NEWSFLASH...
Καριέρα & HR
ανάγνωση

9 ειδικότητες που διαμορφώνουν την αγορά εργασίας του μέλλοντος

9 ειδικότητες που διαμορφώνουν την αγορά εργασίας του μέλλοντος

​Ποια είναι τα επαγγέλματα που θα κυριαρχήσουν στο εργασιακό μέλλον, βάσει των αναγκών που θα αναπτυχθούν στην αγορά εργασίας, της ζήτησης που παρατηρείται σήμερα και των μισθών που προσφέρονται αυτή τη στιγμή;

Με δεδομένα μελετών που πραγματοποίησε το LinkedIn και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το Universidad Tecmilenio ανέδειξε τα 10 καλύτερα αμειβόμενα επαγγέλματα των τελευταίων πέντε ετών, που παρουσιάζουν, ταυτόχρονα, τις σημαντικότερες προοπτικές για καριέρα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ειδικός τεχνητής νοημοσύνης

Ένας ειδικός τεχνητής νοημοσύνης (AI) εφαρμόζει τα skills του στη μηχανική και την επιστήμη των υπολογιστών για να δημιουργήσει μηχανές και λογισμικό που μπορούν να σκεφτούν μόνα τους. Η βασική συμβολή ενός ειδικού AI είναι η χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών, όπως η μηχανική μάθηση (ML) και ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός (NLP), για την επίλυση επιχειρηματικών προβλημάτων με νέους και δημιουργικούς τρόπους που παρέχουν ακρίβεια και συνέπεια. Μια τέτοια διαδικασία μπορεί να υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί σχεδόν σε οποιονδήποτε κλάδο.

Μηχανικός ρομποτικής

Ο μηχανικός ρομποτικής είναι ο «σχεδιαστής» ρομπότ και ρομποτικών συστημάτων τα οποία βρίσκονται σε θέση να εκτελούν καθήκοντα που οι άνθρωποι είτε δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν, είτε προτιμούν να μην ολοκληρώσουν. Μέσω των δημιουργιών τους, οι μηχανικοί ρομποτικής βοηθούν να κάνουν τις εργασίες ασφαλέστερες, ευκολότερες και πιο αποτελεσματικές. Συχνά, ο στόχος είναι ο προγραμματισμός μηχανών για επαναλαμβανόμενες, επικίνδυνες ή ανθυγιεινές εργασίες. Ο μηχανικός ρομποτικής σχεδιάζει πρωτότυπα, ενώ κατασκευάζει και δοκιμάζει τα συγκεκριμένα συστήματα.

Data scientist

Οι επιστήμονες δεδομένων συλλέγουν και αναφέρουν δεδομένα και κοινοποιούν τα ευρήματά τους, με τρόπο που μπορεί να επηρεάσει το πώς ένας οργανισμός προσεγγίζει μια επιχειρηματική πρόκληση. Έχουν βάση στην επιστήμη των υπολογιστών, τα μαθηματικά και τους αλγόριθμους, την ανθρώπινη συμπεριφορά και τη γνώση του κλάδου τους. Ένας επιστήμονας δεδομένων ξέρει να εξαγάγει και να ερμηνεύσει δεδομένα, κάτι που απαιτεί τόσο εργαλεία και μεθόδους από τη στατιστική και τη μηχανική μάθηση, όσο και τον ανθρώπινο παράγοντα. Αφιερώνει πολύ χρόνο στη διαδικασία συλλογής, καθαρισμού και διαλογής δεδομένων, επειδή τα δεδομένα δεν είναι ποτέ «καθαρά».

Full stack developer

Ένας προγραμματιστής «πλήρους στοίβας» είναι εξοικειωμένος με όλα τα επίπεδα στην ανάπτυξη λογισμικού. Αυτοί οι προγραμματιστές έχουν τη γνώση και ικανότητα να πάρουν μια ιδέα και να τη μετατρέψουν σε τελικό προϊόν. Καταλαβαίνουν πώς λειτουργούν τα πάντα, σε κάθε επίπεδο του λογισμικού, και μπορούν να προβλέψουν πιθανά προβλήματα. Ένας full stack developer λειτουργεί με βάσεις δεδομένων, PHP, HTML, CSS, JavaScript κ.α. Επί της ουσίας, είναι προγραμματιστής ή μηχανικός που εργάζεται τόσο με το frontend μιας εφαρμογής ή ιστοσελίδας, όσο και με το τι συμβαίνει στο «υπόβαθρο», φέρνοντας εις πέρας έργα που περιλαμβάνουν βάσεις δεδομένων, δημιουργία ιστοσελίδων ή ακόμη και εργασία με πελάτες κατά τη φάση σχεδιασμού.

Site Reliability Engineer

Οι μηχανικοί αξιοπιστίας συνδυάζουν την εμπειρία της μηχανικής και την έμφυτη προσπάθεια βελτίωσης των υπαρχόντων συστημάτων και διαδικασιών, με τη δημιουργικότητα για την ανάπτυξη νέων λύσεων σε εξελισσόμενες προκλήσεις. Στους οργανισμούς, οι SRE είναι συνήθως υπεύθυνοι για τη διαθεσιμότητα και την αξιοπιστία κρίσιμων υπηρεσιών και εφαρμογών, διασφαλίζοντας ότι πληρούν τις απαιτήσεις των χρηστών. Οι μηχανικοί αξιοπιστίας πρέπει να διαθέτουν κίνητρα να συνεργαστούν με ηγέτες στην οικοδόμηση και λειτουργία βιώσιμων συστημάτων παραγωγής, τα οποία μπορούν να εξελιχθούν και να προσαρμοστούν στις αλλαγές.

Customer Success Specialist

Ένας Customer Success Specialist αναπτύσσει και διατηρεί μακροχρόνιες επιχειρηματικές σχέσεις, υπηρετώντας και ως σύνδεσμος με τους πελάτες. Συνήθως είναι κοινωνικός άνθρωπος και διαθέτει τις soft και hard δεξιότητες που απαιτούνται για να λειτουργήσει τα απαιτούμενα τεχνολογικά εργαλεία και να διαχειριστεί τις σχέσεις με τους πελάτες. Αυτοί οι επαγγελματίες καλούνται να ανακαλύψουν τη βασική αιτία ενός προβλήματος, να αναλύσουν γρήγορα πιθανές λύσεις και να κάνουν σαφείς και ενημερωμένες προτάσεις. Διαθέτουν δεξιότητες επικοινωνίας, οργάνωσης και διαχείρισης χρόνου και είναι σε θέση να χειριστούν αποτελεσματικά πολύπλοκα προβλήματα.

Sales development representative

Οι εκπρόσωποι ανάπτυξης πωλήσεων είναι υπεύθυνοι για την αναζήτηση εξερχόμενων πωλήσεων. Αντί να προσπαθούν να κλείσουν συμφωνίες, η δουλειά τους περιστρέφεται γύρω από την εύρεση νέων δυνητικών πελατών και τη μετακίνησή τους μέσω του λεγόμενου αγωγού πωλήσεων, έως ότου είναι έτοιμοι να μιλήσουν με τα στελέχη στο κλείσιμο πωλήσεων. Αυτό το σύστημα δίνει τη δυνατότητα στα υπόλοιπα στελέχη των πωλήσεων να εστιάσουν στο κλείσιμο συμφωνιών, αντί να ψάχνουν νέους δυνητικούς πελάτες, και να ξεπερνούν δυσκολίες που σχετίζονται με την αναζήτηση.

Data engineering

Οι data engineers είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία και τη συντήρηση της υποδομής που επιτρέπει σχεδόν κάθε άλλη λειτουργία στον κόσμο των δεδομένων. Είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη, κατασκευή, συντήρηση και δοκιμή αρχιτεκτονικών, όπως βάσεις δεδομένων και συστημάτων επεξεργασίας μεγάλης κλίμακας. Ως μέρος αυτού, είναι επίσης υπεύθυνοι για τη δημιουργία διαδικασιών γύρω από σύνολα δεδομένων που χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς. Προβλέπεται να κατέχουν γνώσεις γλωσσών προγραμματισμού και να χρησιμοποιήσουν το σύνολο των δεξιοτήτων τους για να βελτιώνουν συνεχώς την ποιότητα και την ποσότητα των δεδομένων, αξιοποιώντας και βελτιώνοντας τα συστήματα ανάλυσης δεδομένων.

Cybersecurity specialist

Οι ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας παίζουν βασικό ρόλο στην εξασφάλιση των συστημάτων. Με την παρακολούθηση, τον εντοπισμό, τη διερεύνηση, την ανάλυση και την ανταπόκριση σε συμβάντα ασφαλείας, οι συγκεκριμένοι ειδικοί προστατεύουν τα συστήματα από κινδύνους, απειλές και ευπάθειες στον κυβερνοχώρο. Εργάζονται σε ομάδες IT που είναι αφοσιωμένες στην προστασία της ακεραιότητας του δικτύου και των δεδομένων της επιχείρησης. Επί της ουσίας, χρειάζονται γνώσεις για το πώς να εκτελούν βασικά καθήκοντα στον κυβερνοασφάλεια, όπως ασφάλεια δικτύου, αξιολογήσεις ευπάθειας και ανίχνευση εισβολών.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr