NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Επτά «κρυφές» δυνατότητες και λειτουργίες των Windows που θέλεις να ξέρεις

Επτά «κρυφές» δυνατότητες και λειτουργίες των Windows που θέλεις να ξέρεις

Υπάρχει μια σειρά δυνατοτήτων και λειτουργιών που κάθε «power user» των Windows θα πρέπει να γνωρίζει, ώστε να ενισχύσει την παραγωγικότητα και να διευκολύνει την καθημερινότητα του. Σήμερα, ρίχνουμε μια ματιά σε μερικά από τα σημαντικότερα κρυφά «features» του λειτουργικού συστήματος Microsoft.

God Mode

Τα Windows προσφέρουν το λεγόμενο «God Mode». Με λίγα λόγια, αυτό αποτελεί ένα κρυφό μενού του λειτουργικού συστήματος το οποίο δίνει πρόσβαση σε όλες τις ρυθμίσεις. Αν και, μέσω αυτού, δεν παρέχεται κάτι που δεν μπορεί να βρεθεί σε άλλο σημείο, δίνει και δυνατότητα δημιουργίας συντομεύσεων προς ρυθμίσεις. Η πρόσβαση σε αυτό πραγματοποιείται μέσω της δημιουργίας ενός νέου φακέλου στην επιφάνεια εργασίας (New -> Folder), ο οποίος πρέπει να φέρει την ονομασία «GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}» (χωρίς εισαγωγικά). Το τελικό αποτέλεσμα δεν θα έχει όνομα, αλλά ανοίγει με ένα απλό διπλό κλικ.

Κρυπτογράφηση και αποκρυπτογράφηση

Μια άλλη χρήσιμη λειτουργία είναι η ενσωματωμένη δυνατότητα κρυπτογράφησης και αποκρυπτογράφησης δεδομένων, μέσω της γραμμής εντολών. Η πρόσβαση σε αυτό το χαρακτηριστικό γίνεται μέσω του command prompt (cmd στην αναζήτηση των Windows). Η κρυπτογράφηση γίνεται με την εντολή cipher /e <διαδρομή>, η αντίστροφη διαδικασία με την cipher /d <διαδρομή> (ως διαδρομή ορίζεται η διεύθυνση στον σκληρό δίσκο, για παράδειγμα C:\Users\Chris\Desktop\test). Όλα τα αρχεία που μπαίνουν στον φάκελο κρυπτογραφούνται αυτόματα.

Πολλαπλά ρολόγια

Το λειτουργικό σύστημα της MS προσφέρει και τη δυνατότητα εμφάνιση της τρέχουσας ώρας στις περιοχές/χώρες που επιθυμεί ο χρήστης. Έτσι, για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να γνωρίζει άμεσα την ώρα στην Νέα Υόρκη, σε περίπτωση που είναι σε άμεση επαφή με συναδέλφους του εκεί και πρέπει να ξέρει εάν είναι αργά για μια τηλεδιάσκεψη. Η πρόσβαση γίνεται με ένα δεξί κλικ στο ρολόι στην κάτω δεξιά γωνία, επιλογή του Adjust date/time και μετά κλικ στο Add clocks for different time zones. Οι διαφορετικές ώρες εμφανίζονται με ένα απλό αριστερό κλικ στο ρολόι των Windows.

Γρήγορη αναζήτηση

Οι χρήστες των Windows μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση σε οποιαδήποτε αναζήτηση επιθυμούν να πραγματοποιούν συχνά, αποθηκεύοντας την. Μετά την πραγματοποίηση μιας αναζήτησης από ένα παράθυρο του Windows Explorer (μέσω του μενού της αναζήτησης που υπάρχει στην επάνω δεξιά γωνία), κάνει την εμφάνιση της η καρτέλα «Search». Από εκεί, προσφέρεται η λειτουργία «Save Search» η οποία δημιουργεί ένα ξεχωριστό αρχείο. Όταν αυτό εκτελείται, προσφέρει πρόσβαση στην ίδια αναζήτηση. Και φυσικά, μπορούν να εφαρμοστούν και άλλες παράμετροι, όπως ο τύπος των δεδομένων.

Εισαγωγή μαθηματικών συμβόλων

Υπάρχει ένα εργαλείο το οποίο έρχεται ενσωματωμένο στα Windows και επιτρέπει την εισαγωγή μαθηματικών συμβόλων και πράξεων στο κείμενο που επεξεργαζόμαστε. Η ονομασία του είναι Math Input Panel και είναι προσβάσιμο μέσω της αναζήτησης των Windows. Σε αυτό, ο χρήστης απλώς ζωγραφίζει την μαθηματική πράξη και το λειτουργικό σύστημα την μετατρέπει σε κείμενο. Με το αριστερό κλικ του ποντικιού και επιλογή των σημείων που ενδεχομένως έχει καταλάβει λάθος, εμφανίζονται διαφορετικές εναλλακτικές επιλογές.

Πολλαπλά desktop

Με τα Windows 10, η Microsoft έδωσε επιτέλους τη δυνατότητα χρήσης πολλαπλών επιφανειών εργασίας, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης ξεχωριστού λογισμικού. Η πρόσβαση γίνεται μέσω του πλήκτρου Task view στην taskbar (εάν αυτό δεν είναι εμφανές τότε απαιτείται δεξί κλικ στην taskbar και επιλογή του «show task view button»). Από την οθόνη που εμφανίζεται, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα δημιουργίας νέου desktop ή μεταφοράς ενός ανοικτού παραθύρου σε κάποια άλλη επιφάνεια εργασίας. Η γρήγορη πρόσβαση σε αυτά επιτυγχάνεται μέσω Windows key + Ctrl + δεξί ή αριστερό βελάκι στο πληκτρολόγιο.

Επιπρόσθετο λογισμικό

Η Microsoft προσφέρει πολλά χρήσιμα εργαλεία προς download, τα οποία δεν έρχονται ενσωματωμένα με τα Windows. Μια χρήσιμη συλλογή είναι τα Sysinternals, τα οποία είναι διαθέσιμα από εδώ. Σε αυτά εντοπίζονται εργαλεία όπως το Autoruns (ένα εξειδικευμένο εργαλείο που προσφέρει άμεση πρόσβαση σε οτιδήποτε εκτελείται με το που ανοίγουν και τα Windows). Η δεύτερη συλλογή, η οποία γίνεται εγκατάσταση στο σύνολο της, είναι τα Powertoys, με εργαλεία όπως ο Image Resizer, που δίνει την δυνατότητα εύκολης συμπίεσης φωτογραφιών.

Διαβάστε ακόμα: Γίνε «power user»: Αύξησε την παραγωγικότητα σου με αυτές τις συντομεύσεις πληκτρολογίου

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr