NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Νόμοι της φυσικής που μοιάζουν με ανθρώπινες συμπεριφορές

Νόμοι της φυσικής που μοιάζουν με ανθρώπινες συμπεριφορές

Τα μόρια και τα άτομα, όπως και όλο το γνωστό σύμπαν, υπακούν στους νόμους της φύσης. Αν μελετήσουμε αυτούς τους νόμους, ίσως διαπιστώσουμε ότι οι ίδιοι νόμοι καθορίζουν και ένα μέρος από τη ζωή μας.

Ίσως αντιληφθούμε ότι δεν λειτουργούμε αποκλειστικά σύμφωνα με ανθρώπινους νόμους, αλλά και σύμφωνα με νόμους της φυσικής. Με την πρώτη ματιά, η φυσική μοιάζει να είναι αρκετά διαφορετική επιστήμη από την ανθρωπολογία, τη βιολογία, την ψυχολογία και την κοινωνιολογία. Εντούτοις, υπάρχουν πολλά περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά από όσα μπορούμε να φανταστούμε.

Υπάρχει μια πληθώρα φυσικών νόμων που μπορούν να ερμηνευθούν από μια κοινωνιολογική προσέγγιση. Οι άνθρωποι δεν ήθελαν να ζουν μόνοι κι έτσι δημιούργησαν κοινωνίες. Αντίστοιχα, τα υποατομικά σωματίδια, δηλαδή μικρά κομμάτια ύλης, δεν μπορούν να ζήσουν μόνα τους με αποτέλεσμα, τα κουάρκ να σχηματίζουν αδρόνια, τη βάση ενός ατόμου, τα άτομα να σχηματίζουν μόρια και τελικά να σχηματίζονται κοινωνίες.

Στις κοινωνίες, οι άνθρωποι έχουμε φίλους και ορισμένες φορές εχθρούς. Μας ελκύουν κάποιοι άνθρωποι ενώ άλλοι μας απωθούν. Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι που προτιμούν να παραμένουν ουδέτεροι. Ακριβώς έτσι, τα σωματίδια είτε έλκουν (όταν είναι ετερώνυμα) είτε απωθούν (όταν είναι ομώνυμα) άλλα σωματίδια. Όμως, υπάρχουν και τα νετρόνια, τα οποία δεν έχουν θετικό ή αρνητικό φορτίο και επομένως ούτε έλκουν ούτε απωθούν άλλα σωματίδια. Είναι όλα μέρος του σύμπαντος!

Όλοι έχουμε κάποια κοινά εξωτερικά χαρακτηριστικά, αλλά καθένας μας είναι ταυτόχρονα ξεχωριστός. Για παράδειγμα, αν δεν υπάρχει κάποια φυσική παραμόρφωση, έχουμε όλοι δύο μάτια, αλλά το ύφος, το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το ίδιο ισχύει και με κάθε φυσικό στοιχείο. Όλα έχουν πρωτόνια και ηλεκτρόνια και κάποια έχουν και νετρόνια, αλλά έχουν εντελώς διαφορετικές ιδιότητες. Ακόμα και δίδυμα αδέλφια τυχαίνει να έχουν εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες. Όπως τα ισότοπα. Τα ισότοπα είναι παραλλαγές του ίδιου χημικού στοιχείου, μοιάζουν μεταξύ τους, έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά, αλλά ο αριθμός νετρονίων τους είναι διαφορετικός.

Άλλο ένα κοινό στοιχείο μεταξύ των ανθρώπων και των νόμων της φυσικής είναι η γήρανση. Τα υλικά, όπως ακριβώς οι άνθρωποι, γερνάνε. Τα υλικά οξειδώνονται και διαβρώνονται και οι άνθρωποι αποκτούν ρυτίδες.

Αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον με τις αισθήσεις μας, δηλαδή την όραση, την ακοή, την οσμή, τη γεύση, την αφή ή έναν συνδυασμό όλων αυτών και κινούμαστε αντίστοιχα στον χώρο. Τα σωματίδια με ηλεκτρικό φορτίο, όπως τα πρωτόνια και τα ηλεκτρόνια, αντιλαμβάνονται το ηλεκτρικό πεδίο στο οποίο βρίσκονται και κινούνται αντίστοιχα. Τα νετρόνια, που είναι σωματίδια χωρίς ηλεκτρικό φορτίο, μοιάζουν με ανθρώπους που έχουν χάσει μια αίσθησή τους. Δυσκολεύονται να αντιληφθούν το περιβάλλον τους και πρέπει να προσαρμοστούν.

Όλοι μας κοιμόμαστε κάθε μέρα για να ξεκουραστούμε και να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας. Έτσι ακριβώς, γίνεται και με τα ηλεκτρόνια. Όταν φορτίζονται, ανεβαίνει το επίπεδο ενέργειάς τους.

Για να σας ταξιδέψω λίγο στο διάστημα, όταν ο πυρήνας ενός αστεριού καταρρεύσει, ενδέχεται να υπάρξει μια έκρηξη, η οποία λέγεται σουπερνόβα. Το σουπερνόβα λάμπει περισσότερο από έναν ολόκληρο γαλαξία για ένα χρονικό διάστημα, περίπου τριών μηνών. Αυτό θυμίζει τα σκάνδαλα στα δελτία ειδήσεων. Κάτι μας συγκλονίζει ή μας ταράζει και το ακούμε συνέχεια στις ειδήσεις, για κάποιες εβδομάδες ή λίγους μήνες. Τα νέα κρατάνε, όσο θέλουν οι δημοσιογράφοι. Μόλις οι δημοσιογράφοι βρουν κάτι άλλο να ασχοληθούν, η προηγούμενη είδηση «πεθαίνει». Πρόσφατα, επιστήμονες ανακάλυψαν ένα σουπερνόβα, το iPTF14hls, το οποίο εκρήγνυται συνεχόμενα τα τελευταία τρία περίπου χρόνια ενώ «πεθαίνει», όπως ακριβώς μερικά ακραία περιστατικά, που μας ταρακουνούν τόσο, που οι δημοσιογράφοι τα επαναφέρουν στην επικαιρότητα ξανά και ξανά.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr