NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

Ένας οδηγός ψυχικής υγείας για τους εργαζομένους στην πανδημία του κορονοϊού

Ένας οδηγός ψυχικής υγείας για τους εργαζομένους στην πανδημία του κορονοϊού
23_06_2020

Powered by:
Thrive Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.
epixeiro icon Coaching & Training, Personal Coaching

​Για να αποφύγουμε την εξάπλωση του κορονοϊού, πολλοί εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να δουλεύουν από το σπίτι. Από την άλλη, επειδή η εργασία εξ αποστάσεως δεν είναι εφικτή για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, κάποιοι εξακολουθούν να πηγαίνουν στη δουλειά. Με όποιον τρόπο κι αν δουλεύεις, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις την ψυχική σου υγεία.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να φροντίσεις το μυαλό, την καρδιά και το πνεύμα σου, όσο βρίσκεσαι σε ένα δύσκολο εργασιακό περιβάλλον.

Πληροφορήσου σωστά και απόφυγε τις νοητικές παγίδες

Κυκλοφορούν πολλές ειδήσεις καθημερινά σχετικά με τον κορονοϊό. Μερικές από αυτές είναι χρήσιμες και θα σε κρατήσουν ασφαλή, αλλά μερικές δεν είναι. Για την ψυχική σου υγεία, χρειάζεται να γνωρίζεις τα γεγονότα για την ασφάλειά σου και τους κινδύνους της επιλογής να πας στη δουλειά.

Πρέπει να λειτουργήσεις σαν ντετέκτιβ, αναζητώντας στοιχεία που οδηγούν στην αλήθεια. Μπορεί να είναι εξουθενωτικό να κάνεις υποθέσεις και να γεμίζεις τα κενά, όταν δεν υπάρχουν αποδείξεις. Παρόλο που δεν πρέπει να αγνοείς το ένστικτό σου, υπάρχουν μερικές νοητικές παγίδες, που προκαλούν ακόμα μεγαλύτερο άγχος.

Ακολουθούν μερικές συνηθισμένες νοητικές παγίδες που πρέπει να προσέχεις:

Η μαντική

Ναι, οι ειδήσεις είναι γεμάτες προβλέψεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές είναι απόλυτες και αναπόφευκτες αλήθειες. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον και θα έχουμε λιγότερο άγχος, αν μείνουμε στο παρόν και κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να παραμείνουμε ασφαλείς.

Τρόπος σκέψης “άσπρο-μαύρο”

Αυτό συμβαίνει όταν αρχίζουμε να σκεφτόμαστε τα άκρα (πχ, “είναι το τέλος του κόσμου”). Στην πραγματικότητα, οι καταστάσεις βρίσκονται κάπου στη μέση. Δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε ότι όλα είναι μόνο καλά ή μόνο άσχημα.

Ανάγνωση της σκέψης

Νομίζεις ότι ξέρεις ό,τι σκέφτονται ο διευθυντής ή οι συνάδελφοί σου; Ίσως να μπορείς να μαντέψεις μερικά, αλλά τον περισσότερο καιρό δεν ξέρεις στα σίγουρα. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να κάνεις άμεσες ερωτήσεις σε αυτούς που γνωρίζουν και μείνε μακριά από προσπάθειες για τηλεπάθεια.

Αύξησε την αυτοφροντίδα σου

Όποιος κι αν είσαι ή όποια κι αν είναι η δουλειά σου, τώρα περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να φροντίσεις τον εαυτό σου. Η αυτοφροντίδα είναι μια πράξη που βοηθά την υγεία σου, την ευεξία σου και προσφέρει ανακούφιση από το στρες.

Οι πιο αποτελεσματικές ρουτίνες αυτοφροντίδας καλύπτουν 6 πεδία: συναισθηματικό, πρακτικό, σωματικό, ψυχικό, κοινωνικό και πνευματικό. Σκέψου τα σαν κουβάδες με νερό που πρέπει να τους γεμίζεις κάθε τόσο. Αν αφήνεις κάποιον άδειο, δεν θα μπορεί να σε βοηθήσει όταν τον χρειαστείς. Όσο μεγαλύτερα αποθέματα νερού έχεις, τόσο καλύτερα θα μπορείς να διαχειριστείς τις δύσκολες στιγμές.

Ποια είδη και δραστηριότητες αυτοφροντίδας μπορούν να ενσωματωθούν στην εβδομάδα σου:

Συναισθηματική αυτοφροντίδα

Η συναισθηματική αυτοφροντίδα σε βοηθά να επεξεργαστείς τα συναισθήματά σου. Μπορείς να μιλήσεις σε έναν ειδικό, να γράψεις ημερολόγιο ή να ασχοληθείς με την τέχνη. Χρειάζεσαι χρόνο για να σκεφτείς τα συναισθήματά σου και να τους δώσεις το χώρο για να εκφραστούν.

Πρακτική αυτοφροντίδα

Η πρακτική αυτοφροντίδα περιλαμβάνει αυτές τις δουλειές που δεν θέλουμε να κάνουμε, αλλά μας βοηθούν να είμαστε πιο οργανωμένοι. Το πλύσιμο των ρούχων, τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ και η δημιουργία προϋπολογισμού συμβάλλουν όλα σε μια καλύτερη αίσθηση άνεσης.

Σωματική αυτοφροντίδα

Η σωματική αυτοφροντίδα περιλαμβάνει τη φροντίδα του σώματος, μέσα κι έξω. Φρόντισε να κοιμάσαι αρκετά κάθε βράδυ, πιες αρκετό νερό, κάνε stretching και φάε υγιεινά. Πρέπει να συμπεριφέρεσαι καλά στο σώμα σου.

Ψυχική αυτοφροντίδα

Η ψυχική αυτοφροντίδα είναι οτιδήποτε ενεργοποιεί τον εγκέφαλό σου. Μπορεί να είναι ένα σταυρόλεξο, ένα βιβλίο, η μουσική ή η τέχνη. Δες το σαν γυμναστική για το μυαλό σου.

Κοινωνική αυτοφροντίδα

Η κοινωνική αυτοφροντίδα αφορά την ενδυνάμωση των σχέσεων στη ζωή σου. Πάρε κάποιον τηλέφωνο, στείλε ένα μήνυμα ή γράψε ένα γράμμα. Η συζήτηση θα βοηθήσει εσένα και το αγαπημένο σου πρόσωπο.

Πνευματική αυτοφροντίδα

Η πνευματική αυτοφροντίδα αφορά την επαφή με κάτι μεγαλύτερο από σένα. Για κάποιους, είναι θρησκευτική, αλλά δε χρειάζεται να είναι. Η προσευχή, ο διαλογισμός και η επαφή με τη φύση είναι όλα παραδείγματα πνευματικής αυτοφροντίδας.

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται σαν πολλή αυτοφροντίδα, αλλά πολλές από αυτές τις δραστηριότητες απαιτούν μόνο μερικά λεπτά. Αν πηγαίνεις στη δουλειά με τα ΜΜΜ, μπορείς να αξιοποιήσεις αυτόν το χρόνο για να γράφεις ημερολόγιο ή να πάρεις τηλέφωνο ένα φίλο. Στο διάλειμμα για φαγητό, κάνε λίγο stretching και διάβασε ένα βιβλίο. Για πιο μεγάλα καθήκοντα, κατένειμε τα σε μικρότερα κομμάτια και δες τι μπορείς να κάνεις σε 5 λεπτά. Τα άλλα καλά νέα είναι ότι η αυτοφροντίδα δεν χρειάζεται να κοστίζει έξτρα χρήματα. Είναι πάντα διαθέσιμη και μπορείς να απομακρυνθείς από τον κόσμο, τουλάχιστον για λίγο, και να καταφύγεις σε ένα μέρος ηρεμίας, που ούτε ο κορονοϊός μπορεί να αγγίξει.


Αρχική δημοσίευση από Jessica Bloom, Συντάκτρια στο Talkspace [www.thriveglobal.gr]

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr