NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Τα ψηφιακά νομίσματα, η τεχνολογία και το μέλλον που έρχεται

Τα ψηφιακά νομίσματα, η τεχνολογία και το μέλλον που έρχεται

​Με μεγάλη χαρά, η στήλη μας επιστρέφει για τη φετινή σεζόν και μαζί θα κάνουμε το ταξίδι στο κόσμο των ψηφιακών νομισμάτων.

Πριν 3 χρόνια επένδυσα ατελείωτες ώρες παρακολουθώντας διάφορα video στο Youtube και αγοράζοντας μαθήματα στο Udemy προκειμένου να μάθω περισσότερα για τα ψηφιακά νομίσματα. Ως αρχάριος, μπορεί να έμαθα γρήγορα, αλλά δεν μπόρεσα να προστατευτώ απόλυτα απέναντι στους κινδύνους της αγοράς. Πολλές φορές σκεφτόμουν πόσο πολύ θα ήθελα να με πάρει κάποιος από το χέρι και να με καθοδηγήσει σωστά χωρίς να θέλει να μου πουλήσει κάποιο coin. Αυτή ακριβώς η σκέψη ήταν η κινητήριος δύναμη για την δημιουργία αυτής της στήλης.

Ώρα να εξετάσουμε την κατάσταση στην αγορά. Πλέον όμως, με τις εξελίξεις που υπάρχουν, θα έλεγα ότι θα πρέπει να το δούμε πιο ουσιαστικά, αφού με αφορμή τον COVID-19 οι τεχνολογίες θα καθορίσουν το μέλλον της οικονομίας αλλά και της ζωής μας γενικότερα. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να εκφράσω την προσωπική μου άποψη ότι πλέον οι κυβερνήσεις έχουν πλήρη επίγνωση της δύναμης του internet και των ψηφιακών νομισμάτων. Και τα δύο αξιοποιήθηκαν ως όπλα κατά του κεντρικού ελέγχου, όμως θεωρώ ότι το σύστημα θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον της κοινωνίας. Ας το δούμε πιο αναλυτικά.

Το Internet άλλαξε για πάντα την ζωή μας και την οικονομία. Τα σύνορα καταργήθηκαν και οι εταιρείες ξεκίνησαν να πουλάνε τα προϊόντα τους σε παγκόσμια κλίμακα ενώ οι καταναλωτές απέκτησαν απόλυτη ελευθερία επιλογής και επικοινωνίας. Η πρώτη χώρα που περιόρισε το internet ήταν η Κίνα, δημιουργώντας ένα κλειστό κύκλωμα που απέκλεισε τις δυτικές οικονομίες από το να διεκδικήσουν μερίδιο από τον πλούτο της, ενώ όμως η ίδια αξιοποίησε το internet (κυρίως με το Alibaba) για να εξάγει παγκοσμίως τα προϊόντα της.

Η πολιτική και οι εκλογές δεν θα είναι ποτέ οι ίδιες μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica η οποία χρησιμοποίησε τα δεδομένα του Facebook ως όπλο για να επηρεάσει πολλαπλά αποτελέσματα εκλογών, με το Brexit και την εκλογή Trump στην Αμερική ως κύρια παραδείγματα.

Τώρα, οι πολιτικοί και οι κυβερνήσεις επιχειρούν να διασπάσουν το Internet σε γεωγραφικές και πολιτικές ζώνες όπου θα επιβάλλεται απόλυτος έλεγχος στο περιεχόμενο που δημοσιεύουν οι εταιρείες και έχουν πρόσβαση οι πολίτες. Οι κυβερνήσεις θα ελέγχουν το περιεχόμενο στο κοντινό μέλλον.

Το φαινόμενο DeFi ήρθε να ταράξει τον κόσμο των ψηφιακών νομισμάτων και να αποδείξει την δυναμική των έξυπνων συμβολαίων μεταξύ των χρηστών και τον αποκλεισμό των ενδιάμεσων. Μεταξύ Σεπτεμβρίου 2017 και του Αυγούστου 2020 η αξία των έξυπνων συμβολαίων DeFi εκτοξεύτηκε από τα 2,1 εκατομμύρια δολάρια στα 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Μόνο μέσα στον Αύγουστο η αύξηση της αξίας έφτασε τα 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τώρα, ας υποθέσουμε ότι το κράτος αποφάσιζε να επιβάλει την καταχώρηση όλης της ακίνητης περιουσίας αλλά και των νομικών διαδικασιών στο Blockchain. Από την ημέρα της γέννησης τους οι πολίτες θα αποκτούν πέρα από το ΑΦΜ ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι και όταν θα παραβαίνουν τον νόμο ή δεν θα πληρώνουν τους φόρους τους τότε αυτόματα η περιουσία τους θα κατάσχεται, δίχως δυνατότητα αντιστροφής της διαδικασίας.

Το 5G και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων είναι ήδη εδώ και θα διασυνδέουν όλες τις συσκευές και μηχανές που αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας μας. Από τη μία το θετικό είναι ότι θα αποκτήσουμε πολύτιμα δεδομένα που θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε πολλούς τομείς της ζωής μας και να αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες για την βελτίωση της υγείας μας. Αλλά τι θα συμβεί αν - στην περίπτωση που προαναφέραμε - ξαφνικά δεν μπορούσαμε να έχουμε πρόσβαση σε κανένα τεχνολογικό μέσο;

Όλο και περισσότεροι αναλυτές δημοσιεύουν προβλέψεις για την άνοδο της τιμής του Bitcoin στα 500.000 δολάρια. Μπορεί να συμβεί αυτό; Φυσικά και μπορεί. Γιατί αν ξαφνικά και λόγω COVID-19 οι τράπεζες αποκτήσουν ασήκωτα φορτία κόκκινων δανείων και ξεκινήσουν τα Bail In, τότε ο κόσμος θα τρέξει στο Bitcoin ως μέσο προστασίας του πλούτου του. Και όλοι οι υπέρμαχοι του θα χαμογελάσουν και θα νιώσουν δικαιωμένοι. Τι θα λέγατε όμως αν σας έλεγα ότι εδώ και ένα χρόνο οι κυβερνήσεις μυστικά αγοράζουν όλα τα διαθέσιμα Bitcoin (80.000 την ημέρα) και τελικά αυτές θα είναι ο πωλητής στα ψηλά και όχι μόνο θα συγκεντρώσουν τον πλούτο αλλά μετά θα αποκλείσουν όλα τα ψηφιακά νομίσματα (πλην των δικών τους) από την κλειστή και ελεγχόμενη ψηφιακή τους οικονομία;

Ήρθε η ώρα να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά διότι η τεχνολογία μπορεί να εξελιχτεί σε δίκοπο μαχαίρι και να μας πληγώσει αν δεν είμαστε προσεχτικοί. Και ίσως τελικά αυτοί που την βαφτίζουν επικίνδυνη και νομοθετούν, την θέλουν σαν δικό τους όπλο.

Ελπίζω να απολαύσατε το πρώτο μας άρθρο για φέτος. Δίνουμε ραντεβού για τον Οκτώβρη.

Όπως κάνουμε κάθε φορά, επαναλαμβάνουμε ότι τα άρθρα μας δεν αποτελούν οικονομικές ή επενδυτικές συμβουλές και συγγράφονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς. Ο κάθε αναγνώστης οφείλει να κάνει τη δική του έρευνα και να μην επενδύει χρήματα που δεν είναι διατεθειμένος να απολέσει.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr