NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

BeeLive: Ένα εργαλείο για μελισσοκόμους που χρησιμοποιεί το σύστημα Galileo

BeeLive: Ένα εργαλείο για μελισσοκόμους που χρησιμοποιεί το σύστημα Galileo

Ο Ηλίας Τσεργούλας και ο Κώστας Τούμπας, co-founders της BeeLive, της startup που αναπτύσσει ένα εργαλείο λήψης αποφάσεων για μελισσοκόμους χρησιμοποιώντας το ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης Galileo, μιλούν σήμερα στο epixeiro.gr, με αφορμή και την πρόσφατη διάκρισή τους στον διαγωνισμό MyGalileoSolution​ από τον Οργανισμό του Ευρωπαϊκού GNSS (GSA).

Τι ακριβώς είναι η BeeLive, πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία της και σε τι σημείο βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, η ανάπτυξη της;

Ηλίας Τσεργούλας: Η εφαρμογή BeeLive (αναγραμματισμός του ρήματος Believe=πιστεύω) είναι ένα εργαλείο λήψης αποφάσεων και κοινωνικής δικτύωσης για μελισσοκόμους και βασίζεται σε συσκευές (όπως κινητά, wearables και trackers) με ενσωματωμένες λειτουργίες GNSS, στοχεύοντας στην αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων και στην κοινότητα των μελισσοκόμων. Η ιδέα προέκυψε πριν δυο χρόνια περίπου, έπειτα από αρκετές συζητήσεις με μελισσοκόμους, όπως τους γονείς μου και φίλους μου, στις οποίες επαναλαμβανόταν το ερώτημα του πού να πάνε τα μελίσσια τους, μια και η τοποθεσία έχει τεράστια σημασία για μια επιτυχή παραγωγή.

Μετά από αρκετούς μήνες πειραματισμού με δεδομένα και μοντέλα επιλογής τοποθεσίας, διάβασα για το δορυφορικό σύστημα Galileo της Ε.Ε. και τις ευκαιρίες που προσφέρει. Γράφοντας σε ένα πρόχειρο το re-imagining του BeeLive και τις απαιτήσεις του, μου φάνηκε εφικτό. Πολύτιμοι συνοδοιπόροι είναι ο Κώστας Τούμπας, μελισσοκόμος και ηλεκτρολόγος άρα με εμπειρία και τεχνικά και ως «πελάτης», και η Θέμις Σάρρου με τη συμβολή της στην ανάλυση αγοράς και το marketing plan. Μέχρι σήμερα έχουμε αναπτύξει το πρωτότυπο της εφαρμογής τόσο σε Android & iOS συσκευές όσο και σε smart wearables και φιλοδοξούμε να την εντάξουμε σε ένα IoT σύστημα παρακολούθησης, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτονομία της σαν εφαρμογή.

Τι θα προσφέρει, ως τελικό προϊόν; Υπάρχουν ανταγωνιστικές προτάσεις και, αν ναι, σε ποια σημεία θα λέγατε πως ξεχωρίζει η δική σας λύση;

Κώστας Τούμπας: Υπάρχουν κι άλλες εφαρμογές που λειτουργούν στο ίδιο πεδίο με το BeeLive, ωστόσο πιστεύουμε ότι όλες απαντούν το ίδιο ερώτημα: «Ποια είναι η κατάσταση στην τοποθεσία του μελισσοκομείου μου;» Η τοποθεσία είναι όντως ένας κρίσιμος παράγοντας και, συνήθως, οι μελισσοκόμοι εξερευνούν περιοχές ή απλώς τοποθετούν μια κυψέλη ως δείκτη απόδοσης μιας περιοχής πριν τη μετακίνηση των υπολοίπων. Αλλά φανταστείτε να μπορούσατε να κάνετε την έρευνά σας από πριν αντικειμενικά, συγκρίσιμα και χωρίς κόστος μετακίνησης και επιλογής;

Προσπαθήσαμε να αντιστρέψουμε το ερώτημα ως εξής: «Ποιες τοποθεσίες είναι κατάλληλες ή βέλτιστες για το μελισσοκομείο μου σύμφωνα με τα κριτήριά μου;», ώστε ο μελισσοκόμος να επιλέγει ανάμεσα σε πολλές τοποθεσίες μέσω smart devices, είτε με επιλογή στο χάρτη ή με γεωεντοπισμό και, στη συνέχεια, λαμβάνοντας λεπτομερείς αναφορές με δεδομένα και δορυφορικές φωτογραφίες σχετικά με βλάστηση, νερό, καιρικές συνθήκες και προβλέψεις, να βλέπει εάν άλλοι μελισσοκόμοι έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή στο παρελθόν κ.λπ, και να λαμβάνει συμβουλή για την καλύτερη βάσει των δικών του κριτηρίων.

Επιπλέον, η ίδια η κοινότητα των μελισσοκόμων μπορεί, μέσω BeeLive, να μοιράζεται πάνω στο χάρτη συμβάντα όπως κίνδυνοι (κλοπή μελισσίων, επίθεση αρκούδας, ασθένειες, φυσικές καταστροφές κ.λπ.) ή ευκαιρίες (γη που προσφέρεται για εγκατάσταση/επικονίαση) και να στέλνει ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο προς όλους κοντά στην περιοχή.

Ποια είναι, αυτή τη στιγμή, η εικόνα που παρουσιάζει ο κλάδος της μελισσοκομίας, στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά, και ποιος ο ρόλος των νέων τεχνολογιών στην περαιτέρω ανάπτυξη του; Υπήρξε επίδραση από τον κορονοϊό;

Η.Τ.: Στην Ε.Ε. είναι καταγεγραμμένοι περίπου 650 χιλ. μελισσοκόμοι ενώ στη χώρα μας σήμερα υπάρχουν 15 χιλ. περίπου, εκ των οποίων το 15-20% είναι επαγγελματίες. Αν και οι συνθήκες στην Ελλάδα για τη μελισσοκομία είναι ιδανικές, δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς ώστε να καλύπτεται η κατανάλωση από την παραγωγή εγχωρίως. Είναι προφανής η ανάγκη για μια νέα προσέγγιση, συνδυάζοντας παράδοση και καινοτομία ώστε να ενισχυθούν παραγωγή και ποιότητα. Ο κορονοϊός επηρέασε σημαντικά τη μελισσοκομία όπως και κάθε άλλη γεωργική και εμπορική δραστηριότητα: δυσκολίες στη μετακίνηση, προμήθεια πρώτων υλών και διάθεση τελικού προϊόντος. Αν διαβάσει κανείς τις συζητήσεις μελισσοκόμων σε forum και social media, θα διαπιστώσει μια έντονη ανησυχία και σύγχυση όσον αφορά στο αν και πώς μπορούν ακόμη και να μετακινηθούν για να επιθεωρήσουν τα μελισσοκομεία τους.

Πριν από μερικές ημέρες, διακριθήκατε στον διαγωνισμό MyGalileoSolution. Τι σημαίνει αυτό για εσάς και ποιες οι ευκαιρίες που σας προσφέρονται, μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη;

Κ.Τ.: Ήταν πραγματικά μια μοναδική ευκαιρία. Αφιερώσαμε χρόνο και ενέργεια για να υποβάλλουμε μια πλήρη, ρεαλιστική και ανταποκρινόμενη στα κριτήρια του διαγωνισμού πρόταση, καταφέραμε να προκριθούμε στη δεύτερη φάση ανάμεσα σε 30 ομάδες και, μετά από αμέτρητα ξενύχτια, υποβλήθηκε το πρωτότυπο, μαζί με app description και pitch videos, με το οποίο στον τελικό λάβαμε την 3η θέση. Ο διαγωνισμός παρείχε σημαντική χρηματική υποστήριξη, mentoring και πρόσβαση σε ένα δίκτυο entrepreneurs, αλλά πάνω από όλα μας προσέφερε μια σημαντική εμπειρία και αναγνώριση της προσπάθειάς μας, κάτι που στο τέλος της ημέρας μας κάνει να μην τα παρατάμε. Οπότε θεωρώ ότι ήταν μια εξαιρετική πρωτοβουλία ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Χρησιμοποιείτε το ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης Galileo. Μιλήστε μας για αυτό, για το πώς γίνεται η χρήση του και για το πώς μια καινοτόμα ιδέα, όπως η δική σας, μπορεί να βασιστεί σε αυτό.

Η.Τ.: Το Galileo είναι το Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης της Ευρώπης (GNSS), το οποίο παρέχει βελτιωμένες πληροφορίες θέσης και χρονισμού και υποστηρίζει μια τεράστια ποικιλία συσκευών (κινητά, wearables, trackers κλπ) με χρήσεις σε γεωργία, πλοήγηση, ναυτιλία κλπ. Ο συνδυασμός Galileo κai BeeLive προσφέρει τη δυνατότητα σύνδεσης με συστήματα IoT για την παρακολούθηση τοποθεσιών και μελισσοκομείων, τον εντοπισμό σε περίπτωση κλοπής ή πλημμύρας (όπως πρόσφατα με τον Ιανό στην Καρδίτσα) αλλά και την αξιοποίηση των wearables, ένα αξεσουάρ χρήσιμο σε μελισσοκόμους.

Αποτελώντας μια νέα startup, ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε, επιχειρώντας στην Ελλάδα του 2021; Και ποιες οι ενδεχόμενες προτάσεις σας, από τη συγκεκριμένη εμπειρία, για βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος;

Κ.Τ.: Είμαστε μια ομάδα με μεράκι και αγάπη για το θησαυρό της ελληνικής φύσης, το μέλι. Η ανάπτυξη ενός βιώσιμου προϊόντος αποτελεί μια πρόκληση, πόσο μάλλον απέναντι σε έναν απαιτητικό πελάτη όπως είναι ο μελισσοκόμος, οπότε εργαζόμαστε ακριβώς πάνω στο προϊόν. Ο ανταγωνισμός, η γραφειοκρατία και το φορολογικό καθεστώς παραμένουν ως βασικές προκλήσεις και έχουν χιλιοειπωθεί τα επιχειρήματα επ’ αυτών, οπότε θα επικεντρωθώ στην ανάγκη καλλιέργειας επιχειρηματικού πνεύματος με συνείδηση, ώστε να έρθουν γενιές υγιών επιχειρηματιών που δεν κυνηγούν επιδοτήσεις και περιττά μητρώα.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι για το BeeLive και ποια η στρατηγική σας για το 2021;

Η.Τ.: Στόχος μας δεν είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους, όπως διδαχθήκαμε στο πανεπιστήμιο, αλλά διαμέσου του προϊόντος μας να επιτευχθεί η ενίσχυση της μελισσοκομίας και η ανάδειξη του ελληνικού μελιού στη θέση που του αξίζει. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, είμαστε σε επαφή με μελισσοκόμους ως early birds χρήστες, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην πιλοτική περίοδο της εφαρμογής και του συστήματος παρακολούθησης ώστε να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία των υπηρεσιών μας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr