NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

2021 με Plan B, C και D: Κάντε απολογισμό, βάλτε τους στόχους για το 2021

2021 με Plan B, C και D: Κάντε απολογισμό, βάλτε τους στόχους για το 2021

Συνήθως, αρχίζω κάθε μου άρθρο με μία εισαγωγή. Αυτή τη φορά θα αρχίσω με μία δήλωση: τη χρονιά που μας έρχεται, τα πράγματα για τον Έλληνα επιχειρηματία μπορούν να γίνουν μόνο καλύτερα.

Αθεράπευτα ονειροπόλος; Όχι, αθεράπευτα ρεαλιστής!

Εξηγούμαι αμέσως. Τη χρονιά που μας πέρασε, ο πλανήτης μας έζησε τη μεγαλύτερη περίπτωση force majeure (ανωτέρας βίας) εκτός πολεμικών περιόδων στην ιστορία. Πολιτικοί, επιστήμονες, επιχειρηματίες, και ολόκληρη η κοινωνία έμοιαζαν (και σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη μοιάζουν) να ψάχνουν “στα τυφλά” τον τρόπο αντιμετώπισης του COVID.

Όμως, πλέον μπορούμε να δούμε όχι μόνο φως στην άκρη του τούνελ, αλλά και λεπτομέρειες του φωτισμένου τοπίου. Ο αγώνας δρόμου των εμβολίων φτάνει στο τέλος του – και από αυτό τον αγώνα θα υπάρχουν μόνο κερδισμένοι. Η αγορά, αυτή τη φορά, θα ανοίξει πραγματικά.

2020. Κάνετε τον απολογισμό σας

Εάν δεν ανήκετε στις λίγες εκείνες επαγγελματικές ομάδες που ευνοήθηκαν από τις περιστάσεις, είναι πολύ πιθανό ότι κλείνετε τη χρονιά με απώλειες. Όμως, υπάρχει ελπίδα και για εσάς που δεν πουλάτε χιλιάρες βιταμίνες C ή χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης. Καθώς κάνετε τον ειλικρινή απολογισμό σας, όσο πεσμένα και αν είναι τα νούμερα, απλά σκεφθείτε ότι το κοινό σας είναι ακόμη εκεί έξω.

Επιπλέον… “ουδέν κακόν αμιγές καλού”. Μήπως η νέα πραγματικότητα σας οδήγησε επιτέλους στον ψηφιακό κόσμο και το ηλεκτρονικό εμπόριο που φοβόσασταν, αγνοούσατε ή σνομπάρατε; Βάζοντας κάτω τα πράγματα ρεαλιστικά, θα δείτε ότι, παρά τα όσα συνέβησαν, η χρονιά που πέρασε δεν είχε μόνο αρνητικά.

2021. Ένα έτος με ιδιαίτερους στόχους

Και πάμε πλέον στη χρονιά που έρχεται. Αυτό που απαντώ στους πελάτες μου όταν με ρωτάνε για το πώς τη βλέπω, είναι ότι πρόκειται για μία “μετεγχειρητική” χρονιά. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, όπως όταν μετά από ένα bypass ένας ασθενής δεν τρέχει μαραθώνιο σε μία εβδομάδα (μπορεί όμως να τρέξει σε ένα χρόνο), έτσι και ο επιχειρηματίας πρέπει να προσεγγίσει το 2021 με την πρέπουσα προσοχή και με ιδιαίτερους στόχους.

Εστιάστε σε αυτά που μπορείτε να κάνετε

Η κανονικότητα θα επιστρέψει, ναι. Δεν θα βγει όμως μέσα από ένα μεγάλο αιωρούμενο μπαλόνι στην πλατεία Συντάγματος, ντυμένη με χρυσές πούλιες στις 00:01 της 1ης Ιανουαρίου 2021. Οι ρυθμίσεις και οι περιορισμοί που επεβλήθησαν, σε πολλούς και διάφορους τομείς λόγω COVID, θα συνεχίσουν να υπάρχουν, για αρκετό ακόμη χρόνο. Εστιάστε λοιπόν σε αυτά που μπορείτε να κάνετε και οργανώστε το επιχειρείν σας ανάλογα.

Συνεχίστε την ψηφιακή σας μεταμόρφωση

Ίσως στραφήκατε στον digital κόσμο από “ανάγκη της στιγμής”. Τώρα όμως πρέπει να τον δείτε σαν μόνιμη ανάγκη! Συνεχίστε την ψηφιακή σας μεταμόρφωση. Διορθώστε πιθανά λάθη που κάνατε το 2020 από τη βιασύνη σας να μπείτε στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στο digital marketing. Go more digital!

Plan B, C και D

Άφησα το σημαντικότερο για το τέλος. Ο κύριος “σεισμός” έχει πλέον περάσει, αλλά πρέπει να προφυλαχθείτε από τους μετασεισμούς. Εάν η αγορά ανοίξει αργότερα από ό,τι περιμένετε; Εάν παρουσιαστεί κρούσμα/κρούσματα στο προσωπικό σας; Εάν η ρευστότητα ελαττωθεί επικίνδυνα;

Αυτή τη χρονιά λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό να έχετε όχι μόνο ένα backup plan, αλλά τουλάχιστον δύο ή τρία. Μην περιμένετε. Δημιουργήστε τα σήμερα, και ας είναι αχρείαστα.

Ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές, σκεφθείτε θετικά και τα πράγματα το 2021 θα πάνε μόνο καλύτερα!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr