NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Η παράνομη ανταλλαγή μουσικών αρχείων και η «γέννηση» του Skype

Η παράνομη ανταλλαγή μουσικών αρχείων και η «γέννηση» του Skype
Φωτογραφία: Rocco

​Στις 10 Μαΐου συμπληρώθηκαν 9 χρόνια από τη στιγμή που το Skype, η γνωστή εφαρμογή VoIP με εκατομμύρια χρήστες από όλον τον κόσμο, πέρασε στα «χέρια» της Microsoft. Η ιστορία, όμως, της συγκεκριμένης υπηρεσίας περνάει μέσα από παμπ, νομικές εμπλοκές και μια εφαρμογή ανταλλαγής μουσικών αρχείων: το Kazaa.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το Napster βρίσκεται στο επίκεντρο του τεχνολογικού κόσμου. Πρόκειται για μια peer-to-peer εφαρμογή μέσω της οποίας οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν, εντελώς δωρεάν (και παράνομα) όποιο μουσικό κομμάτι επιθυμούν από τις συλλογές των άλλων μελών. Το Napster, αν και επαναστατικό, θα βρεθεί στο στόχαστρο της μουσικής βιομηχανίας (και των Metallica), αφού τόσο οι χρήστες όσο και η υπηρεσία δεν διαθέτουν τις σχετικές άδειες για τη μουσική που ανταλλάσσουν.

Κάπου προς τα τέλη του πρώτου κύματος των εφαρμογών του είδους, θα κάνει την εμφάνιση του το Kazaa, μια εφαρμογή που έχει αναπτυχθεί από τους Εσθονούς προγραμματιστές της BlueMoon Interactive. Ο Σουηδός Niklas Zennstrom και ο Δανός φίλος του, ο Janus Friis, αφότου θα αποχωρήσουν από την δανέζικη Tele2, στην οποία εργάστηκαν πάνω στην παρουσίαση του παρόχου διαδικτυακών υπηρεσιών get2net αλλά και του portal everyday.com, θα αναπτύξουν το Kazaa με τη βοήθεια άλλων προγραμματιστών.

Η εφαρμογή επέτρεπε τη μεταφορά αρχείων απευθείας από τον υπολογιστή σε έναν άλλο χωρίς ενδιάμεσο διακομιστή, επιλύοντας έτσι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του Napster. Το Kazaa θα διατεθεί στο κοινό τον Σεπτέμβριο του 2000 και θα γίνει γρήγορα η εφαρμογή με τα περισσότερα downaloads, παγκοσμίως, κερδίζοντας ένα καινούργιο χρήστη κάθε δευτερόλεπτο. Οι προγραμματιστές του (οι Εσθονοί Heinla, Tallinn και Kasesalu) πίνουν κρασί και σκέφτονται «ώστε έτσι είναι να αισθάνεσαι ότι η μισή από την παγκόσμια κίνηση στο Διαδίκτυο περνά μέσα από το λογισμικό σου».

Όμως, από την επιχειρηματική πλευρά των πραγμάτων, οι Zennström και Friis αποτυγχάνουν να συνάψουν συμφωνίες με αμερικανικούς κινηματογραφικούς και μουσικούς κολοσσούς. Συνεπακόλουθα, το Kazaa θα μηνυθεί για πειρατεία. «Κλεμμένα» αντίγραφα μουσικής, ταινιών και πορνογραφίας θα αρχίσουν να διανέμονται μέσω του δικτύου της εφαρμογής και οι ιδιοκτήτες του σύντομα θα βρεθούν σύντομα στο στόχαστρο μιας στρατιάς Αμερικανών δικηγόρων. Θα αποφεύγουν δικαστικές κλητεύσεις, θα προσέχουν κάθε επισκέπτη στα γραφεία τους και θα κρυπτογραφούν κάθε επικοινωνία τους.

Και ενώ οι δικαστικές διαμάχες θα συνεχιστούν - με το Kazaa να παίρνει τη δική του πορεία, να εξαγοράζεται, να παίρνει άδεια και να ακολουθεί και άλλες διαδικασίες, η «παρέα» που βρισκόταν πίσω από την ανάπτυξη του είχε ήδη άλλες ιδέες για το πώς θα εκμεταλλευόταν την peer-to-peer τεχνολογία πάνω στην οποία βασιζόταν το δίκτυο. Και κάπου εκεί, το καλοκαίρι του 2002, μπήκαν τα πρώτα θεμέλια για αυτό που μετέπειτα θα γινόταν μια από τις πιο επαναστατικές εφαρμογές επικοινωνίας.

Το γραφείο της ομάδας στο Ταλίν βρισκόταν πίσω από το Stenbock House, τότε έδρα της εσθονικής κυβέρνησης. Στο δρόμο τους, η ομάδα συχνά βρισκόταν σε ένα από τα πιο αγαπημένα σημεία της πόλης, το Valli Bar. Η παμπ θα μείνει αργότερα στην ιστορία, λόγω του ότι κάθε νέος υπάλληλος ή επισκέπτης της έπρεπε να περάσει από εκεί. Αυτή η εμπειρία περιελάμβανε και Millimallikas, ένα διαβόητο κοκτέιλ που αποτελείται από βότκα γλυκάνισου, τεκίλα και σάλτσα Tabasco.

Η στιγμή που θα φωνάξουν «εύρηκα» είναι όταν θα αποφασίσουν ότι μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την τεχνολογία του Kazaa για απευθείας κλήσεις μεταξύ υπολογιστών. Την Άνοιξη του 2003, μια πρώιμη έκδοση της εφαρμογής θα διατεθεί προς δοκιμή σε ένα κλειστό γκρουπ 20 ατόμων. Η υπηρεσία είχε προβλήματα. Ο ήχος δεν ήταν καλός. Αλλά όταν οι δοκιμαστές συνειδητοποιούσαν ότι μπορούσαν πλέον να μιλήσουν μέσω υπολογιστή σε άτομα που βρίσκονταν στην άλλη πλευρά του κόσμου δωρεάν, η γνώμη τους άλλαζε. Είχαν μπει τα θεμέλια για το Skype.

Η υπηρεσία στην αρχή δεν έβγαζε χρήματα και αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με τους επενδυτές να είναι σκεπτικοί και νευρικοί μετά την φούσκα του dot-com. Ο William Draper, ένας Αμερικανός επενδυτής, ήταν από τους λίγους που θεωρούσε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να επενδύσει στην τεχνολογία P2P. Ο «απεσταλμένος» του, Howard Hartenbaum, θα φτάσει στην Ευρώπη για μια συμφωνία με τους Zennström και Friis. Ο Hartenbaum ήθελε να επενδύσει στην ομάδα, ό, τι κι αν ήθελαν να κάνουν, είτε είχαν προϊόν, είτε όχι. Είχαν ήδη την ακλόνητη εμπιστοσύνη τους με το Kazaa.

Το Skype θα διατεθεί για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό στις 29 Αυγούστου του 2003. Η ομάδα του Skype, που αποτελούνταν από περίπου 20 άτομα, θα το γιορτάσει στη Στοκχόλμη παρακολουθώντας το Startup.com, ένα ντοκιμαντέρ για την τεχνολογική «έκρηξη». Την πρώτη μέρα θα γίνει download από 10.000 άτομα. Μέσα σε μερικούς μήνες, θα έχει ένα εκατομμύριο χρήστες. Το όνομα του project προήλθε από τις λέξεις «sky» και «peer». Ακολουθώντας το παράδειγμα του Napster και άλλων, το όνομα θα συντομευτεί σε «Skyper». Αλλά επειδή το domain name Skyper.com είχε ήδη διατεθεί, το «r» αποκόπηκε.

Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2005, το eBay συμφώνησε να εξαγοράσει την Skype Technologies έναντι ενός ποσού που έφτανε τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Την 1η Σεπτεμβρίου 2009, το eBay ανακοίνωσε ότι πουλούσε το 65% του Skype στη Silver Lake, τον Andreessen Horowitz και το Συμβούλιο Επενδύσεων του προγράμματος συνταξιοδότησης του Καναδά για 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια, αποτιμώντας το Skype στα 2,75 δισεκατομμύρια δολάρια. Στις 10 Μαΐου 2011, η Microsoft Corporation θα εξαγοράσει την Skype Communications για 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία απορροφήθηκε ως τμήμα της Microsoft, που απέκτησε και όλες τις τεχνολογίες της. Η εξαγορά ολοκληρώθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2011.

Niklas-Zennstrom-Janus-Friis.jpg?mtime=20200516195310#asset:184857

Λίγο μετά την εξαγορά, η Microsoft ξεκίνησε να ενσωματώνει την υπηρεσία Skype στα δικά της προϊόντα. Μαζί με την ανάπτυξη της υπάρχουσας εφαρμογής για επιτραπέζιους υπολογιστές και κινητά, η εταιρεία ανέπτυξε μια αποκλειστική εφαρμογή για τα λειτουργικά συστήματα Windows 8 και Windows RT. Το επόμενο έτος, έγινε η προεπιλεγμένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων για τα Windows 8.1, αντικαθιστώντας το Windows 8 Messaging, και προεγκατεστημένο λογισμικό σε κάθε συσκευή με Windows 8.1.

Επιπλέον, η Microsoft διέκοψε εφαρμογές της υπέρ του Skype: σε μια μεταβατική περίοδο ενός μηνός, από τις 8 έως τις 30 Απριλίου 2013, η Microsoft σταμάτησε τη μακροχρόνια υπηρεσία ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων Windows Live Messenger, αν και το Messenger συνέχισε στην ηπειρωτική Κίνα. Στις 11 Νοεμβρίου 2014, η Microsoft ανακοίνωσε ότι, το 2015, το Lync θα αντικατασταθεί από το Skype για επιχειρήσεις.

Το Skype ήταν ο κύριος τρόπος με τον οποίο οι καταναλωτές μιλούσαν μεταξύ τους μέσω του Διαδικτύου, με τις βιντεοκλήσεις να αντιστοιχούν στο 40% της συνολικής χρήσης του το 2011. Είχε γίνει τόσο μεγάλο που το 2011 το «The Onion» αστειεύτηκε ότι θα προστεθεί στο λεξικό. Τρία χρόνια αργότερα, το ρήμα προστέθηκε στο Oxford English Dictionary, επισημαίνοντας πόσο δημοφιλής ήταν η υπηρεσία. Τα τελευταία χρόνια, το Skype έχει εξελιχθεί σε μια εφαρμογή της Microsoft, ενώ εδώ και αρκετό καιρό δεν χρησιμοποιεί πλέον peer-to-peer τεχνολογία, όπως στην αρχή, αλλά τους servers της MS.

Ωστόσο, η Microsoft αντιμετώπισε μεγάλες προκλήσεις από νωρίς για να μετατρέψει το Skype σε μια κερδοφόρα επιχείρηση και να το διατηρήσει ανταγωνιστικό. Σήμερα, στην εποχή της πανδημίας και των κοινωνικών περιορισμών, το Skype δείχνει να μην αποτελεί την κύρια εφαρμογή που επιλέγουν οι χρήστες για τις επικοινωνίες, με επιλογές όπως το Zoom να αποκτούν ολοένα και ευρύτερη υιοθέτηση.


Με πληροφορίες από: wikipedia, arstechnica, nytimes

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr