NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Η απόσταση ενώνει: Άνοιξαν οι αιτήσεις για τον online κύκλο του VentureGarden

Η απόσταση ενώνει: Άνοιξαν οι αιτήσεις για τον online κύκλο του VentureGarden

​Πώς προσαρμόζεται ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιχειρηματικότητας, οι διαδικασίες του οποίου «απαιτούν» φυσική παρουσία, στην εποχή της πανδημίας; Τι αλλαγές υιοθετεί και πώς αυτές «επηρεάζουν» θετικά ακόμη και την επόμενη μέρα, εκείνη της επιστροφής στην κανονικότητα; Και με ποιον τρόπο βοηθά τις ιδέες που αναζητούν στήριξη;

Εδώ και μερικές μέρες, έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις για τον νέο κύκλο του επιταχυντή επιχειρηματικών ιδεών VentureGarden, που διανύει τον 8ο χρόνο του. Το πρόγραμμα, που υλοποιείται από το Alba Hub for Entrepreneurship and Development (AHEAD) του Alba Graduate Business School, Τhe American College of Greece στην Αθήνα και το American College of Thessaloniki (ACT), a Division of Anatolia στη Θεσσαλονίκη, με τη στήριξη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (The Hellenic Initiative-THI), έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο online κύκλους. Πλέον, βαδίζει στον τρίτο.

Η προσαρμογή στη νέα εποχή

Ο Αλέξης Κομσέλης, Director του Alba Hub for Entrepreneurship and Development, σημειώνει πως το VentureGarden βρίσκεται αντιμέτωπο με προκλήσεις και ευκαιρίες. «Όχι όμως με προβλήματα, μια και η αβεβαιότητα της εποχής έχει αυξήσει την ανάγκη που έχουν οι συμμετέχοντες μας και το ευρύτερο οικοσύστημα επιχειρηματικότητας για υποστήριξη». Στην Αθήνα, άλλωστε, το πρόγραμμα είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει σύγχρονα και ασύγχρονα εργαλεία συνεργασίας και δικτύωσης, αξιοποιώντας εμπειρία στην τηλεκπαίδευση από τα μεταπτυχιακά του Alba. Το αποτέλεσμα; «Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό!».

Από τη συμπρωτεύουσα, o Γιώργος Κόκκας, Διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικότητας του ACT, μας λέει πως, στον πρώτο online κύκλο, «υπήρχε μία αγωνία από μέρους μας, καθότι μπαίναμε σε εντελώς αχαρτογράφητα νερά». Σήμερα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο κόσμος έχει εξοικειωθεί με την online επικοινωνία ενώ και οι διοργανωτές έχουν τη γνώση να προσφέρουν στους συμμετέχοντες «μια νέα διαδραστική εμπειρία που αντικαθιστά επάξια το παραδοσιακό φορμάτ της εκπαίδευσης σε τάξη». Μάλιστα, προκύπτουν και πλεονεκτήματα για τους συμμετέχοντες, όπως ότι δεν χρειάζεται να χάνουν χρόνο σε μετακινήσεις.

«Ο Covid19 μας έδωσε ένα μεγάλο μάθημα: Πάντα θα πρέπει να έχουμε κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού μας πως απροσδόκητες καταστάσεις μπορούν να συμβούν οποτεδήποτε, και ο καλύτερος τρόπος για να τις αντιμετωπίσουμε είναι η προσαρμογή». Κάτι που, φυσικά, ισχύει και για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Κόκκα, και το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής φάσης έχει τροποποιηθεί ώστε να καλύπτει νέες ανάγκες. «Ζούμε στην εποχή του -less (contactless, paperless) και, όπως δείχνουν πολλές μελέτες, οι συνήθειες και τα εργαλεία που δημιουργήθηκαν τον τελευταίο χρόνο ήρθαν για να μείνουν, ακόμη και όταν ο Covid-19 θα είναι παρελθόν».

Προσθέτει πως «το VentureGarden έχει προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα. Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται και καθοδηγούνται από έμπειρους ειδικούς για το πως θα προσαρμόσουν την λειτουργία τους στις νέες συνθήκες, ώστε να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία!». Ο κ. Κομσέλης συμπληρώνει πως «η εκπαίδευση και το mentoring φέρνουν αποτελέσματα, ενώ βρήκαμε και εμείς εργαλεία που θα κρατήσουμε όταν με το καλό επανέλθουμε στην τάξη. Αυτό που ξεπέρασε τις προσδοκίες μας ήταν η θετική ενέργεια των συμμετεχόντων, η υποστήριξη που προσφέρουν η μια στον άλλον και η κοινωνικότητα που βιώσαμε. Η διαπίστωση αυτή ενισχύει τη στρατηγική προσήλωση στον άνθρωπο, και όχι μόνο στην ιδέα».

«Στον άνθρωπο, όχι στην ιδέα»

Αν κάποιος επισκεφτεί, αυτή τη στιγμή, το venturegarden.gr, θα βρεθεί μπροστά σε ένα σύντομο καλωσόρισμα. Μια οθόνη παρακάτω, εντοπίζουμε την φιλοσοφία πάνω στην οποία βασίζεται ολόκληρο το πρόγραμμα: «επικεντρώνεται στον άνθρωπο, όχι στην ιδέα», γράφει το κείμενο. Αυτή η φιλοσοφία φαίνεται πως ήταν εκείνη που το βοήθησε να προσαρμοστεί και στην εποχή των lockdown. Φέρνοντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο και προσφέροντας του τα εργαλεία που μπορεί να εφαρμόσει σε οποιαδήποτε ιδέα εμπνευστεί, ακόμη και αν αυτό πρέπει να πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως. Άλλωστε, σήμερα, αύριο, με κανονικότητα ή χωρίς, με την κατάλληλη στήριξη η επιχειρηματικότητα προσαρμόζεται, «πολλαπλασιάζεται» και συνεχίζει.

Ήδη, από την έναρξη του προγράμματος το 2014, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 3.940 αιτήσεις συμμετοχής, εκ των οποίων οι 1.391 επελέγησαν για να παρακολουθήσουν τους προηγούμενους κύκλους του προγράμματος. Κατά τη διάρκεια των 29 συνολικά κύκλων που έχουν υλοποιηθεί, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν συνολικά 1.240 ώρες μαθημάτων. 358 εισηγητές και μέντορες έχουν προσφέρει στους υποστήριξη, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να μετατρέψουν την επιχειρηματική τους δημιουργικότητα σε απτά αποτελέσματα. Μέχρι και σήμερα, περισσότερες από 2.600 ώρες υποστηρικτικής καθοδήγησης έχουν προσφερθεί στους συμμετέχοντες του VentureGarden.

Τι λένε οι συμμετέχοντες

Σε μια διαδικασία που πραγματοποιήθηκε ψηφιακά, τι «πήραν» οι συμμετέχοντες; Η Δήμητρα Συμεωνίδου, δημιουργός της πλατφόρμας AnyGym, που συμμετείχε στο VentureGarden της Θεσσαλονίκης, τονίζει πως η συμμετοχή της την έκανε «σίγουρα πλουσιότερη» σε γνώσεις και κοινωνό καινούριων ιδεών. «Απέκτησα σημαντικές γνωριμίες και εντάχθηκα σε μία ξεχωριστή επιχειρηματική κοινότητα από την οποία ενημερώνομαι διαρκώς για όλες τις νεότερες εξελίξεις στο επιχειρείν», με την ίδια να αναφέρεται και στην αξία του συνεχούς mentoring, κάτι που της προσφέρει «μεγαλύτερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση στην αντιμετώπιση των καθημερινών προκλήσεων».

Ο Κίμωνας Γκολογκίνας από τους Artpeckers, μιας ακόμη ομάδας που συμμετείχε στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, τονίζει και αυτός της σημασία του mentoring, «που ζούμε από τη στιγμή που τελειώνει το πρόγραμμα και μετά». «Είναι ένα επιπλέον και ουσιαστικό όπλο, να έχεις στο πλευρό σου έναν ειδικό συνεργάτη στον τομέα που πιστεύεις ότι χρειάζεσαι μια δύναμη με μεγαλύτερη εμπειρία από σένα». «Πιστεύουμε ότι κάθε μέρα πρέπει να βάζεις ένα λιθαράκι παραπάνω και ειδικά αυτές τις μέρες που έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο αναγκαστικά, θα πρέπει να βάζουμε δύο λιθαράκια» σημειώνει.

Ο Γιώργος Τεκελής, από το ApoMechanis.gr, πήρε μέρος στο VentureGarden της Αθήνας. Τον ρωτήσαμε τι ξεχώρισε από την online πραγματοποίηση του προγράμματος. «Από την πρώτη κιόλας μέρα, μου έκανε εντύπωση η οργάνωση και ο επαγγελματισμός των ανθρώπων του VentureGarden». «Κατάφεραν να προσαρμόσουν μία απαιτητική διαδικασία σε ένα ψηφιακό πλαίσιο με άριστα αποτελέσματα. Το φορμάτ με το οποίο έχει στηθεί καθώς και η χρονική του διάρκεια έχουν ως αποτέλεσμα μία ισορροπία παρεχόμενης γνώσης και ευελιξίας», με τον ίδιο να ξεχωρίζει τους πραγματικούς φίλους που βρήκε στα πρόσωπα των δασκάλων και των συμμαθητών του.

Η Χρυσάνθη Γκούρου (Aiki Diounot) συμμετείχε και εκείνη στο VentureGarden της πρωτεύουσας, σε κύκλο που πραγματοποιήθηκε με ψηφιακές διαδικασίες. Η γνώμη της; «Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πώς η ενέργεια και η διάθεση των ανθρώπων του VentureGarden έκανε το πρόγραμμα τόσο άμεσο και ζωντανό, παρόλο που ο καθένας συμμετείχε από το σπίτι. Η ατμόσφαιρα στην "τάξη", η αλληλεπίδραση μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά και η υποστήριξη των εισηγητών έκαναν την όλη διαδικασία να μην υστερεί σε τίποτα από την δια ζώσης επικοινωνία».


Οι αιτήσεις για τον νέο κύκλο του VentureGarden σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν ξεκινήσει. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτησή τους στο www.venturegarden.gr. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων είναι η 7η Μαρτίου 2021.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr