NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Αλλαγές επενδυτικών μοντέλων. Όλα τα κρίσιμα στοιχεία, ο ρόλος των (αντ)ασφαλιστών

Αλλαγές επενδυτικών μοντέλων. Όλα τα κρίσιμα στοιχεία, ο ρόλος των (αντ)ασφαλιστών

Σε διαφοροποιημένες τοποθετήσεις υψηλότερης ποιότητας, σύμφωνα με τις μετρήσεις των δεικτών ESG για την δημιουργία εισοδήματος, στοχεύουν οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές. Βλέπουν ευκαιρίες στον τομέα ασφάλισης της υγείας λόγω των επιμέρους ευκαιριών, όπως είναι το δημογραφικό και η γήρανση του πληθυσμού, στην τεχνολογία, ανάλογα με τον τομέα, στην κλιματική αλλαγή και την κυκλική οικονομία.

Περιβαλλοντικά ζητήματα, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG) αποκτούν συνεχώς μεγαλύτερη βαρύτητα στον χρηματοοικονομικό κλάδο. Οι θεσμικοί επενδυτές αξιολογούν τις εταιρείες / βιομηχανίες / κλάδους δίνοντας περισσότερο έμφαση σε επιδόσεις που αφορούν στο περιβάλλον την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση. Με άλλα λόγια οι θεσμικοί επενδυτές, όπως είναι η PIMCO της Allianz, η BlackRock, η Franklin Templeton και άλλοι, αξιολογούν τη μη χρηματοοικονομική θέση των επιχειρήσεων βάσει των εταιρικών δημοσιοποιήσεων προκειμένου να λάβουν αποφάσεις και να τοποθετηθούν σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

Στο πλαίσιο αυτό οι (αντ)ασφαλιστικές ενσωματώνουν στα πλάνα τους, περιβαλλοντικούς παράγοντες, κοινωνικούς και εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς επίσης και στα stress tests που υποβάλλονται και διενεργεί η EIOPA. Η διαδικασία αυτή και στον κλάδο των ασφαλειών (χρηματοοικονομικός) δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας, υποδηλώνοντας σύμφωνα με την Insurance Europe ότι οι βιώσιμες επενδύσεις αποτελούν επενδυτικές ευκαιρίες, αν συνδυαστούν με το προφίλ κινδύνου.

Οι αρχές της (αντ)ασφάλισης) συνάδουν πλήρως με τις νέες τάσεις σε ό,τι αφορά στη διαχείριση ενός ευρέος φάσματος κινδύνων και ευκαιριών στον τομέα του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της διακυβέρνησης (ESG) σε βασικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης και της μείωσης των κινδύνων που σχετίζονται με τις καταστροφές και την υγεία, της παροχής ασφαλιστικών λύσεων για ευάλωτες κοινότητες και πόλεις και των επενδύσεων σε ανθεκτικές υποδομές και πράσινες τεχνολογίες.

Σύμφωνα με την PwC η ανάπτυξη των παραγόντων ESG θα μεταβάλει τις αγορές επενδύσεων. Πάνω από το 50% των αμοιβαίων κεφαλαίων θα τοποθετείται βάσει ESG δεικτών μετατοπίζοντας τις επενδύσεις κεφαλαίων μέχρι το 2025.

Σε μια πρόσφατη έκθεση, η PwC υπογραμμίζει το εκπληκτικό αναπτυξιακό δυναμικό των επενδύσεων ESG, προβλέποντας μια βασική περίπτωση με 21,9% σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) από το 2019 έως το 2025 και μια καλύτερη περίπτωση CAGR ύψους 28,8%.

Αυτές οι εντυπωσιακές προβλέψεις ανάπτυξης πηγαίνουν με κάποιο τρόπο στην εξήγηση της εστίασης σε ασφαλιστικούς τίτλους (ILS) και σε αντασφαλιστικές επενδύσεις στην ανάπτυξη κατάλληλων επενδυτικών στρατηγικών, πολιτικών του ESG και στην επίτευξη των χαρακτηριστικών του ILS ως κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων που το καθιστούν ESG κατάλληλο από το αρχή.

Σημαντική κινητικότητα παρατηρείται στις αγορές των αντασφαλιστών και των ILS (Insurance Linked Securities & Reinsurance Linked Securities) προκειμένου να σχεδιαστούν εκδόσεις σύμφωνες με τους δείκτες ESG.

Αυτό που ενδιαφέρει από την επενδυτική σκοπιά των ILS και των εναλλακτικών αντασφαλιστών είναι ότι οι επενδύσεις σε ομόλογα καταστροφών (cat bond) βάσει κριτηρίων ESG αναμένεται να σημειώσουν ανάπτυξη πάνω από 30% στο διάστημα αυτό.

Σε ό,τι αφορά τους παραδοσιακούς αντασφαλιστές η ανάπτυξη των ESG ομολόγων και των πράσινων ομολόγων αποτελεί επίσης μέσο χρηματοδότησης των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών, καθώς και επενδυτική ευκαιρία στο ρόλο τους τους, ως οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές.

Παρόμοια ομόλογα καταστροφών και προϊόντα ILS με ενσωματωμένα τα κριτήρια ESG από την Παγκόσμια Τράπεζα χρησιμοποιήθηκαν από την IBRD για τη χρηματοδότηση έργων αειφόρου ανάπτυξης.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr