όλα καφέ!

Στη Νέκταρ τα βλέπουν όλα καφέ!

Υπάρχει μία ελληνική εταιρεία, η οποία βλέπει τα προϊόντα της σαν τα παιδιά της, στην οποία συνδυάζεται η παράδοση με την καινοτομία και έχει στηριχτεί από την ίδρυση της μέχρι και σήμερα σε δικά της κεφάλαια. Παρόλα αυτά, το σημαντικότερο όλων είναι το γεγονός ότι είναι μία οικογενειακή επιχείρηση και μάλιστα υγιείς!

Για την εταιρεία καφέ Νέκταρ, την ιστορία της, το παρόν και το μέλλον της, μίλησε στο επιχειρώ η Ίρις Κατσαρού - Νεοφωτίστου εγγονή του ιδρυτή Γεώργιου Νεοφώτιστου και Sales and Exports Manager της εταιρείας.

Η Νέκταρ δημιουργήθηκε το 1951 στο Άργος από τον Γεώργιο Νεοφώτιστο, ό οποίος όχι μόνο γνώριζε ήδη αρκετά χρόνια πως να "ψήνει" καφέ αλλά ήταν και "επιχειρηματικό δαιμόνιο" όπως σχολίασε χαρακτηριστικά η Ίρις. Μαζί, λοιπόν, με τη γυναίκα του Σπυριδούλα Νεοφωτίστου άνοιξαν το πρώτο μαγαζί λιανικής για την εισαγωγή και παραγωγή ελληνικού καφέ.

"Ο παππούς απέκτησε πιστό κοινό από την Αρκαδία και την Αργολίδα και στη συνέχεια μπήκε και η μητέρα μου πιο ενεργά, η οποία και μετακίνησε τα κεντρικά γραφεία από το Άργος στην Αθήνα το 1995" εξηγεί η Ίρις όσον αφορά την ίδρυση της εταιρείας.

Η μεταφορά των κεντρικών γραφείων από το Άργος στην Αθήνα σηματοδότησε και μία νέα εποχή για την εταιρεία, η οποία άρχισε να αλλάζει προσανατολισμό και πλούτισε το πορτοφόλιο της με νέα χαρμάνια καφέ. Ήδη η Νέκταρ από το 1981 είχε προσαρμόσει την πετυχημένη συνταγή του ελληνικού καφέ και στον γαλλικό.

Όπως υποστηρίζει η Ίρις "για να γίνεις γνωστός χρειάζεσαι όλα τα προϊόντα" και σε αυτό το σημείο ήρθε το 2002 η αποκλειστική συνεργασία της Νέκταρ, με την ιταλική εταιρεία Fantini και την εισαγωγή espresso, όπως επίσης και η συνεργασία με τη Natfood μία ιταλική εταιρεία καθιερωμένη στον χώρο της Horeca, και η εισαγωγή σοκολάτας.

"Όλα αυτά άνοιξαν τις πόρτες και στο κομμάτι του πελατολογίου αλλά και των γνωριμιών, με αποτέλεσμα τη στενή συνεργασία με τους Ιταλούς από τους οποίους πήραμε γνώσεις για τον espresso και τη σοκολάτα", επεσήμανε η Ίρις, αναφέροντας στη συνέχεια και την αποκλειστική συνεργασία της Νέκταρ με την εταιρεία τσαγιού Premier's.

Σύμφωνα με την Ίρις, το νέο πορτοφόλιο της εταιρείας γέννησε την ανάγκη για τη δημιουργία της δικής τους μονάδας παραγωγής, με αποτέλεσμα το 2008 να ολοκληρωθεί το εργοστάσιο της εταιρείας στις Μυκήνες, μία εκσυγχρονισμένη μονάδα, η οποία παράγει 2-3 τόνους καφέ καθημερινά. "Νιώθαμε έτοιμοι! και στο κομμάτι των εισαγωγών είχαν αρχίσει να μπαίνουν πολλοί περιορισμοί" τόνισε, προσθέτοντας ότι "τότε ξεκίνησε η δική μας παραγωγή espresso με την επωνυμία dieci".

Αυτή τη στιγμή η Νέκταρ παράγει τρεις κατηγορίες καφέ τον ελληνικό, τον φίλτρου, και τον espresso καθώς και τις δικές τους σοκολάτες, με τον καφέ φίλτρου με άρωμα κάστανο να αποτελεί καινοτομία της εταιρείας καθώς είναι ο μοναδικός σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Όσον αφορά το κομμάτι των εξαγωγών, η Νέκταρ τα τελευταία πέντε χρόνια έχει παρουσία σε χώρες όπως η Αγγλία, η Ρωσία, η Κίνα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ουκρανία, η Αμερική και ο Καναδάς. "Μας ενδιαφέρουν οι εξαγωγές, αλλά στηριζόμαστε στην εσωτερική αγορά καθώς η εταιρεία είναι product oriented" επεσήμανε σε αυτό το σημείο η Ίρις προσθέτοντας ότι "θέλουμε να αλλάξει αυτό μέσα στα επόμενά χρόνια, καθώς υπάρχει ζήτηση και από άλλες χώρες".

Το εξαγωγικό ενδιαφέρον της Νέκταρ είναι φανερό με την παρουσία της σε διεθνείς εκθέσεις του χώρου, όπως την Anuga, τη μεγαλύτερη έκθεση παγκοσμίως στην κατηγορία φαγητού και ποτού, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο. "Εκεί βλέπεις πως στέκεσαι στην παγκόσμια αγορά" τόνισε η Ίρις από τη θέση της Sales and Exprots Manager της εταιρείας.

Τα βραβεία της Νέκταρ, όμως, μέχρι σήμερα ίσως και να προδιαθέτουν για την πορεία της στη διεθνή αγορά. Το 2012 το BHMA GOURMET ανέδειξε τον καφέ της Νέκταρ ως το νούμερο ένα ελληνικό προϊόν. Επίσης, την ίδια χρονιά η πατέντα της Νέκταρ για τον κρύο ελληνικό καφέ κέρδισε σε συνεργασία με τον μπαρίστα Σταύρο Λαμπρινίδη την πρώτη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καφέ της Horeca.

Μέσα στα μελλοντικά σχέδια της Νέκταρ βρίσκονται η ανάπτυξη των εξαγωγών της καθώς και το άνοιγμα ενός καφέ Νέκταρ στην Αθήνα, με άρωμα Ελλάδας, Ιταλίας και Γαλλίας. "Έχουμε ήδη κάνει επαφή με αρχιτέκτονα και έχουν μπει οι βάσεις για το εικαστικό" σχολίασε η Ίρις και ίσως εδώ να πρέπει να αναφέρουμε ότι σχεδόν ολόκληρο το εικαστικό κομμάτι της εταιρείας επιμελείται η Βαρβάρα Νεοφωτίστου κόρη του ιδρυτή της Νέκταρ και Γενική Διευθύντρια της εταιρείας.

Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό στα άμεσα σχέδια της εταιρείας για τον επόμενο μήνα είναι το λανσάρισμα μίας καινούργιας συσκευασίας ελληνικού καφέ, η οποία θα συνοδεύεται από ζάχαρη με αποξηραμένα φυτικά προϊόντα, όπως εσπεριδοειδή, ιβίσκο, λεβάντα.

Ανυπομονούμε!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr