NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

Πώς η μουσική μπορεί να μειώσει το στρες και να βελτιώσει τη διάθεση

Πώς η μουσική μπορεί να μειώσει το στρες και να βελτιώσει τη διάθεση
03_07_2020

Powered by:
Thrive Global Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.
epixeiro icon Coaching & Training, Personal Coaching

Ανακάλυψε τη θεραπευτική δύναμη της μουσικής.

Από τα αρχαία χρόνια, η μουσική χρησιμοποιείται για να βελτιώσει την υγεία και την ψυχική μας ευεξία. Ο Έλληνας φιλόσοφος και μαθηματικός Πυθαγόρας πίστευε ακράδαντα στην θεραπευτική δύναμη της μουσικής, ενώ ο Ρωμαίος ιατρικός εγκυκλοπεδίστας Κέλσιος ανέφερε ότι η μουσική μπορεί να ηρεμήσει και να βελτιώσει τη διάθεση των ασθενών. Κατά τη διάρκεια της βουβωνικής πανώλης, οι γιατροί σύστηναν τη μουσική για ιατρικούς σκοπούς. Και κατά τη διάρκεια της παρούσας πανδημίας, η μουσική, οποιουδήποτε είδους, μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της διάθεσής σου και στη μείωση του στρες.

“Ιστορικά, η μουσική θεωρούνταν ότι έχει ιδιαίτερες ιδιότητες, που σχετίζονταν με την ικανότητα να βάλουν σε τάξη το σώμα,” αναφέρει ο Simon Durrant, Ph.D., Διευθυντής Έρευνας στο University of Lincoln’s School of Psychology στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η μουσική, επίσης, θεωρούνταν ως ένας τρόπος διατήρησης μιας θετικής ψυχικής στάσης.

Οι αρχαίοι είχαν δίκιο. Υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι η μουσική μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που αισθανόμαστε, υποστηρίζει ο Durrant. “Όπως χρειάζεται να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία του σώματος, έτσι χρειάζεται να ρυθμίσουμε τη διάθεσή μας και η μουσική είναι το κλειδί.” Υποδεικνύει ότι η μουσική μπορεί να περιορίσει το άγχος και να ενεργοποιήσει περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται με τη ρύθμιση των συναισθημάτων. Μία έρευνα αποκάλυψε ότι το να ακούς μουσική μια φορά την εβδομάδα οδήγησε σε βελτίωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, μόνο μετά από ένα μήνα. Και υπάρχουν πολλές αποδείξεις, ο Durrant σημειώνει, ότι η μουσική έχει θετική επιρροή στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Με δεδομένα τα αναμφισβήτητα θεραπευτικά οφέλη της μουσικής, μερικές στιγμές μουσικής μπορούν να βοηθήσουν ειδικά στο πλαίσιο της πανδημίας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σε εμπνεύσουν να αρχίσεις να ακούς μουσική.

Άκου αργή μουσική για να χαλαρώσεις

Αν αισθάνεσαι αγχωμένος, η αργή και χαλαρή μουσική, όπως η μουσική του Mozart, θα σε βοηθήσει να περιορίσεις το στρες σου, αναφέρει ο Durrant.

Άκου έντονη μουσική για να αυξήσεις την ενέργειά σου

Η μουσική έχει άμεση επίδραση στους χτύπους της καρδιάς, αναφέρει ο Durrant. Περισσότερη έντονη μουσική, που τείνει να γίνεται ταχύτερη και πιο δυνατή, αυξάνει τους χτύπους της καρδιάς και την κυκλοφορία του αίματος,” προσθέτει. “Για να κάνεις την ημερήσια άσκησή σου, άκου χορευτική μουσική και κάνε το δικό σου ιδιωτικό πάρτι.”

Άκου τα αγαπημένα σου τραγούδια για να αισθανθείς λιγότερο μόνος

Η μουσική μπορεί να σε αποσπάσει από τις ανησυχίες, σημειώνει ο Durrant. Αν απομονώνεσαι, η μουσική μπορεί να σπάσει τη σιωπή, κάτι που μοιάζει καταπιεστικό για κάποιους ανθρώπους. “Πρέπει να είναι μουσική που σου αρέσει, αλλιώς θα νιώσεις χειρότερα,” αναφέρει. “Διάλεξε την κατάλληλη μουσική ανάλογα με το σκοπό ή τη διάθεση που θες να πετύχεις.”

Άκου χαλαρωτική μουσική στο κρεβάτι

Η έρευνα του Durrant το 2018 αποκάλυψε ότι η μουσική μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους κάθε ηλικίας να κοιμηθούν καλά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά την πανδημία του κορονοϊού, όταν είναι σύνηθες το μυαλό σου να τρέχει. Στην έρευνα του Durrant, μαζί με τον Bach και τον Chopin, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ο Ed Sheeran και οι Coldplay τους βοήθησαν να αποκοιμηθούν, παρόλο που η μουσική χωρίς στίχους βοηθά περισσότερο. Ο Durrant αναφέρει ότι το να ακούς τη μουσική που αγαπάς είναι το πιο σημαντικό. Μόλις πέσεις στο κρεβάτι, υποστηρίζει, βάλε ένα χρονοδιακόπτη για να σταματήσει η μουσική μετά από 30 λεπτά, ώστε να μην διαταράξεις τη χαλάρωσή σου.


Αρχική δημοσίευση από Elaine Lipworth, Συντάκτρια Thrive Global στο www.thriveglobal.gr

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

Σχόλια

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr

Top5

σήμερα

    Επιχειρώ - epixeiro.gr