NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Όχι άλλο υπαλληλίκι

Όχι άλλο υπαλληλίκι

Τι άλλο πρέπει να γίνει δηλαδή για να στροφάρεις; Πόσες απολύσεις θα αντέξεις; Πόσες ουρές στον ΟΑΕΔ; Πόσες χρεοκοπίες από υφέσεις; Πόσες φορές ακόμα θα πληρώσεις τον λογαριασμό εργοδοτών που δεν παίρνουν χαμπάρι και κυβερνήσεων που τυπώνουν αβέρτα ψευτο-χρήμα για να αιμοδοτούν το παλιό τρύπιο βαρέλι; Πόσα χρόνια από την ζωή σου θα παραμυθιάζεσαι ότι ο μισθός είναι ασφάλεια πριν καταλάβεις ότι ο παλιός εργασιακός κόσμος τελείωσε; Hellooooo! Είναι κανείς εδώ; Το υπαλληλίκι πέθανε!

Δεν βλέπεις ότι η σιγουριά του μισθού που συνόδευε τον εργοστασιακό εργάτη του 20ου αιώνα ανατράπηκε από τις συνεχείς τεχνολογικές & δημογραφικές αλλαγές του 21ου αιώνα; Δεν βλέπεις ότι ζούμε σε service economy πλέον; Δεν βλέπεις ότι είναι η εποχή του εργάτη της γνώσης; Κι ότι αυτός ο τύπος είναι αυτόνομος, ευέλικτος και φορητός;

Let me break it down for you. Το υπαλληλίκι είναι η γενιά της βιομηχανοποίησης της παραγωγής. Καθετοποιημένη παραγωγή, μαζικοί εργάτες & υπάλληλοι, μαζικό management, προϊόν one size fits all και μαζικά δίκτυα διανομής. Κατάλαβες; Μεγάλη παραγωγή, μεγάλες δομές, μεγάλος συγκεντρωτισμός γνώσης, πόρων & δυναμικού. Η τωρινή εποχή όμως είναι η εποχή της ψηφιοποίησης της παραγωγής και του mass customization. Τα μέσα παραγωγής είναι στα χέρια όλων, το one size fits all πέθανε, τα δίκτυα διανομής γονάτισαν από την δύναμη του διαδικτύου, χίλια διαφορετικά υπογκρούπ στην αγορά αναζητούν το δικό τους «πράγμα». Εκεί που κάποτε υπήρχε χώρος στην μαζικότητα, τώρα υπάρχει χώρος στην μαζική διαφορετικότητα!

Και η διαφορετικότητα είναι δουλειά του μικρού & ευέλικτου. Του freelancer και του microbusiness. Εκείνου που χωράει εκεί που άλλοι περισσεύουν, που πάει σε χαραμάδες που άλλοι δεν θέλουν να μπουν, που μπορεί να ανακαλύπτει και να ικανοποιεί νέα ζήτηση, να δημιουργεί νέα αξία και να ανατρέπει το υπάρχον μοντέλο. Τα εργαλεία αυτής της εποχής είναι φτιαγμένα για individual effort. Προσωπική αυτονομία! Απλά κοίτα τον εαυτό σου. Smartphone, mobile internet, online payments, remote work, social media, eshop. Ποιος σε πιάνει! Είσαι μια καθετοποιημένη παραγωγή από μόνος σου. Και δεν είσαι καν contractor!

Το βασικό κύτταρο του επιχειρείν είναι το άτομο. Ο επιχειρηματικός άνθρωπος. Ο Ford, ο Disney, ο Nestle, η Coco, η Lauder, πριν γίνουν big corporations ήταν απλοί επαγγελματίες που πάλευαν να δημιουργήσουν νέα αξία στην αγορά. Κι αυτή εδώ τώρα είναι η καλύτερη εποχή για ατομικό επιχειρείν και ελεύθερο επάγγελμα. Χωρίς τους περιορισμούς της παλιάς εποχής και με όλα τα πλεονεκτήματα της νέας. Ποτέ ξανά ο μικρός δεν είχε στα χέρια του τόσα εργαλεία, σχεδόν δωρεάν, για να δουλέψει μόνος του! Ποτέ ξανά δεν είχε τόση πρόσβαση σε ακροατήρια και πελάτες. Ποτέ ξανά δεν εμφανίστηκαν τόσες πολλές τάσεις που όλες αναζητούν την προσφορά. Ζούμε την εποχή της άπλετης ευκαιρίας.

“We live in an age of unprecedented opportunity: If you've got ambition and smarts, you can rise to the top of your chosen profession, regardless of where you started out.” - Peter Drucker, 2005

Η ζωή του freelancer δεν είναι εύκολη. Αλλά είναι ελευθερία, αξιοπρέπεια, δημιουργία. Και έχει μέλλον! Αν είναι να τρέχεις και να αγχώνεσαι για κάποιον άλλον, κάν’ το για το δικό σου μαγαζί! Μηχανικοί, αρχιτέκτονες, λογιστές, σύμβουλοι, γραφίστες, παραγωγοί, developers, διαφημιστές, coaches, διατροφολόγοι, project managers, εκπαιδευτές, ακόμα και γυμναστές και yoga trainers, εργάζονται εξ αποστάσεως μέσα στο lockdown. Κι αν δεν το κάνουν είναι επειδή είναι τεμπέληδες, όχι επειδή δεν μπορούν! Όλα τα knowledge based επαγγέλματα τα επόμενα χρόνια θα είναι 100% freelance. Κι ο κόσμος θα το προτιμάει γιατί θέλει το διαφορετικό του κάθε επαγγελματία.

Πως νομίζεις ότι θα είναι η αγορά αύριο; Ο κόσμος έγινε μικρότερος, ο ανταγωνισμός μεγαλύτερος, οι αλλαγές πιο γρήγορες, η γνώση μεταδίδεται σε όλους και άμεσα, η part time εργασία είναι ήδη εδώ, η διά βίου επαγγελματική εκπαίδευση είναι ήδη εδώ, τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας σε έναν συνεχώς γηράσκοντα πληθυσμό δεν θα αντέξουν γι αυτό ξέχνα τις συντάξεις πριν τα 70. Όλο το workforce αλλάζει και προσαρμόζεται. Ξέχνα την «σταθερότητα» του 20ου αιώνα. Η νέα σταθερότητα λέγεται δυναμική ανισορροπία. Όλα γίνονται πιο γρήγορα, με μεγαλύτερο impact και σε ευρύτερη εμβέλεια. Θες να μείνεις υπάλληλος σε ένα τέτοιο δυναμικό περιβάλλον; Νομίζεις ότι όλος ο κόσμος θα αλλάζει κι εσύ με κάποιον μαγικό τρόπο δεν θα απειληθείς, δεν θα χρειάζεται να προσαρμοστείς και θα πληρώνεσαι αδρά μέχρι να πάρεις σύνταξη;

Οι freelancers και τα microbusiness θα είναι ο κύριος παράγοντας σε μια knowledge based economy στην εποχή του mass customization. Η αγορά θα προτιμάει να συνεργαστεί με μικρές επιχειρήσεις που είναι ευέλικτες (σε κόστος & λειτουργία), COVID safe και διαφοροποιημένες. Αν αυτή την στιγμή που μιλάμε δεν σχεδιάζεις την μπίζνα σου σε ένα κομμάτι χαρτί, ειλικρινά δεν ξέρω τι κάνεις. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι κάτι που κάνεις καλά, έναν πελάτη που έχει μια ανάγκη και λίγη θέληση για κατάκτηση. Κάν' το τώρα. Οι υπόλοιποι θα το πάρουν χαμπάρι όταν θα ναι αργά.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr