NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Γιατί η επιχειρηματικότητα είναι σημαντική για την οικονομία;

Γιατί η επιχειρηματικότητα είναι σημαντική για την οικονομία;

Οι επιχειρηματίες είναι ένα σπάνιο είδος ανθρώπων. Στις οικονομίες που βασίζονται στην καινοτομία, μόνο το 1-2% του εργατικού δυναμικού ξεκινά μια επιχείρηση κάθε έτος. Ωστόσο, οι επιχειρηματίες, και ιδιαίτερα οι καινοτόμες ιδέες τους, είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία μια ανταγωνιστικής οικονομίας.

Ωστόσο, τα κέρδη της επιχειρηματικότητας πραγματοποιούνται μόνο εάν το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι δεκτικό στην καινοτομία. Επιπλέον, οι υπεύθυνοι πολιτικής πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τις πιθανές απώλειες θέσεων εργασίας που μπορούν να συμβούν μεσοπρόθεσμα ή μακρυπρόθεσμα, μέσω μιας δημιουργικής καταστροφής τη στιγμή που οι επιχειρηματίες - νέες επιχειρήσεις προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα.

Οι νέες επιχειρήσεις ενισχύουν την παραγωγικότητα

Ο ανταγωνισμός μεταξύ νέων και υπαρχουσών εταιρειών οδηγεί ιδανικά στην επιβίωση των πιο δυνατών. Παρόλο που η συνολική απασχόληση μπορεί να μειωθεί, οι νέες εταιρείες μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγικότητα. Η επίδραση στην αύξηση της παραγωγικότητας του σχηματισμού επιχειρήσεων εμφανίζεται μεσοπρόθεσμα, όταν η επίδραση στην απασχόληση κυριαρχείται από τον εκτοπισμό υπαρχουσών επιχειρήσεων. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους.

  1. Οι νέες εταιρείες αυξάνουν τον ανταγωνισμό στην αγορά και μειώνουν έτσι την ισχύ των κατεστημένων επιχειρήσεων στην αγορά, αναγκάζοντάς τις να γίνουν πιο αποτελεσματικές ή να βγουν από την επιχείρηση.
  2. Μόνο οι εταιρείες με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ή οι εταιρείες που είναι πιο αποτελεσματικές θα εισέλθουν στην αγορά. Η επακόλουθη διαδικασία επιλογής αναγκάζει τις λιγότερο αποδοτικές εταιρείες (τόσο οι νεοεισερχόμενοι όσο και οι κατεστημένοι φορείς) να εγκαταλείψουν την αγορά.

Οι είσοδοι, οι έξοδοι και η αναταραχή, δηλαδή το άθροισμα των εισόδων και εξόδων των εταιρειών σε ένα έτος, έχει αποδειχθεί ότι έχουν θετική συνολική επίδραση στην παραγωγικότητα, όπως μετράται από διάφορους δείκτες παραγωγικότητας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτά τα αποτελέσματα βρέθηκαν για ένα δείγμα 23 χωρών του ΟΟΣΑ και σε μελέτες για χώρες όπως η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες και η Σουηδία.

Στα πρώτα χρόνια μετά την είσοδο, η επίδραση της παραγωγικότητας μπορεί μερικές φορές να είναι αρνητική, πιθανώς ως αποτέλεσμα των προσαρμογών στις ρουτίνες και στρατηγικές ως απάντηση στις νεοεισερχόμενες επιχειρήσεις. Η συνολική θετική σχέση είναι ιδιαίτερα ισχυρή για επιχειρηματίες με φιλοδοξίες υψηλής ανάπτυξης και μεγάλο βαθμό καινοτομίας. Η επίδραση στην παραγωγικότητα είναι ασθενέστερη για επιχειρηματίες με μικρές φιλοδοξίες - χαμηλής ανάπτυξης. Αυτό το πρότυπο δείχνει ότι οι επιχειρηματίες αυξάνουν γενικά την παραγωγική χρήση των σπάνιων πόρων σε μια οικονομία, με τον ισχυρότερο αντίκτυπο να προέρχεται από τις καινοτόμες επιχειρηματικές πράξεις.

Η επιχειρηματικότητα ενθαρρύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές

Οι υπάρχουσες εταιρείες συχνά αγωνίζονται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες της αγοράς και στις μόνιμες αλλαγές. Αποτυγχάνουν να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες εσωτερικές προσαρμογές και δεν έχουν την ικανότητα για δημιουργική καταστροφή, όπως τόνιζε και ο Schumpeter το 1934. Η είσοδος νέων επιχειρήσεων και η έξοδος των φθαρμένων εταιρειών μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση των επιχειρήσεων από μια δύσκολη στην αλλαγή θέση. Επιπλέον, οι επιχειρηματίες μπορούν να δημιουργήσουν εντελώς νέες αγορές και βιομηχανίες που γίνονται οι κινητήρες των οχημάτων της μελλοντικής ανάπτυξης.

Επιχειρηματίες - Η επιρροή στο εθνικό εισόδημα

Οι επιχειρηματίες βοηθούν στη δημιουργία νέου και διαχρονικού πλούτου. Οι υπάρχουσες επιχειρήσεις ενδέχεται να παραμείνουν περιορισμένες στις αγορές και να φτάσουν ένα όριο όσον αφορά στο εισόδημα. Νέα και βελτιωμένα προϊόντα, υπηρεσίες ή τεχνολογία από επιχειρηματίες μπορούν να επιτρέψουν την ανάπτυξη νέων αγορών και τη δημιουργία νέου πλούτου.

Επιπλέον, η αυξημένη απασχόληση και τα υψηλότερα κέρδη συμβάλλουν στο καλύτερο εθνικό εισόδημα με τη μορφή υψηλότερων φορολογικών εσόδων και κρατικών δαπανών. Αυτά τα έσοδα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση για επενδύσεις σε άλλους τομείς και στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Αν και μπορεί να μικρύνει τη δραστηριότητα σε μερικούς αδύναμους παίκτες, η κυβέρνηση μπορεί να «μαλακώσει» το πλήγμα ανακατευθύνοντας τον πλεόνασμα πλούτου για να επανεκπαιδεύσει τους εργαζόμενους στις νέες τεχνολογίες, την κυβερνοασφάλεια ή τις τέχνες.

Λίγα άτομα έχουν την επιθυμία να γίνουν επιχειρηματίες

Οι επιχειρηματίες μοιράζονται ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως η δημιουργικότητα και η υψηλή ανοχή για την αβεβαιότητα που έρχεται με την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Τέσσερα κυρίως χαρακτηριστικά προσωπικότητας είναι ιδιαίτερα σημαντικά για να γίνει ένα άτομο επιχειρηματίας:

  • Η προθυμία να αναλάβει κινδύνους,
  • Η ευελιξία στην εμπειρία,
  • Η πίστη στην ικανότητά να ελέγχει το μέλλον, που προσδιορίζεται επιστημονικά ως εσωτερικός τόπος ελέγχου,
  • Η υπερβολή

Οι επιχειρηματίες είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά για τους ακόλουθους λόγους:

  • Η επιτυχία κάθε επένδυσης, ιδίως σε καινοτόμες δραστηριότητες, είναι απρόβλεπτη. Κάθε επιχειρηματική απόφαση είναι επικίνδυνη και η επιτυχία δεν είναι ποτέ εξασφαλισμένη. Σε αντίθεση με τους απλούς διευθυντές, οι επιχειρηματίες συχνά θέτουν τα δικά τους κεφάλαια και κινδυνεύουν να χάσουν χρήματα εάν η επένδυση αποτύχει. Πρέπει να είναι πρόθυμοι να αναλάβουν κινδύνους.
  • Οι άνθρωποι που είναι ανοιχτοί στην εμπειρία - που αναζητούν νέες εμπειρίες και είναι πρόθυμοι να εξερευνήσουν νέες ιδέες - είναι δημιουργικοί, καινοτόμοι και έχουν μία φυσική περιέργεια για εξερεύνηση. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ζωτικής σημασίας για την έναρξη μιας νέας επιχείρησης.
  • Ο τόπος ελέγχου μετρά τις γενικευμένες προσδοκίες για εσωτερικό και εξωτερικό έλεγχο. Άτομα με εξωτερικό τόπο ελέγχου πιστεύουν ότι το μέλλον τους καθορίζεται τυχαία ή από το εξωτερικό περιβάλλον και όχι από τις δικές τους ενέργειες. Οι άνθρωποι με έναν εσωτερικό τόπο ελέγχου πιστεύουν ότι διαμορφώνουν τα μελλοντικά τους αποτελέσματα μέσω των δικών τους ενεργειών. Οι επιχειρηματίες πρέπει να έχουν έναν εσωτερικό τόπο ελέγχου για να πετύχουν μακροπρόσθεσμα.
  • Οι άνθρωποι που είναι δυναμικοί, φιλόδοξοι, ενεργητικοί και αναζητούν ηγετικούς ρόλους, τείνουν επίσης να είναι κοινωνικοί, επιτρέποντάς τους να αναπτύξουν κοινωνικά δίκτυα πιο εύκολα και να σφυρηλατήσουν δυναμικά συνεργασίες με πελάτες και προμηθευτές.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά - να είμαστε διεκδικητικοί, να αναζητούμε ηγεσία και να αναπτύσσουμε δίκτυα - είναι σημαντικά εάν ένα άτομο στοχεύει να γίνει επιχειρηματίας η να αυτοαπασχοληθεί. Ενώ αυτά τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας επηρεάζουν την απόφαση ενός ατόμου να γίνει επιχειρηματίας, διαφορετικά χαρακτηριστικά ή τιμές παραμέτρων αυτών των χαρακτηριστικών επηρεάζουν την επιτυχία της επιχειρηματικότητας και την απόφαση εγκατάλειψης ή επιμονής στη νέα προσπάθεια. Η εμπειρική μου έρευνα στην επιχειρηματική οικονομία τα τελευταία οκτώ έτη αποκαλύπτει ότι τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας που επηρεάζουν την επιχειρηματική επιτυχία είναι τα χαμηλότερα επίπεδα συμφωνίας, τα υψηλότερα επίπεδα ανάγκης για επίτευξη, τα υψηλότερα επίπεδα εσωτερικού τόπου ελέγχου και τα μεσαία επίπεδα αποδοχής κινδύνου.

Ελληνική οικονομία

Πώς λοιπόν ενθαρρύνουμε την επιχειρηματική ανάπτυξη στην οικονομία μίας χώρας όπως η Ελλάδα; Φυσικά, πρέπει να αποφύγουμε να θυσιάσουμε το αύριο στον βωμό του χθες, καθώς οι Βρετανοί το έχουν κάνει με σημαντικές οικονομικές συνέπειες - και όχι μόνο - τα τελευταία 25 χρόνια. Το να κάνεις τα πάντα χωρίς να βλάψεις την ικανότητα των νέων εργοδοτών να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και θα απαιτήσει πολιτικές αποφάσεις τόσο σκληρές που θεωρώ πως δεν έχουν ληφθεί σε αυτήν τη χώρα τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Πέρα από την προσπάθεια να μην σταματήσει αυτή η νέα επιχειρηματική - οικονομική ανάπτυξη, το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει αποτελεσματικά η κυβέρνηση είναι η άρση των εμποδίων. Πράγματι, η μεγαλύτερη βοήθεια που μπορεί να παράσχει η κυβέρνηση στην επιχειρηματική οικονομία είναι να ανακουφίσει την πιο παραμελημένη ασθένεια των βρεφικών και μικρών επιχειρήσεων: τη χρόνια έλλειψη μετρητών σε οποιαδήποτε οικονομική μορφή. Η εξαίρεση νέων επιχειρήσεων για πέντε έως επτά χρόνια από φόρους επί των κερδών που διατηρούνται στην επιχείρηση, θεωρώ πως δεν θα κόστιζε πολύ στο Υπουργείο Οικονομικών και μπορεί να είναι η πιο αποτελεσματική οικονομική - βιομηχανική πολιτική σε σύγκριση με οτιδήποτε άλλο. Οι μικρές επιχειρήσεις είναι το οξυγόνο όχι μόνο της Ελλάδας αλλά σχεδόν κάθε οικονομίας. Πρέπει να στηρίζονται από όλους.

Συμπεράσματα εξετάζοντας την επιχειρηματική οικονομία

  1. Η επιχειρηματικότητα είναι σημαντική, καθώς μπορεί να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο και να δημιουργήσει διαχρονικό πλούτο, όχι μόνο για τους επιχειρηματίες και τις επιχειρήσεις.
  2. Οι επιχειρηματίες βοηθούν στην προώθηση της αλλαγής με την καινοτομία. Νέα βελτιωμένα προϊόντα ή υπηρεσίες επιτρέπουν την ανάπτυξη νέων βιομηχανιών και αγορών.
  3. Η υπερβολική επιχειρηματικότητα ή η υψηλή αυτοαπασχόληση μπορεί να είναι επιζήμια για την οικονομική ανάπτυξη.
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr