NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Workearly: Μια καινοτόμα λύση για επιτυχημένη καριέρα στην αγορά της τεχνολογίας

Workearly: Μια καινοτόμα λύση για επιτυχημένη καριέρα στην αγορά της τεχνολογίας

Αξιολογώντας τις ανάγκες της αγοράς, o Ευθύμης Βαφειάδης και ο Δημήτρης Κυριακάτης, Διπλωματούχοι Μηχανικοί Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πολυτεχνείου Πατρών και Managing Directors στην αγγλική εταιρεία Reatcode IT Consulting Services, εισήγαγαν στην ελληνική αγορά το Workearly. Σήμερα, μιλάνε για αυτό στο epixeiro.gr.

Τι ακριβώς είναι το Workearly και πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία του; Σε ποιους απευθύνεται και πόσοι το έχουν επιλέξει, μέχρι και αυτή τη στιγμή;

Το Workearly είναι μία μοναδική στο είδος της online coaching υπηρεσία, όπου παρέχεται ένας συνδυασμός εκπαίδευσης, όσον αφορά στα skills / δεξιότητες που πρέπει να αποκτήσει κάποιος ώστε να εισχωρήσει ή να εξελιχθεί επαγγελματικά στην αγορά της τεχνολογίας, και εξατομικευμένης στρατηγικής, ώστε να κάνει τα σωστά βήματα για να πραγματοποιήσει τους στόχους του με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο.

Η ιδέα για την δημιουργία του προέκυψε κατά την διάρκεια συνεργασιών με εταιρείες του κλάδου, σε Ελλάδα και εξωτερικό, στο παρελθόν, όπου διαπιστώθηκε το γνωσιακό κενό και η έλλειψη προσανατολισμού που υπάρχει αυτήν την στιγμή, ιδιαίτερα στους νεοεισερχόμενους στον χώρο υποψηφίους, τόσο σε αμιγώς τεχνικούς όσο και σε υβριδικούς ρόλους, σχετικά με τις δεξιότητες που πρέπει να έχουν και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν για μία επιτυχημένη καριέρα. Κοινώς, οι περισσότεροι, ενώ έχουν εκπαιδευτεί ακαδημαϊκά, δεν γνωρίζουν πού να εστιάσουν γνωσιακά σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς, με αποτέλεσμα να απορρίπτονται από θέσεις.

Το Workearly απευθύνεται σε οποιονδήποτε επαγγελματία που, είτε βρίσκεται στο χώρο του ΙΤ ή προέρχεται από πεδία θετικών επιστήμων, οικονομικών, management κλπ, θέλει να μπει και να εξελιχθεί στην αγορά της τεχνολογίας αποτελεσματικά.

Μέχρι στιγμής, το Workearly, από τον Ευθύμη Βαφειάδη και τον Δημήτρη Κυριακάτη, έχει επιλεχθεί από περισσότερους από 200 επαγγελματίες, μόλις στους 10 μήνες λειτουργίας του στην Ελλάδα, με πολλούς να είναι στελέχη εταιρειών με θέσεις ευθύνης σε μεγάλες πολυεθνικές.

Τι μπορεί να περιμένει, λοιπόν, κάποιος που θα αποφασίσει να συνεργαστεί με το Workearly; Πόσο διαρκεί το πρόγραμμα και τι προσφέρει;

Όποιος/α συνεργαστεί με το Workearly, θα έχει εξατομικευμένη και ειδική μεταχείριση, σύμφωνα με το προφίλ και τους στόχους του.

Θα φτιάξουμε ένα ατομικό πλάνο εκπαίδευσης, όπου ο εκπαιδευόμενος θα αποκτήσει όλα τα απαραίτητα τεχνικά/προγραμματιστικά skills και τις γνώσεις ώστε να δουλέψει στην αγορά.

Τα προγράμματα είναι τελείως εξατομικευμένα και διαφέρουν ανά περίπτωση, αλλά σε γενικές γραμμές είναι ένας συνδυασμός τόσο εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στις τεχνολογίες που απαιτούνται, όσο και δημιουργίας σχεδίου δράσης για τα επόμενα βήματα. Η διάρκεια κυμαίνεται στο εύρος των 3 με 5 μηνών, ανάλογα με την περίπτωση.

Σε τι διαφέρει η δική σας πρόταση από άλλες, συμβουλευτικού ή coaching χαρακτήρα; Γιατί έχετε επιλέξει τη στόχευση στο IT; Ποιος ο ενδεχόμενος ανταγωνισμός στις online coaching υπηρεσίες αυτού του τύπου;

Η ιδιαιτερότητα του Workearly, που το καθιστά μοναδικό στο είδος του, είναι ότι σε αντίθεση με υπηρεσίες καθαρά συμβουλευτικού χαρακτήρα, περιλαμβάνει κυρίως εκπαίδευση και πρακτική εξάσκηση με γνώμονα τις τάσεις τις αγοράς. Συνδυάζεται, φυσικά, και με career coaching, ώστε να πετυχαίνουμε συνδυαστικά το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Τις περισσότερες φορές έρχονται σε εμάς άνθρωποι που δεν ξέρουν ποια ειδικότητα να ακολουθήσουν, δεν γνωρίζουν τους ρόλους ή έχουν μια εσφαλμένη εντύπωση για το ποια ειδικότητα τους ταιριάζει και τους συμφέρει να επενδύσουν.

Μέσω της διαδικασίας της δωρεάν αξιολόγησης προφίλ που παρέχουμε, καταλήγουμε μαζί στους στόχους και στη συνέχεια κατασκευάζουμε ένα personal πλάνο εκπαίδευσης. Στην συνέχεια, τους εκπαιδεύουμε πάνω στις τεχνολογίες (γλώσσες προγραμματισμού και εργαλεία) που χρειάζεται να ξέρουν, με ιδιαίτερη βάση, όμως, στην πρακτική εξάσκηση και τις διαρκείς αξιολογήσεις, με τεστ σε πραγματικές συνθήκες και σενάρια ώστε να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τόσο τις τεχνικές συνεντεύξεις και τα τεστ που θα τους ζητηθεί να κάνουν από τις εταιρείες ώστε να τους προσλάβουν, όσο και να μπορούν να εργαστούν στον χώρο.

Παράλληλα με την εκπαίδευση, η κ. Διονυσοπούλου, υπεύθυνη του τμήματος στρατηγικής και career coaching, φτιάχνει μαζί με τους υποψηφίους τόσο το βιογραφικό όσο και την στρατηγική, ώστε να διεκδικήσουν και τους υψηλότερους δυνατούς μισθούς.

Έχουμε επιλέξει την αγορά του ΙΤ (Data Analysts, BI Analysts, QA Engineers, Software Engineers κλπ) διότι εμείς και όλη μας η ομάδα και το δίκτυο συνεργατών σε Ελλάδα και εξωτερικό, είμαστε επαγγελματίες στον χώρο με εμπειρία και εξειδίκευση σε όλες τις ειδικότητες, από τεχνικές θέσεις, HR αλλά και managerial.

Επιπλέον, η αγορά του ΙΤ είναι η κορυφαία σε ζήτηση, εξέλιξη και μισθούς και παρέχει την δυνατότητα της εξ αποστάσεως εργασίας, τόσο εγχώρια όσο και σε αγορές του εξωτερικού. Επίσης, το ΙΤ και ιδιαίτερα οι ειδικότητες της Ανάλυσης Δεδομένων, έχουν τεράστια ζήτηση και είναι προσεγγίσιμες και στους ανθρώπους εκτός χώρου, αν φυσικά εκπαιδευτούν.

Όσον αφορά στον ανταγωνισμό, δεν έχουμε εντοπίσει ακόμα, ειδικά στην Ελλάδα, παρόμοιο μοντέλο προσέγγισης, αν και πιστεύουμε ότι άμεσα θα υιοθετηθούν ευρέως αυτές οι πρακτικές, διότι η σύγχρονη αγορά εργασίας απαιτεί πλέον εξατομικευμένες λύσεις και διαδραστικούς / εναλλακτικούς τρόπους εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Workearly2n.jpg?mtime=20210304202457#asset:250669

Ποιες είναι οι ευκαιρίες που προσφέρει, σήμερα, ο χώρος του IT στην Ελλάδα; Ποια είναι η εικόνα από τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας και ποια skills παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση;

Οι εργασιακές ευκαιρίες που παρουσιάζει ο χώρος του ΙΤ στην Ελλάδα είναι πλέον πάρα πολλές και ανοίγουν διαρκώς καινούργιες θέσεις. Ο συγκεκριμένος κλάδος συνεχίζει να αναπτύσσεται και είμαστε ακόμα στην αρχή. Ειδικότητες όπως Data / ΒΙ Analysts, BI Analysts, Software Engineers, QA Engineers βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, με skills όπως SQL, Python / Java / Javascript, Reporting / Visualization & Automation tools να έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση, ανάλογα φυσικά και με την ειδικότητα.

Στην εποχή της πανδημίας, προσφέρονται ευκαιρίες για τηλεργασία από την Ελλάδα, σε εταιρείες πληροφορικής του εξωτερικού; Τι ζητούν; Έχετε τέτοια παραδείγματα;

Στην εποχή της πανδημίας δημιουργήθηκε η ανάγκη και η τάσης της τηλεργασίας, κάτι που θα παραμείνει όμως και μετά το πέρας της πανδημίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις όλων των μεγάλων οργανισμών και φορέων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προσφέρονται ευκαιρίες από εταιρείες του εξωτερικού για εξ αποστάσεως εργασία, προφανώς με πολλαπλάσιες μισθολογικές απολαβές και εξέλιξη. Οι τεχνολογικές τάσεις είναι κοινές, επομένως ζητούν την γνώση των ίδιων τεχνολογιών και εργαλείων, πράγμα που προσφέρει ευελιξία. Έχουμε ήδη success stories ανθρώπων που προέρχονταν από διαφορετικούς κλάδους, δουλέψαμε μαζί και τώρα έχουν εξ αποστάσεως συμβόλαια με εταιρείες στο Λονδίνο ή σε άλλες αγορές.

Ποιος ο ρόλος του reskilling στην αγορά του IT; Δηλαδή, μπορεί κάποιος επαγγελματίας από άλλο χώρο να «προσαρμόσει» τις γνώσεις του και να διεκδικήσει ευκαιρίες σε αυτόν τον κλάδο;

Η αγορά του ΙΤ είναι ιδιαίτερη γιατί βασίζεται αποκλειστικά στα skills. Το επίπεδο των skills ενός υποψηφίου, το διαπιστώνουν οι εταιρείες μέσω των συνεντεύξεων και των τεχνικών τεστ που διεξάγουν κατά την διαδικασία επιλογής.

Πολλοί ρόλοι δεν είναι αμιγώς τεχνικοί αλλά υβριδικοί, επομένως απαιτούν και τεχνολογικές αλλά και bussiness γνώσεις. Για παράδειγμα, ο ρόλος του BI Analyst θα μπορούσε να ταιριάξει σε επαγγελματίες από άλλους κλάδους, αν ενισχύσουν τα τεχνικά τους skills, και είναι σε τεράστια ζήτηση αυτή τη στιγμή.

Επομένως, ναι, φυσικά μπορεί ένας επαγγελματίας από άλλο κλάδο να διεκδικήσει θέσεις αν εκπαιδευτεί τεχνικά, ειδικά στο κομμάτι της ανάλυσης δεδομένων. Πολλές φορές, μπορεί να έχει και πλεονέκτημα λόγω της προηγούμενης εμπειρίας του στο bussiness κομμάτι, μια ζωτικής σημασίας δεξιότητα για την μετάφραση των αποτελεσμάτων ανάλυσης.

Από την εμπειρία σας, σε ποιους τομείς χρειάζονται συνήθως στήριξη όσοι επιλέγουν το Workearly; Υπάρχουν, ενδεχομένως, λανθασμένες «αντιλήψεις» που δεν τους αφήνουν να αναπτύξουν την καριέρα τους;

Υπάρχουν πολλές λανθασμένες αντιλήψεις που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και εμποδίζουν πολλούς να κάνουν το επόμενο βήμα.

Το πιο συνηθισμένο λάθος, είναι η άγνοια για την δύναμη των «σωστών skills». Με αυτό θέλουμε να πούμε ότι δεν χρειάζεται κάποιος να ξέρει τα πάντα γύρω από το ΙΤ για να δουλέψει. Πρέπει, όμως, να ξέρει συγκεκριμένα πράγματα πολύ καλά και αυτήν την κατεύθυνση δίνουμε και εμείς.

Πολλοί επαγγελματίες από άλλους κλάδους, επειδή δεν έχουν πτυχίο πληροφορικής, νομίζουν ότι δεν μπορούν να μπουν στον χώρο. Όπως προαναφέραμε, πολλές ειδικότητες είναι υβριδικές, επομένως το πτυχίο στο ΙΤ δεν είναι απαραίτητο για πολλές από αυτές. Ένα background στις θετικές επιστήμες, στα οικονομικά ή την διοίκηση επιχειρήσεων, είναι αρκετό ώστε να καλυφθούν τα ακαδημαϊκά standards. Οι εταιρείες αξιολογούν βάσει τεχνικής συνέντευξης, οπότε εμείς, έχοντας την πραγματική εικόνα της διαδικασίας των προσλήψεων, προετοιμάζουμε τους υποψηφίους και τους εκπαιδεύουμε ώστε να αναπτύξουν την καριέρα τους αποτελεσματικά.

Τέλος, είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι η ηλικία παίζει αποτρεπτικό ρόλο. Η πλειοψηφία των πελατών μας ανήκει στο ηλικιακό εύρος 30-40 και είναι επαγγελματίες στο ΙΤ ή σε άλλους κλάδους. Με την δουλειά που έχουμε κάνει μαζί, έχουν εξελιχθεί ή έχουν κάνει επιτυχημένη επαγγελματική επανεκκίνηση.

Workearly3.jpg?mtime=20210304202528#asset:250670

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για το Workearly; Πώς θα αναπτυχθείτε, εν μέσω πανδημίας, και ποια θα είναι για το πρόγραμμα η επόμενη μέρα, στη νέα κανονικότητα;

Το Workearly είχε ευρεία αποδοχή από το ελληνικό κοινό από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του, λόγω της πρακτικής και της προσωποποιημένης φύσης του. Όπως μας είπαν πολλοί, η παρουσία μια εναλλακτικής λύσης με την λογική του ότι ο καθένας είναι διαφορετικός, σε συνδυασμό με τον δυναμικό σχεδιασμό και εκπαίδευση στο κάθε προφίλ, ήταν κάτι που έλλειπε από την αγορά.

Ήδη έχει ξεκινήσει επέκταση και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, μαζί με αυτήν του Ηνωμένου Βασιλείου όπου είναι και η επίσημη έδρα μας, στα κοινά με τις αντίστοιχες ανάγκες.

Το online coaching είναι έτσι και αλλιώς μεγάλη και ανερχόμενη τάση στο εξωτερικό, επομένως το κοινό είναι ήδη εξοικειωμένο με αυτές τις πρακτικές.

Προσπαθούμε να γινόμαστε κάθε μέρα και καλύτεροι, ώστε να κατορθώνουμε να βοηθάμε αυτούς που μας εμπιστεύονται να εξελιχθούν και να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους.

Τεράστια συμβολή στην εξέλιξη του Workearly έχει η εξαιρετική ομάδα ατόμων που συνεργαζόμαστε, οι οποίοι δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, εκπαιδεύοντας και καθοδηγώντας τους υποψηφίους και παρακολουθώντας συνεχώς τις νέες τάσεις τις αγοράς.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr