NEWSFLASH...
Καριέρα & HR
ανάγνωση

Τι χρειάζεται για να γίνεις επαγγελματίας coach

Τι χρειάζεται για να γίνεις επαγγελματίας coach

7 πολύτιμες συμβουλές για κάθε άνθρωπο που θέλει να βάλει περισσότερο coaching στη ζωή του και να έχει τη δυνατότητα να εργασθεί στο μέλλον επαγγελματικά.

Υπάρχει ένα έκδηλο ενδιαφέρον από πολλούς ανθρώπους, από ποικίλα περιβάλλοντα και εμπειρία, να εξερευνήσουν περισσότερο τον χώρο του coaching, ακόμη και να γίνουν οι ίδιοι επαγγελματίες coaches.

Η στροφή των ανθρώπων προς την προσωπική ενδοσκόπηση και η προσφορά ταυτόχρονα ξεκινά από δύο διαφορετικές πηγές. Η πρώτη πηγή είναι η παρατεταμένη οικονομική κρίση που οδήγησε στην αμφισβήτηση παραδοσιακών κλάδων επαγγελματικής αποκατάστασης και την ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών, πιο κοντά στις αληθινές επιθυμίες και τα ταλέντα των ανθρώπων. Η δεύτερη είναι η εποχή του κορονοϊού που συνδυάζεται με την παγκόσμια παύση, παράλληλα με την ευαισθητοποίηση σε τομείς όπως το περιβάλλον, οι ανθρώπινες σχέσεις, η ατομική και συλλογική ευθύνη.

Όσο η κοινωνία ωριμάζει και αυτό γίνεται κυρίως μέσα από τις προκλήσεις, συνειδητοποιεί την αξία της αυτογνωσίας, της ανάπτυξης της ανθρώπινης διασύνδεσης και της υποστήριξης από εξειδικευμένους και αξιόπιστους επαγγελματίες.

Στο άρθρο αυτό επιθυμώ να βοηθήσω τους ανθρώπους, που σκέφτονται να βάλουν περισσότερο coaching στη ζωή τους, να το κάνουν σωστά, ώστε αυτή η επένδυση των πόρων τους (σε χρόνο, μυαλό, ενέργεια και χρήμα) να έχει τη μεγαλύτερη απόδοση.

1. Να έχετε κίνητρο: Να έχετε ένα δυνατό και αληθινό κίνητρο όπως: προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη, ανακάλυψη δυνατοτήτων, θέση υψηλών στόχων, βελτίωση ηγεσίας, υποστήριξη και άλλων ανθρώπων προς την προσωπική και επαγγελματική πρόοδο και ευημερία, κοινωνική συμμετοχή, όραμα.

2. Να επιλέξετε την κατάλληλη εκπαίδευση - πιστοποίηση: Να επιλέξετε ένα δοκιμασμένο και αξιόπιστο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Δηλαδή να είναι εγκεκριμένο και να ελέγχεται συνεχώς από έναν αξιόπιστο και μεγάλο επαγγελματικό φορέα παγκόσμιου βεληνεκούς. Όπως είναι ο International Coaching Federation (ICF), που είναι η παγκόσμια ομοσπονδία των επαγγελματιών coaches, η πρώτη που έθεσε τις βάσεις, το πλαίσιο και τους κανόνες του coaching (δεξιότητες και κώδικα δεοντολογίας) και αποδεικνύει συνεχώς την αποτελεσματικότητα αυτών, 25 χρόνια μέχρι σήμερα. Τελειώνοντας με επιτυχία ένα τέτοιο πρόγραμμα, πχ ACSTH ή ACSTP, μπορείτε να διεκδικήσετε τη διαπίστευσή σας από τον ICF.

3. Να γίνετε μέλος σε έναν αξιόπιστο διεθνή και τον αντίστοιχο τοπικό επαγγελματικό φορέα: Να γίνετε μέλος σε έναν επαγγελματικό διεθνή και στη συνέχεια στον τοπικό φορέα. Αυτό σας εξασφαλίζει ότι θα ενημερώνεσθε και αναπτύσσεσθε συνεχώς στον κλάδο, διότι οι φορείς αυτοί έχουν αποστολή να σας διατηρούν σύγχρονους και αποτελεσματικούς παρακολουθώντας την πρόοδο της τέχνης και επιστήμης του coaching. Πρακτικά, είναι σαν να ανήκετε σε ένα πανεπιστήμιο που ακούει την κοινωνία, κάνει έρευνα και σας ανανεώνει τις γνώσεις και την εμπειρία σας. Επιπλέον, σας εξασφαλίζει ένα τεράστιο δίκτυο επαγγελματιών με κοινό όραμα και αξίες για αλληλοϋποστήριξη.

4. Να διεκδικήσετε επαγγελματική διαπίστευση: Η εκπαίδευσή σας από ένα εγκεκριμένο πρόγραμμα από τον ICF όπως τα ACSTH ή ACSTP, σας δίνει τη δυνατότητα - εκτός από το να γραφτείτε μέλος στον ICF, τον παγκόσμιο φορέα, και στο τοπικό παράρτημα ICF Greece - να διεκδικήσετε τη διαπίστευσή σας. Μπαίνετε σε μια διαδικασία αξιολόγησης από τον ICF όσον αφορά στην εμπειρία και την επιδεξιότητά σας ως coach, βάσει των θεσπισμένων ICF coaching δεξιοτήτων και του Κώδικα Ηθικής Δεοντολογίας. Μπορείτε να μπείτε στο site του ICF και να δείτε όλα τα προαπαιτούμενα, ανάλογα με το επίπεδο της διαπίστευσης (ACC, PCC, MCC).

5. Πρακτική - πρακτική: Καθιερώστε το «Coach κάθε μέρα». Εφαρμογή coaching δεξιοτήτων στην καθημερινότητά σας όταν επικοινωνείτε, όταν σχεδιάζετε, όταν λαμβάνετε αποφάσεις. Υλοποίηση coaching συνεδριών εξασκώντας ό,τι μάθατε στην εκπαίδευσή σας, ως εσωτερικοί coach, coach ηγέτιδες/ες, επαγγελματίες coaches.

6. Συνεχής ενίσχυση των δεξιοτήτων και των γνώσεων: Κάθε καλός επαγγελματίας που σέβεται τον εαυτό του, το επάγγελμά του και τους πελάτες του, μετά τη βασική του εκπαίδευση δεν μένει μόνο σε αυτή. Εμπλουτίζει και εκσυγχρονίζει συνεχώς τις γνώσεις του και την πρακτική του. Παρακολουθεί εργαστήρια, σεμινάρια που οργανώνει ο ICF, ο ICF Greece ή άλλοι αξιόπιστοι οργανισμοί που δίνουν μονάδες εκπαίδευσης (CCE) εγκεκριμένες από τον ICF, που επιπλέον είναι χρήσιμες για την ανανέωση των διαπιστεύσεων (ACC, PCC)

7. Βάλτε έναν coach στη ζωή σας: Έναν Coach, Mentor coach ή έναν Supervisor Coach. Είμαι θιασώτρια της θέσης υψηλών στόχων. Για σας, πρώτα από όλα σαν άτομα, σαν επαγγελματίες, σαν ηγέτιδες/ες. Η διεκδίκηση υψηλών στόχων γίνεται ακόμη πιο ορατή και δυνατή με τα καλύτερα αποτελέσματα αν προσθέσετε στη δική σας «διάνοια» και τη «διάνοια» άλλων ανθρώπων. Το λέω συχνά στους μαθητές μου: αν θέλετε να γίνετε οι καλύτεροι, βάλτε τους καλύτερους ανθρώπους δίπλα σας, μάθετε από τους καλύτερους, κάντε ότι κάνουν οι καλύτεροι. Οι πρωταθλητές συνεργάζονται με πρωταθλητές.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr