NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Ηγεσία & Management
ανάγνωση

«Grow»: Ιστορίες management και ηγεσίας, με τον άνθρωπο στο επίκεντρο

«Grow»: Ιστορίες management και ηγεσίας, με τον άνθρωπο στο επίκεντρο

Οι Βαγγέλης Παπαδήμας και Θοδωρής Σπηλιώτης μιλούν στο epixeiro.gr για το βιβλίο «Grow - Ιστορίες Management & Ηγεσίας», μια συγγραφική προσπάθεια δημόσιας έκφρασης και συλλογικής εμπειρίας ανθρώπων που βρίσκονται σε καίριες και σημαντικές θέσεις ευθύνης. Πώς προέκυψε η ιδέα και ποια τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τα κείμενα;

Μιλήστε μας για το συλλογικό βιβλίο GROW, για το πώς προέκυψε η δημιουργία του και για τους στόχους του συγκεκριμένου εγχειρήματος.

Βαγγέλης Παπαδήμας: Καταρχάς να σας ευχαριστήσουμε πολύ για αυτήν την ευκαιρία. Είναι σημαντικό να γνωρίσει ο κόσμος για ποιον σκοπό δημιουργήθηκε το GROW. Να ευχαριστήσουμε επίσης θερμά όλους τους συμμετέχοντες αλλά και όσους συνέβαλαν στην δημιουργία του. Χωρίς αυτούς δεν θα μιλάγαμε για αυτό το βιβλίο τώρα.

H ιδέα ξεκίνησε επειδή εμείς οι ίδιοι θέλαμε να «μάθουμε». Θέλαμε να εξελιχτούμε ως επαγγελματίες και ως άνθρωποι. Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι θα μπορούσαμε να εξελιχθούμε αν «ακούγαμε». Αν ακούγαμε ιστορίες άλλων ανθρώπων που θεωρούμε ότι είχαν μια ανερχόμενη πορεία στην ασχολία τους, αλλά και να πούμε αυτά που θέλαμε εμείς οι ίδιοι. Ανθρώπους επί το πλείστων χαμηλού προφίλ, που δεν μας δίνεται εύκολα η δυνατότητα να διαβάσουμε ή να ακούσουμε τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες τους.

Η ιδέα αυτή εξελίχθηκε. Προσπαθούσαμε με τον Θοδωρή να δούμε τι άλλο μπορούμε να προσφέρουμε. Μπορούσαμε να προσφέρουμε και κάτι απτό, σε ανθρώπους που χρειάζονται και κάτι άλλο εκτός της γνώσης. Από τη βοήθεια σε οργανισμούς που πιστεύουμε και συμμεριζόμαστε το όραμα τους. Για αυτό, τα έσοδα μας σαν συγγραφείς, όπως και όλων των συμμετεχόντων, διατίθενται προς το Χαμόγελο του Παιδιού, την Κιβωτό του Κόσμου, Τα Παιδικά Χωριά SOS και το Άλμα Ζωής.

Θοδωρής Σπηλιώτης: Προσπαθούμε να συνδυάσουμε τη γνώση με την προσφορά. Μέσα από το βιβλίο, μάθαμε πολλά για το πως σκέπτονται και δρουν άνθρωποι των επιχειρήσεων, των ενόπλων δυνάμεων, της εκπαίδευσης, της εκκλησίας.

Συντονίσατε μια μεγάλη προσπάθεια, στην οποία πήραν μέρος πολλές σημαντικές προσωπικότητες. Πώς έγινε η επιλογή τους, με ποια κριτήρια;

Θ.Σ.: Τα κριτήρια ήταν καθαρά με γνώμονα τη χρησιμότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος προς τους αναγνώστες. Επιθυμούμε το βιβλίο να αφήσει ένα ανθρώπινο αποτύπωμα και να φέρει κοντά ανθρώπους με διαφορετικές κουλτούρες για να περάσει μηνύματα ηχηρά για το Management και την Ηγεσία.

Β.Π.: Γενικότερα, προσπαθήσαμε να εντάξουμε ανθρώπους διαφόρων κατηγοριών και δραστηριοτήτων, ώστε να δούμε εάν οι απόψεις διαφοροποιούνται. Για παράδειγμα, ο τρόπος διοίκησης ενός νοσοκομείου μοιάζει με τον τρόπο διοίκησης μιας εταιρίας; Πως διοικούνται οι ένοπλες δυνάμεις, ακόμα και η Εκκλησία, Τι πιστεύει ο κάθε κλάδος.

Αν θα προσπαθούσατε να βγάλετε κάποια συμπεράσματα από όλα τα κείμενα, από όλες τις συμμετοχές, ποια θα ήταν αυτά; Υπάρχει κάποια «κατακλείδα»;

Β.Π.: Ναι φυσικά και υπάρχει. Το πιο σημαντικό είναι οι άνθρωποι! Και υπαίτιοι είναι οι άνθρωποι που ηγούνται! Είναι αξιοσημείωτο ότι 60 άνθρωποι διαφορετικών επαγγελμάτων, θέσεων, χώρων, αντίληψης, εκπαίδευσης και παιδείας - που να σημειώσω, δεν ήξερε κανένας τι έγραφαν οι υπόλοιποι, δηλαδή αν θα συμφωνούσαν οι απόψεις τους ή όχι σε μια δημόσια έκθεση που θα ήταν αυτό το βιβλίο – καταλήγουν στους ανθρώπους! Πρέπει να γίνουμε πιο ανθρωποκεντρικοί, αυτή είναι η άποψη μου και το συμπέρασμα.

Παράθεση - epixeiro.gr

Πρέπει να γίνουμε πιο ανθρωποκεντρικοί, αυτή είναι η άποψη μου και το συμπέρασμα

Θ.Σ.: 60 προσωπικότητες έχουν κοινό κορμό σκέψης που έχει ως επίκεντρο θεμελιώδεις αρχές, όπως το ήθος, η ανθρώπινη συμπεριφορά, η συναδελφικότητα, η ομαδικότητα και πολλά αλλά που έχουν ως κύριο ζωοδότη τον άνθρωπο.

Ζητήσατε τη συμμετοχή ανθρώπων σε θέσεις ευθύνης. Θα λέγατε πως υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, κάποιες κοινές απαιτήσεις, στους ρόλους που καλούνται να υπηρετήσουν;

Θ.Σ.: Ο καθένας λειτουργεί με τη δική του προσωπική αλλά και επαγγελματική φιλοσοφία. Διαβάζοντας προσεχτικά τα κείμενα, αντιλαμβανόμαστε ότι όλα στρέφονται γύρω από τον άνθρωπο. Η εξέλιξη μας περιστρέφεται και έχει αντίκτυπο στη ομάδα, στην εταιρία, στην οικογένεια μας. Όλα συνδέονται μεταξύ τους και επηρεάζει το ένα το άλλο με τρόπο μοναδικό.

Β.Π.: Όλοι μας έχουμε μια τεράστια ευθύνη. Την ευθύνη μιας ομάδας.

Επικεντρώσατε γύρω από την ηγεσία και το management. Ποια η σημασία της ηγεσίας και του τρόπου διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού στις μέρες μας;

Θ.Σ.: Βάσει της προσωπικής μου αντίληψης, το Management και η Ηγεσία είναι βαθύτερες έννοιες. Μην ξεχνάμε ότι από την στιγμή που γεννιόμαστε παίζουμε ένα ρόλο, του γιου, του μαθητή, του φίλου, του συζύγου, του πατέρα. Τον ρόλο του υφιστάμενου ή προϊστάμενου. Πιστεύω στις win του win σχέσεις, αλλά ακόμα περισσότερο πιστεύω ότι ένας από τους δύο κερδίζει λίγο παραπάνω σε μια διαπροσωπική επικοινωνία. Για αυτό αναφέρομαι στους προηγούμενους ρόλους. Γιατί από την στιγμή που γεννιόμαστε, αλληλεπιδρούμε με άλλους ανθρώπους και πάντα ένας από τους δύο «οδηγεί». Απλά πράγματα, για παράδειγμα μια συζήτηση ή μια παρέα ή μια ομάδα. Χωρίς να έχει κάποιον «τίτλο» ούτε να του έδωσε κάποιος τον ρόλο. Για αυτό επικεντρωθήκαμε σε αυτό. Γιατί όλοι μας είμαστε καθημερινά Managers ή Ηγέτες. Γιατί όλοι το χρειαζόμαστε και όλοι το ασκούμε καθημερινά στην ζωή μας όχι μόνο στην εργασία μας.

Όσον αφορά στην διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, για εμένα είναι το ίδιο. Χρειαζόμαστε τα παραπάνω και πρέπει να τα εξασκούμε καθημερινά. Όπως πρέπει να προσέξω πως θα μιλήσω στην οικογένεια μου, έτσι πρέπει να προσέξω και πως θα μιλήσω στους συναδέλφους μου και την ομάδα μου.

Θα ήθελα λίγο να σταθούμε στο ότι αποφασίσατε να πραγματοποιήσετε το συγκεκριμένο εγχείρημα σε μορφή βιβλίου. Ποια η «δύναμη» του βιβλίου στις μέρες μας, όσον αφορά και στην απήχηση του από τις νεότερες γενιές;

Θ.Σ.: Το βιβλίο είναι διαχρονικό και θα συνεχίσει να είναι. Το παρατηρήσαμε και τις μέρες του εγκλεισμού, οι άνθρωποι ως πνευματική διέξοδο επέλεγαν να διαβάσουν βιβλίο. Οι νέες γενιές είναι καλύτερα ενημερωμένες και έχουν μεγαλύτερη απορροφητικότητα της γνώσης. Ευχόμαστε να είναι ένα χρήσιμο βιβλίο που θα βοηθήσει στην εξέλιξη τους, καθώς στις σελίδες του υπάρχουν εμπειρίες ανθρώπων με σημαντική πορεία

Β.Π.: Η τεχνολογία μας απομακρύνει κάποιες φορές από τον τρόπο που οι άνθρωποι αναπτύχθηκαν χιλιάδες χρόνια τώρα. «Πιστεύουμε στα βιβλία».

Έχετε όμως και τις δικές σας επαγγελματικές πορείες. Μιλήστε μας για αυτές και για το πώς σας έχει επηρεάσει ενδεχομένως η τρέχουσα κρίση με την πανδημία.

Β.Π.: Η πανδημία είναι πολύ «σημαντική». Πρωτίστως για την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου στις οικογένειες θυμάτων. Μου φαίνεται αδιανόητο, εκτός του να χάνεις άνθρωπο σου, να μην μπορείς να τον δεις και να τον αποχαιρετίσεις στις τελευταίες του στιγμές. Όσον αφορά στα επαγγελματικά, μας έχει επηρεάσει, όπως όμως και όλον τον κόσμο. Το Travel Retail όπου δραστηριοποιούμαστε σαν όμιλος έχει πλήγματα. Έχω πολύ άξια ομάδα όμως και στεκόμαστε δυνατοί και ανακάμπτουμε. Όμως δεν ήταν για εμένα όπως και για άλλους το πρώτο πλήγμα. Έχουμε περάσει οικονομική κρίση, στην περίοδο της οποίας και εγώ ο ίδιος σταμάτησα την δραστηριότητα της ατομικής μου επιχείρησης, και γενικότερα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα νομίζω πολλοί άνθρωποι έχουμε ξαναξεκινήσει και ξαναξεκινήσει... Πρέπει να προσαρμοζόμαστε.

Παράθεση - epixeiro.gr

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αντιληφθήκαμε το μεγάλο κεφάλαιο του Ανθρωπίνου Δυναμικού που έχουμε στη χώρα μας

Θ.Σ.: Αναμφισβήτητα η νέα κρίση έφερε τα πάνω κάτω, είδαμε τη ζωή αλλιώς. Αντιληφθήκαμε ότι δεν είμαστε άτρωτοι ως άνθρωποι, καταλάβαμε τη αξία του λίγου και του απλού και κάποιοι από εμάς αλλάξαμε προτεραιότητες. Κάποιες από τις νέες αξίες που δημιουργήθηκαν θα μας ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό, κάποιες θα χαθούν μέσα στους ρυθμούς τις καθημερινότητας. Σίγουρα ήταν μια εμπνευστική περίοδος για συγγραφή νέου πονήματος, καθώς όλες οι άλλες επαγγελματικές μου δραστηριότητες διακόπηκαν. Ας εκμεταλλευτούμε την αλλαγή προτεραιοτήτων στη ζωή μας.

Θα ήθελα και την γνώμη σας για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, μια και στο βιβλίο συμμετέχουν και προσωπικότητες από τον συγκεκριμένο χώρο. Ποια η εικόνα που έχετε σχηματίσει για τον ρόλο και την συνεισφορά της στην ανάπτυξη της χώρας μας;

Θ.Σ.: Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αντιληφθήκαμε το μεγάλο κεφάλαιο του Ανθρωπίνου Δυναμικού που έχουμε στη χώρα μας. Μέσα από τις σκέψεις του, ο κάθε συγγραφέας αποτύπωσε στο χαρτί παρατηρήσεις, πλούτο γνώσεων, εμπειρίες ζωής αλλά και ψυχής που διαθέτουμε ως Έλληνες στην επιχειρηματικότητα. Ας ελπίσουμε η κρίση να εξαλείψει τα εμπόδια του κράτους και να δώσει ώθηση στις προσπάθειες μας για μια νέα εποχή με λιγότερα επιχειρηματικά εμπόδια.

Β.Π.: Παρατηρώ πολύ αξιόλογα βήματα και στην Ελλάδα του σήμερα και στην Ελλάδα του χθες. Μην ξεχνάμε, από αρχαιοτάτων χρόνων είμαστε εμπορικός λαός.

Το βιβλίο σας κυκλοφορεί στις 27 Μαίου. Πώς μπορεί να το αποκτήσει κάποιος; Υπάρχουν επόμενα βήματα για το συγκεκριμένο project;

Β.Π.: Ναι είμαστε βαθιά χαρούμενοι και ευγνώμονες για αυτό. Ξέρετε, η ιδέα ξεκίνησε πέρσι το καλοκαίρι και διαθέσαμε με χαρά, παράλληλα από τις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις, πολύ προσωπικό χρόνο για να προσπαθήσουμε να «βοηθήσουμε» με τον τρόπο μας άλλους μέσα από αυτό το βιβλίο. Όπως κάνανε και όλοι οι συμμετέχοντες. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε κατά νου πολλούς ανθρώπους ακόμα που θα θέλαμε να ακούσουμε και να διαβάσουμε ως αναγνώστες αλλά και συνεχώς σκεφτόμαστε εμπειρίες που θα θέλαμε και εμείς οι ίδιοι να μοιραστούμε. Ποτέ δεν λέω ποτέ.

Θ.Σ.: Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους συγγραφείς που διέθεσαν πολύτιμο χρόνο για τη συμμετοχή τους στο συλλογικό πόνημα. Επίσης, να ευχαριστήσουμε τους αναγνώστες που θα μοιραστούν στιγμές και ενδεχόμενος να ταυτιστούν μέσα από κάποια ιστορία και θα γίνουν μέρος του βιβλίου. Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr