NEWSFLASH...
Καριέρα & HR
ανάγνωση

Πώς να αντιμετωπίσετε την απόρριψη στην εργασία

Πώς να αντιμετωπίσετε την απόρριψη στην εργασία

Έχετε αντιμετωπίσει απόρριψη στην εργασία; Μπορεί να αντιμετωπίσετε απόρριψη για πολλούς λόγους. Η απόρριψη είναι επώδυνη, αλλά πολλές περιπτώσεις απόρριψης είναι επίσης ευκαιρίες μάθησης. Η πραγματική απόρριψη και το αίσθημα απόρριψης προκύπτουν σε διάφορες καταστάσεις που σχετίζονται με την εργασία.

Στην πραγματικότητα, η απόρριψη προέρχεται από μεγάλα και μικρά γεγονότα και δραστηριότητες. Η απόρριψη είναι ένα ουσιαστικό και αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής στον πραγματικό κόσμο. Είτε από μια αποτυχημένη σχέση, είτε από την άρνηση μιας εργασίας που πραγματικά θέλετε, είτε από τους φίλους σας που απορρίπτουν την πρόταση σας για κάποιο εστιατόριο, όλοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την απόρριψη.

Η απόρριψη είναι μέρος της ζωής. Πρέπει να μπορείτε να την αποδεχτείτε όταν έρθει. Προφανώς, ορισμένοι τύποι απόρριψης στην εργασία είναι πιο δύσκολο να γίνουν αποδεκτοί. Η απόρριψη μιας προαγωγής που πραγματικά αξίζετε θα είναι πολύ πιο οδυνηρή από την απόρριψη μιας εξαιρετικής ιδέας που δεν μπορεί να εφαρμοστεί για λόγους προϋπολογισμού. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζετε τα αρνητικά σας συναισθήματα λέει πολλά για τη δέσμευσή σας για εργασία, την προσαρμοστικότητα και τον επαγγελματισμό σας.

Είναι καλό για τον χαρακτήρα

Το να γνωρίζεις πώς να αποδεχτείς την απόρριψη είναι μια δεξιότητα που διαθέτουν όλοι οι μεγάλοι ηγέτες. Κανείς δεν εκφράζει πάντα τέλειες ιδέες. Είναι αξιοθαύμαστο να μπορείς να ακούσεις ότι κάτι είναι λάθος και να το αποδεχτείς. Ενώ μπορεί να φαίνεται αντίθετο, η απόρριψη μπορεί πραγματικά να αυξήσει την αποφασιστικότητά σας και να σας δώσει λόγο να διπλασιάσετε τις προσπάθειές σας την επόμενη φορά. Η επιθυμία να αποδείξει κανείς ότι είναι ικανός, παρά την απόρριψη, είναι ένας ισχυρός μοχλός δράσης.

Είναι ένα εργαλείο εκμάθησης

Είναι εύκολο να μπεις στην άμυνα και να πείσεις τον εαυτό σου ότι όποιος σε απογοητεύει κάνει λάθος. Δυστυχώς, αυτό το είδος σκέψης δεν οδηγεί πουθενά. Στο σημερινό, γρήγορο επαγγελματικό τοπίο, πρέπει να προσαρμοστείτε ώστε να μην αντικατασταθείτε. Όταν μια κατάσταση δεν αποδεικνύεται προς όφελός τους, οι κορυφαίοι προσπαθούν να καταλάβουν τι μπορούν να κάνουν για να επιτύχουν διαφορετικό αποτέλεσμα την επόμενη φορά. Τις περισσότερες φορές (αλλά όχι πάντα), υπάρχει ένας λόγος που απορρίπτεστε. Σε κανέναν δεν αρέσει να δίνει άσχημα νέα και οι περισσότεροι θα αποφύγουν τη δημιουργία συγκρούσεων. Πολλοί διευθυντές θα σας πουν ότι το πιο δύσκολο μέρος της δουλειάς τους είναι να δίνουν κακές ειδήσεις. Εάν σας λένε «όχι» στη δουλειά, ρωτήστε γιατί. Συχνά αρνούμαστε να αναγνωρίσουμε τις δικές μας ελλείψεις. Τα σχόλια και η εποικοδομητική κριτική μπορούν να ανοίξουν τα μάτια σας στις δυνατότητες βελτίωσης και, τελικά, ανάπτυξης.

Σας διδάσκει να αποδεχτείτε συμβιβασμούς

Καμία απόρριψη δεν είναι οριστική. Μερικές φορές υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης όταν μια κατάσταση δεν αναπτύσσεται όπως θα θέλατε. Φανταστείτε, για παράδειγμα, ότι το αφεντικό σας αρνείται να σας κάνει αύξηση. Αναγνωρίζει ότι κάνετε εξαιρετική δουλειά, αλλά ο προϋπολογισμός για τους μισθούς δεν έχει πλέον το περιθώριο. Αυτή είναι λοιπόν η τέλεια ευκαιρία να διαπραγματευτείτε άλλα οφέλη ή να του ζητήσετε να επανεξετάσει την κατάσταση κατά την δημιουργία νέου προϋπολογισμού. Οι λιγότερο ικανοί υπάλληλοι θα μπορούσαν να βυθιστούν στον θυμό και την απογοήτευσή και να καταλήξουν να βλάψουν τη σχέση τους με τον διευθυντή τους. Οι «προληπτικοί» υπάλληλοι θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμβιβασμό. Ρωτήστε αν είναι δυνατόν να εργάζεστε από το σπίτι λίγες μέρες την εβδομάδα ή να πάρετε μια επιπλέον εβδομάδα διακοπών. Θα εκπλαγείτε με το πόσο συχνά θα μπορούσε να λειτουργήσει ένας συμβιβασμός. Μάθετε πώς να αναγνωρίζετε και να δέχεστε τα συναισθήματά σας προτού χάσετε τον έλεγχο. Οι μικρές αγένειες μπορούν να προκαλέσουν δυσαρέσκεια.

Αντισταθείτε στην παρόρμηση να αμυνθείτε

Η αρχική σας αντίδραση θα είναι φυσικά να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας. Θα δείτε την απόρριψη ως προσωπική επίθεση, αλλά συνήθως δεν είναι. Κάντε ένα βήμα πίσω και προσπαθήστε να κατανοήσετε την άποψη του άλλου ατόμου. Εάν, μετά, εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι είναι σημαντικό να μοιραστείτε την προοπτική σας, προχωρήστε και κάντε το. Το κλειδί είναι να αποφύγετε τις απαντήσεις που προκαλούνται από συναισθήματα. Η απόρριψη είναι αναπόφευκτη, ανεξάρτητα από το ποια είναι η καριέρα σας. Μπορεί να ήσασταν τέλειοι για αυτήν την προαγωγή σε μια διευθυντική θέση, αλλά ένα άλλο άτομο να ήταν εξίσου καλό. Δεν ήσασταν τυχεροί αυτή τη φορά. Η απόρριψη δεν αντιπροσωπεύει απαραίτητα μια θεμελιώδη απόφαση για εσάς. Έχετε ακόμα όλα όσα χρειάζεστε για να γίνετε διευθυντής. Οι καλύτεροι υπάλληλοι αναγνωρίζουν ότι η απόρριψη δεν ισοδυναμεί με επίθεση, ακόμα κι αν το πιστεύετε. Σκεφτείτε περισσότερο για το τι πήγε στραβά και πώς μπορείτε να επηρεάσετε το αποτέλεσμα την επόμενη φορά. Μπορείτε να προσεγγίσετε την κατάσταση από διαφορετική οπτική γωνία; Ήταν λάθος ο συγχρονισμός; Χρειάζεται να μάθετε μια νέα ικανότητα;

Να είσαι ανθεκτικός

Σκεφτείτε αυτό το διάσημο απόφθεγμα του Thomas Edison, «Δεν έχω αποτύχει. Μόλις βρήκα 10000 τρόπους που δεν θα λειτουργήσουν». Η απόρριψη δεν είναι αποτυχία. Είναι απλώς μέρος της διαδικασίας ανάπτυξης καριέρας. Έχουμε βιώσει όλοι αποτυχίες στη σταδιοδρομία μας, είτε πρόκειται για CEO του Fortune 500, είτε για ασκούμενο. Η αποτυχία δεν είναι το τέλος του κόσμου. Μην αποθαρρύνεστε. Να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να μάθετε να αποδέχεστε την απόρριψη για να χτίσετε μια μακρά και επιτυχημένη καριέρα.

Πηγές

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr