NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

Αλλαγή εποχής, αλλαγή διατροφής: Οι 5 κανόνες για τη διατροφή μας

Αλλαγή εποχής, αλλαγή διατροφής: Οι 5 κανόνες για τη διατροφή μας

Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, στους περισσότερους χώρους εργασίας επικρατούν δύο συνθήκες: οι εργαζόμενοι σκέφτονται διακοπές και διαφωνούν για τη χρήση του air condition στα γραφεία. Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να αποδώσουμε πνευματικά και σωματικά, όσο και αν το μυαλό μας βιάζεται να προγραμματίσει διακοπές. Όμως, υπάρχει και μια τρίτη συνθήκη που είναι κοινός παρονομαστής για κάθε υπάλληλο και αφορά στην αποδυνάμωση του οργανισμού που προκαλεί η ζέστη. Λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας έχουμε μεγαλύτερες απώλειες σε υγρά από το σώμα, με αποτέλεσμα την ήπια αφυδάτωση και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί, όπως ο πονοκέφαλος, η κούραση, οι ζαλάδες, η πτώση της πνευματικής λειτουργίας.

Για να μπορέσουμε να αποδώσουμε στην εργασία μας, αλλά και να πάρουμε τη σκυτάλη των διακοπών με όρεξη, δύναμη και ενέργεια, πρέπει να προσέξουμε τη διατροφή μας και να δώσουμε την απαραίτητη σημασία στους κάτωθι κανόνες:

Κανόνας Νο1: Ξεκινάμε την ημέρα μας με δύο ποτήρια νερό. Είναι τόσο απαραίτητο να πιούμε το πρωί νερό όσο απαραίτητο είναι το αντηλιακό μας στην πλαζ. Ως το τέλος την ημέρας θα πρέπει να έχουμε καταναλώσει τουλάχιστον 2 λίτρα νερό ώστε να αναπληρώσουμε το νερό που χάνετε λόγω εφίδρωσης. Ακόμα και ένα μικρό ποσοστό αφυδάτωσης (1-3%) αυξάνει το αίσθημα κόπωσης. Η καλή ενυδάτωση φαίνεται να σχετίζεται με υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης, διάθεσης και μνήμης. Η επαρκής κατανάλωση νερού μπορεί να ανακουφίσει (ή και ορισμένες φορές να προλάβει) τα συμπτώματα της ημικρανίας, ειδικά σε όσους είναι αφυδατωμένοι.

Κανόνας Νο2: Oι χυμοί φρούτων αποτελούν θρεπτική επιλογή κάθε στιγμή της ημέρας, προσφέρουν σημαντική αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό, συμβάλλοντας στην προστασία του από τις βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου. Επισημαίνεται ότι ο χυμός που περιλαμβάνει ρόδι είναι πρώτος στη λίστα με διατροφική αξία καθώς έχει μια ενισχυμένη δόση αντιοξειδωτικών ουσιών που ενισχύουν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι και συστατικά στοιχεία του μύρτιλου είναι ευεργετικά για την υγεία του εγκεφάλου και έχουν θετική επίδραση στη μνήμη.

Κανόνας Νο3: Κατανάλωση θρεπτικών γευμάτων, ένα θρεπτικό γεύμα είναι ένα ελαφρύ γεύμα που δεν θα προκαλέσει «δυσφορία». Ένα θρεπτικό γεύμα θα μπορούσε να είναι ένα πιο υγιεινό burger με ψωμάκια σίτου, άπαχα κρέατα, νόστιμες σως γιαουρτιού και λαχανικά, υπάρχουν πολλές σχετικές συνταγές στο διαδίκτυο. Ίσως σε αυτόν τον κανόνα πρέπει να δώσουμε έμφαση και στην κατανάλωση ψαριού και θαλασσινών. Τα ψάρια συχνά ονομάζονται «τροφή του εγκεφάλου» καθώς είναι μια εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης, και θρεπτικών συστατικών, κυρίως ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, αλλά και βιταμινών Β και ιωδίου. Υπάρχουν πολλοί γευστικοί τρόποι να μαγειρευτούν και να αποτελέσουν ένα ελαφρύ γεύμα όταν δεν είναι τηγανιτά!

Κανόνας Νο4: Καρότο στο αντηλιακό και στο φαγητό, τα καρότα αποτελούν μια κατεξοχήν “αντηλιακή τροφή”. Χάρη στα καροτενοειδή τα οποία περιέχουν, μπορούν να μειώσουν ή να περιορίσουν τον κίνδυνο ηλιακών εγκαυμάτων. Ακόμα, είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε Β-καροτίνη, η οποία ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο με τη σειρά του ρυθμίζει τη δύναμη και την ελαστικότητα του δέρματος. Σε αυτήν την κατηγορία θα μπορούσαμε να εντάξουμε και την γλυκοπατάτα, που είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και β καροτένια και «φροντίζει» για την καλή υγεία της επιδερμίδας, ειδικά το καλοκαίρι που εκτίθεται στον ήλιο, προστατεύοντάς τη από ανεπιθύμητους εισβολείς (ιούς, μικρόβια, βακτήρια).

Κανόνας Νο5: Όπως και στο προηγούμενο άρθρο, ένας τρόπος να ελέγχουμε τη διατροφή μας κατά την εργασία είναι να καταναλώνουμε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, εξασφαλίζοντας ποικιλία στην πρόσληψή τους. Παραδείγματος χάριν, ένας τρόπος είναι να επιλέγει κάποιος φρούτα και λαχανικά με διάφορα χρώματα, καθώς το κάθε χρώμα προέρχεται από διαφορετικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Για το καλοκαίρι, το κεράσι είναι ένα πολύ θρεπτικό φρούτο. Τα κεράσια είναι πολύ πλούσια σε ένα συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό που παράγει μελατονίνη, η οποία προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Το καλοκαίρι χρειάζεται αλλαγή στη διατροφή, είναι ακριβώς όπως τα ρούχα, αλλάζουμε «ντουλάπα», αλλάζουμε διατροφή, τα ρούχα μας είναι πιο ελαφριά και η διατροφή μας το ίδιο. Και προσοχή: μην αφήσετε καλοκαιρινούς πειρασμούς όπως παγωτά και αλκοολούχα ποτά σε δροσιστικά κοκτέιλ να σας δροσίζουν παροδικά και να σας γεμίζουν θερμίδες, όλα με μέτρο!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr