NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Jeff Bezos: Ο άνθρωπος που τα παράτησε όλα για να γίνει «μάγος»

Jeff Bezos: Ο άνθρωπος που τα παράτησε όλα για να γίνει «μάγος»
Φωτογραφία: Steve Jurvetson

​Βρισκόμαστε στο 1994 και ο Jeff Bezos κάθεται στο τραπέζι με τους γονείς του, Mike και Jackie, και τους εξηγεί την ιδέα του, που αφορά στη δημιουργία μιας υπηρεσίας ηλεκτρονικού εμπορίου στο διαδίκτυο. Και κάπου εκεί, ο Mike θα γυρίσει προς τον Jeff και θα τον ρωτήσει με απορία: «Jeff, τι είναι το διαδίκτυο;»

Η ιστορία ξεκινά λίγους μήνες πριν, όταν ο Jeff δουλεύει στην Wall Street. Στα 30 του χρόνια, έχει αρχίσει να βλέπει τα πρώτα βήματα της επανάστασης που θα φέρει το διαδίκτυο και αποφασίζει να εγκαταλείψει την δουλειά του για να ξεκινήσει μια διαδικτυακή εταιρεία και να κάνει τον... «μάγο». Το όνομα που έχει «καρφωθεί» στο μυαλό του είναι το Cadabra, μια ιδέα που έχει προέλθει από τη γνωστή φράση «abracadabra».

Η απόφαση του δεν είναι τυχαία, ούτε έχει προκύψει από το πουθενά. Αυτό που τον έχει οδηγήσει σε αυτήν είναι το στατιστικό που ανέφερε ότι η χρήση του διαδικτύου την άνοιξη του 1994 παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 2.300 τοις εκατό, μέσα σε μια μόλις χρονιά. Και αυτή η αύξηση, που του φαινόταν εξαιρετικά ασυνήθιστη, τον οδήγησε στο ερώτημα: «τι είδους επιχειρηματικό σχέδιο μπορεί να έχει νόημα στο πλαίσιο αυτής της ανάπτυξης;»

Ο Jeff κάνει μια λίστα με τα κορυφαία 20 προϊόντα που είναι διαθέσιμα μέσω ταχυδρομικών παραγγελιών και καταλόγων και που θα μπορούσε ενδεχομένως να πουλήσει μέσω του διαδικτύου. Τελικά, καταλήγει στα βιβλία, λόγω του χαμηλού κόστους και της καθολικής ζήτησης που παρουσιάζουν. Κανένας κατάλογος δεν μπορεί να χωρέσει όλα τα βιβλία, κάτι που μπορεί να κάνει μια ιστοσελίδα - βάσει και των σχετικών λιστών που έχουν ήδη οι εκδότες.

Άλλωστε, στον Jeff αρέσουν οι μεγάλες ιδέες. Ως παιδί, περνούσε τα καλοκαίρια του στο ράντσο του παππού του. Ο 18χρονος, τότε, Jeff έλεγε ότι ήθελε «να χτίσει διαστημικά ξενοδοχεία, λούνα παρκ και αποικίες για 2 ή 3 εκατομμύρια ανθρώπους που θα βρίσκονται σε τροχιά». «Η ιδέα είναι να διατηρηθεί η Γη» θα πει τότε. «Ο στόχος θα ήταν να απομακρύνουμε τους ανθρώπους. Ο πλανήτης θα γινόταν πάρκο».

Και τότε, σε ένα από τα πρώτα εμπόδια που αντιμετωπίζει κάθε επίδοξος επιχειρηματίας, έρχεται η ώρα που πρέπει να βρει τα πρώτα κεφάλαια για την υποστήριξη της ιδέας του. Αυτά θα έρθουν και από τους γονείς του, οι οποίοι επενδύουν ένα τεράστιο ποσό από τις οικονομίες τους, ρισκάροντας να τα χάσουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν επένδυσαν στην εταιρεία ή στην ιδέα μου, αλλά σε εμένα». Ο Jeff θα τους πει πως υπάρχει 70% πιθανότητα να χάσουν τα λεφτά τους, κάτι που δεν τους αλλάζει άποψη.

Οι γονείς του, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, θα επενδύσουν εκείνη την εποχή 245.573 δολάρια. Ο ίδιος πραγματοποιεί 60 συναντήσεις με μέλη της ευρύτερης οικογένειας του, προς αναζήτηση επιπρόσθετων κεφαλαίων, ζητώντας τους να επενδύσουν 50.000 δολάρια, ώστε να συγκεντρώσει ένα ποσό που θα φτάνει το 1 εκατομμύριο δολάρια. Μόλις 20 από αυτούς θα πουν ναι, μεταξύ των οποίων και οι γονείς του, των οποίων σήμερα η περιουσία μπορεί να ξεπερνά τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι γονείς του δεν έχουν πειστεί ότι πρέπει να εγκαταλείψει την «καλή δουλειά» του στην Wall Street, όπου κατέχει διάφορες θέσεις γύρω από την αναδυόμενη επιστήμη των υπολογιστών. «Μην αφήσεις την δουλειά σου» του λέει η μητέρα του. «Μπορείς να το κάνεις αυτό τα σαββατοκύριακα;» Αν και οι γονείς του έχουν μελετήσει το επιχειρηματικό σχέδιο του Jeff, δεν μπορούν να κατανοήσουν τι ακριβώς έχει στο μυαλό του ο γιος τους. «Όπως κι αν ακούγεται, στοιχηματίσαμε στον ίδιο » θα πει ο πατέρας του.

Ο πατέρας του έχει τη δική του ιστορία. Η μητέρα του Jeff ήταν ακόμα στην εφηβεία της και ο γάμος της με τον πατέρα του, Ted Jorgensen, διήρκεσε έναν χρόνο. Ξαναπαντρεύτηκε όταν ο μικρός Jeff ήταν τεσσάρων ετών. Ο θετός πατέρας του, Maik Bezos, γεννήθηκε στην Κούβα. Μετανάστευσε προς τις Ηνωμένες Πολιτείες στα 15 και έφτασε να σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο του Albuquerque. Όταν παντρεύτηκε τη Jackie, η οικογένεια μετακόμισε στο Houston, όπου ο Mike δούλεψε ως μηχανικός για την Exxon.

Οι πρόγονοι του Bezos από την πλευρά της μητέρας του ανήκαν στους πρώτους έποικους του Τέξας και, κατά τη διάρκεια πολλών ετών, είχαν αποκτήσει ένα αγρόκτημα 25.000 στρεμμάτων. Ο παππούς του Jeffrey ήταν περιφερειακός διευθυντής της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας στο Albuquerque. Ήταν σε αυτό το αγρόκτημα που ο Jeff περνούσε τα καλοκαίρια του, όταν ο παππούς του συνταξιοδοτήθηκε και ασχολούταν με αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, ο Jeff και η γυναίκα του, Mackenzie, την οποία είχε γνωρίσει στο Princeton, αποφασίζουν να προχωρήσουν την ιδέα, «θυσιάζοντας» την καριέρα που είχε αρχίσει να δημιουργεί ο Jeff. Τα πρώτα βήματα γίνονται σε σε ένα σπίτι με δύο δωμάτια, με υπολογιστές που έβαλε πάνω σε τραπέζια τα οποία είχαν φτιαχτεί από πόρτες. Στη συνέχεια, ζητά από 300 φίλους και γνωστούς να δοκιμάσουν την υπηρεσία, έτσι ώστε να βεβαιωθεί πως ο κώδικας της λειτουργεί απρόσκοπτα σε όλες τις συσκευές.

Όσον αφορά στην ονομασία της, το Amazon, όπως θα καταλήξει να ονομαστεί, δεν είναι το πρώτο που του ήρθε στο μυαλό. Ο Bezos προτιμά το μαγικό «Cadabra», μέχρι που ο πρώτος συνήγορος του, ο Todd Tarbert, τον πείθει ότι ακούγεται ως «cadaver» (που σημαίνει πτώμα), ιδίως μέσω του τηλεφώνου. Στον Bezos αρέσει και το «Relentless». Τελικά επιλέγει το «Amazon», επειδή του αρέσει η εταιρεία να πάρει το όνομά της από το μεγαλύτερο ποτάμι στον κόσμο. Το Relentless.com οδηγεί ακόμη και σήμερα στο Amazon.com.

Στις 16 Ιουλίου 1995, ο Bezos «ανοίγει» τον ιστότοπό στον κόσμο και λέει στους 300 δοκιμαστές να διαδώσουν την ύπαρξη του. Σε 30 ημέρες, χωρίς καμία διαφήμιση ή αναφορά στον Τύπο, η Amazon έχει πουλήσει βιβλία σε 50 αμερικανικές πολιτείες και 45 χώρες. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, έχει πωλήσεις 20.000 δολαρίων την εβδομάδα. Ο Bezos και η ομάδα του συνεχίζουν να βελτιώνουν τον ιστότοπο, παρουσιάζοντας δυνατότητες όπως οι αγορές με ένα κλικ, οι κριτικές και η επαλήθευση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σήμερα, ο Bezos έχει «μαγέψει» τον κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου και έχει εξελιχθεί στον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο. Το 2020 διατήρησε την θέση του στην κορυφή της λίστας του Frobes, με μια περιουσία που έφτανε τα 113 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι χαρακτηριστικό πως για να φτάσει την περιουσία του Bezos ένας μέσος Αμερικανός υπάλληλος, θα χρειαστεί να 2,8 εκατομμύρια χρόνια, χωρίς σπαταλήσει ούτε ένα δολάριο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr