NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Μην κυνηγάς την ευτυχία! Ας την να έρθει να σε βρει

Μην κυνηγάς την ευτυχία! Ας την να έρθει να σε βρει

Δεν θα μπορούσα να πω πως δεν έχει επηρεάσει η εμφάνιση του κορονοϊού έστω και επιδερμικά τις ζωές μας. Και πώς άλλωστε να μη συμβεί, όταν εμείς οι άνθρωποι βρισκόμαστε σε διαρκή αλληλεξάρτηση με το περιβάλλον και κάθε μορφή αλλαγής, το οποίο αυτό υφίσταται.

Λέγεται πως το γνώρισμα μιας ισχυρής προσωπικότητας δεν υπόκειται στο να βρίσκεται έρμαιο των μεταβαλλόμενων καταστάσεων και συνθηκών γύρω της, αλλά στο να μπορεί η ίδια να διαμορφώνει καταστάσεις καθοδηγώντας την ενέργεια που διαθέτει προς όφελός της. Βλέπετε, καθημερινά ξυπνάμε με ένα συγκεκριμένο και περιορισμένο ποσό ενέργειας, το οποίο θα διαθέσουμε στους ανθρώπους με τους οποίους θα αλληλεπιδράσουμε, στις σκέψεις που θα κάνουμε και στις καταστάσεις που θα καλεστούμε να αντιμετωπίσουμε. Ο τρόπος διανομής και διαχείρισης της συγκεκριμένης ενέργειας, καθορίζουν και την ψυχολογία μας στο τέλος της ημέρας, καθώς και εν γένει την προσωπικότητά μας.

Πόσοι από εμάς δεν σπαταλάμε άχρηστα και άσκοπα την ενέργειά μας, απασχολώντας το μυαλό μας με ανούσιες και αβάσιμες σκέψεις, τροφοδοτώντας με αυτό τον τρόπο τις άσχημες συνήθειες, «πενθώντας» τη ζωή που μας χαρίστηκε, ενώ αντίθετα θα έπρεπε να γιορτάζουμε το κάθε λεπτό, την κάθε ώρα, την κάθε στιγμή της ζωής μας, αξιοποιώντας την θετικότητα και αισιοδοξία μας ώστε να ελκύσουμε την ευτυχία.

Η φύση του ανθρώπου δυστυχώς, τείνει προς την αρνητικότητα, προς οτιδήποτε δηλητηριάζει το βλέμμα και την ψυχή μας. Παρατηρήστε το πόσο μπορεί να τραβήξει την προσοχή μας ένα τροχαίο ατύχημα στη μέση του δρόμου, σε αντίθεση με την θέα ενός όμορφου πίνακα στον τοίχο ενός μουσείου. Επιπροσθέτως, οι σκέψεις μας έχουν την προδιάθεση να μεταπηδούν από την μια περιοχή του ανθρώπινου μυαλού στην άλλη τόσο απότομα, όπως ακριβώς οι μετακινήσεις των μαϊμούδων από το ένα δέντρο στο άλλο, μη συνειδητοποιώντας πως η ενέργεια που καταναλώνεται για αυτή την μετακίνηση, μας εξαντλεί, σαμποτάροντας την ίδια μας την ευτυχία.

Οι μετακινήσεις αυτές, πυροδοτούνται μέσα σε μια «φυσιολογική» ημέρα, ασύλληπτα πολλές φορές εξαιτίας του βομβαρδισμού που δεχόμαστε από πλήθος εξωγενών ερεθισμάτων. Στο τέλος λοιπόν της ημέρας, τα ημερήσια αποθέματα ενέργειας έχουν εξαντληθεί, απομακρύνοντας μας από πράγματα που θα μπορούσαν να μας εξασφαλίσουν την πραγματική ευτυχία!

Και πώς γίνεται αυτό; Μα είναι πολύ απλό! Αδειάστε τις σκέψεις σας και φέρτε στο νου σας το πρώτο σας φιλί. Θυμηθείτε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε! Θυμόσαστε το όνομά του / της; Το μέρος; Το συναίσθημα που νιώσατε, ίσως προφανώς μια μικρή αμηχανία ή το συναίσθημα της επιθυμίας... Όμορφα! Τώρα συγκεντρωθείτε στον χώρο που βρισκόσαστε. Νιώστε την θερμοκρασία. Είναι ζεστά, δροσερά ή κρυώνετε; Κάθεστε βολικά στην καρέκλα σας ή είστε όρθιοι; Παρατηρήστε την αναπνοή σας... Είστε χαλαροί ή αγχωμένοι; Οι ώμοι σας είναι ελεύθεροι; Επόμενος σταθμός η στιγμή που πληροφορηθήκατε κάτι δυσάρεστο, όπως για παράδειγμα πως κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έφυγε από την ζωή. Είναι οδυνηρό να χτυπάει το τηλέφωνο και να πληροφορείστε ένα τέτοιο γεγονός. Η αίσθηση πως δεν θα τον/την ξανά δείτε, ο πόνος, η απώλεια. Προφανώς η ενέργεια σας έχει πλέον αλλάξει. Κοιτάξτε τον χώρο γύρω σας και επιστρέψτε και πάλι στο παρόν.

Αυτό συμβαίνει καθημερινά μέσα στο μυαλό μας καθώς επιτρέπουμε οικειοθελώς σε άτομα και καταστάσεις να κατευθύνουν την επίγνωση μας και να την μεταφέρουν σε διαφορετικά τμήματα του μυαλού, ενεργοποιώντας κάθε φορά τα ανάλογα συναισθήματα. Δεν το καταλαβαίνουμε, όμως οι συνεχείς μεταβάσεις από το ένα συναίσθημα στο άλλο, από τη μια σκέψη στην άλλη, από το ένα γεγονός στο άλλο, φθείρουν την καλή μας διάθεση, κατασπαταλώντας την περιορισμένη μας ενέργεια, αφήνοντας μας «ανήμπορους» να ασχοληθούμε με πράγματα και ανθρώπους που θα μας έφερναν ευτυχία.

Και δυστυχώς, ενώ η ευτυχία εμφανίζεται συχνά μπροστά μας, η ακόρεστη λαχτάρα μας για περιττά και ανούσια πράγματα την διώχνουν μακριά, απομακρύνοντας την ικανοποίηση πραγματικών αναγκών και κυνηγώντας οτιδήποτε δεν χρειαζόμαστε.

Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να κάνουμε, είναι αρχικά να αναγνωρίσουμε την ευτυχία! Βρίσκεται δίπλα μας, κρύβεται στο χέρι που θα ακουμπήσουμε για να βοηθήσουμε, στην τυρόπιτα που θα αφήσουμε κρυφά σε αυτόν που πεινάει, στο επιπλέον για εμάς που θα είναι για τον άλλον το σημαντικότερο της ημέρας του, στο ευχαριστώ που θα πούμε ευγενικά σε αυτόν που μας εξυπηρετεί, στα άχρηστα και ουτοπικά που θα αποβάλλουμε απ’ την ζωή μας. Αν αντιληφθούμε και απαλλαχτούμε από τα βαρίδια που «μαζοχιστικά» κουβαλάμε καθημερινά, αν αφεθούμε χωρίς παράπονα στο δρομολόγιο που καθόρισε για τον καθένα μας η ζωή, αν αντιληφθούμε την μαγεία που κρύβεται σε απλά - ασήμαντα και δεδομένα πολλές φορές πράγματα, όπως η έντονη πρωινή μυρωδιά του καφέ, ένα γλυκό μήνυμα στο κινητό από τον αγαπημένο / αγαπημένη μας, τα παραδεισένια χρώματα που αφήνει στον ουρανό ο ήλιος, εγκαταλείποντας τη ημέρα… τότε και μόνο τότε θα έρθει η ευτυχία να μας βρει!

Τα δώρα της θα είναι μοναδικά, λουσμένα από χαμόγελα και πλούτο αληθινό. Και ό,τι όμορφο έχουμε δώσει θα μας επιστραφεί στο δεκαπλάσιο, γιατί η χαρά της ανιδιοτελούς προσφοράς αναζωογονεί κάθε μας κύτταρο, κάνει την θετική ενέργεια να εξαλείφει κάθε μιζέρια και την εσωτερική πληρότητα να επισκέπτεται επιτέλους τη ζωή μας. Και τότε θα έρθει και η ευτυχία! Γιατί δεν θα την έχουμε κυνηγήσει, αλλά θα έχουμε φτιάξει τις ιδανικές συνθήκες ώστε να έρθει εκείνη να μας βρει. Τότε θα ανοιχτούν πόρτες εκεί που υψώνονταν μόνο τοίχοι.. Τότε θα είναι όλα πιο εύκολα και διασκεδαστικά. Και να είστε σίγουροι.. Θα έρθει να σας βρει!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr