NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

Θες να γίνεις πετυχημένος leader; 7 χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτεις

Θες να γίνεις πετυχημένος leader; 7 χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτεις
22_01_2021

Powered by:
Thrive Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.
epixeiro icon Coaching & Training, Personal Coaching, Food for Thought

​Είναι γεγονός πως για να φτάσεις στην κορυφή χρειάζονται χρόνια δουλειάς αλλά και μελέτης, σε όποιον τομέα και αν επιλέξεις να κινηθείς επαγγελματικά. Όμως, αν θες να γίνεις πετυχημένος leader, αυτά δεν είναι αρκετά.

Ο συνδυασμός γνώσεων και χαρακτήρα, είναι το κλειδί ώστε η ομάδα σου να σε σέβεται και μαζί να κάνετε τη διαφορά. Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά ενός καλού leader;

Μάθε να ακούς

Συνήθως νομίζουμε πως αν δυναμώσουμε τη φωνή μας θα ανακτήσουμε τον έλεγχο μιας συζήτησης, αλλά η πραγματικότητα απέχει πολύ. Ένας καλός ηγέτης, ακούει τη γνώμη της ομάδας του και την λαμβάνει υπόψιν του, ώστε όλοι μαζί να πάνε μπροστά.

Δώσε βάση στη γλώσσα του σώματος

Έρευνα έδειξε πως οι λέξεις μας έχουν μόλις 7% επίδραση στον συνομιλητή μας, ενώ η γλώσσα του σώματος μας 55%. Κοίταξε τον συνομιλητή σου στα μάτια και φρόντισε οι εκφράσεις του προσώπου σου να είναι μαλακές. Μην καμπουριάζεις και, κυρίως, μην υποτιμάς την δύναμη που μπορεί να έχει ένα χαμόγελο.

Εξήγησε όσα θέλεις από την ομάδα σου με σαφήνεια

Δυστυχώς είναι πολύ εύκολο να χαθεί κάποιος στην μετάφραση, όταν εσύ ο ίδιος δεν είσαι σαφής. Την ώρα που αναθέτεις αρμοδιότητες στην ομάδα σου, εξήγησε ακριβώς τι θέλεις να κάνει ο καθένας και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις τους. Έτσι, κανείς δεν θα έχει απορίες την ώρα που θα χρειαστεί να κάνει αυτό που του ζήτησες και η δουλειά σας θα γίνει πιο γρήγορα και πιο σωστά.

Πες «όχι» με κομψό τρόπο

Δεν μπορούμε να τους ευχαριστούμε όλους πάντα, και σίγουρα αυτό δεν είναι εφικτό στη δουλειά μας. Όταν χρειαστεί να πεις «όχι» σε κάποιον, κάν’ το με ευγενικό τρόπο και αν χρειαστεί εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η πρότασή του δεν εξυπηρετεί τον σκοπό της ομάδας σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγεις ένα κακό κλίμα που σίγουρα δεν βοηθάει στο να παραμείνετε όλοι αποδοτικοί.

Ο συμβιβασμός είναι το κλειδί

Στην ίδια φιλοσοφία με το παραπάνω είναι και η λέξη «συμβιβασμός». Σε περίπτωση που προκύψει μια διαφωνία ανάμεσα σε μέλη της ομάδας, οφείλεις ως σωστός leader να ενεργήσεις σαν κυματοθραύστης. Ο τρόπος που θα χειριστείς την κατάσταση πρέπει να είναι τέτοιος ώστε κανείς να μην νιώσει αδικημένος.

Μην ρισκάρεις την επιτυχία της ομάδας για την μονάδα

Αν κάποιος από την ομάδα σας δεν συμβάλλει στην ισορροπία της και δημιουργεί μονίμως πρόβλημα, μην διστάσεις να επιβάλεις την τάξη με πυγμή. Είναι καθήκον σου σαν leader να ξεκαθαρίσεις ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή.

Να είσαι φιλικός, αλλά κράτα την προσωπική σου ζωή μακριά

Είναι όμορφο να νιώθει η ομάδα σου ότι είσαι προσιτός και φιλικός μαζί της. Όμως, υπάρχει μια «κόκκινη γραμμή» που δεν πρέπει να περάσεις. Φρόντισε να διαχωρίσεις την επαγγελματική από την προσωπική σου ζωή, και κράτα λεπτομέρειες για την ζωή σου μακριά από την πόρτα της εταιρίας.

Η «δουλειά» του leader είναι σίγουρα από τις πιο δύσκολες αφού όλοι βασίζονται σε εσένα. Αν δουλέψεις ωστόσο με τον εαυτό σου, σίγουρα θα γίνεις ένα παράδειγμα προς μίμηση από την ομάδα σου και θα κερδίσεις τον σεβασμό όλων. Μια προσπάθεια, αξίζει τον κόπο, δε νομίζεις;


Αρχική δημοσίευση από Λίλη Αγγελοπούλου, Συντάκτρια Thrive Global Greece, στο www.thriveglobal.gr

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr