NEWSFLASH...
Καριέρα & HR
ανάγνωση

Συνεργάζεσαι με τοξικό ή με πετυχημένο leader; Πώς τους ξεχωρίζεις και τι σου μαθαίνουν

Συνεργάζεσαι με τοξικό ή με πετυχημένο leader; Πώς τους ξεχωρίζεις και τι σου μαθαίνουν
23_03_2021

Powered by:
Thrive Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.
epixeiro icon Καριέρα & HR, Coaching & Training, Personal Coaching

​Το να έχεις έναν καλό leader σαν προϊστάμενό σου, μοιάζει σαν να έχεις κερδίσει το λαχείο. Μπορεί πολλές φορές να μην μπορείς να ταυτιστείς με το αφεντικό σου, αλλά και εκείνοι έχουν τα δικά τους προβλήματα που πρέπει να λύσουν. Μπορείς, όμως, πάντα να παραδειγματιστείς ώστε να γίνεις καλύτερος επαγγελματίας.

Σε συνέντευξή της στο Entrepreneur, η ηθοποιός Jessica Alba μοιράστηκε ένα πολύτιμο μάθημα που πήρε από έναν τοξικό εργοδότη της:

«Η καλοσύνη σίγουρα θα ανταμειφθεί. Με το να εργάζεσαι με άτομα που δεν την έχουν, να θυμάσαι ότι δεν πρόκειται να θριαμβεύσεις αλλά δεν πρέπει να ξεχνάς το καλό που έχεις μέσα σου. Είχα αρκετές εμπειρίες με αφεντικά που δεν μου έδιναν την ελευθερία της γνώμης μου και ένιωθα σαν χαμένη στον χώρο εργασίας μου. Αυτό μου έμαθε να δίνω πάντα στον άλλον τον χώρο του ώστε να εκφράζει τα δικά του θέλω, τη δική του φωνή.»

Είτε είχες έναν τοξικό leader στην ζωή σου, είτε είσαι τυχερός και είχες εξαιρετικές συνεργασίες, σίγουρα πήρες ορισμένα μαθήματα καριέρας. Ποια είναι τα γνωρίσματα που έχει ένας καλός leader, όμως, και τι θα σου διδάξει η συνεργασία σου με έναν τοξικό; Ιδού λοιπόν:

Ένας καλός leader...

βλέπει σε εσένα πράγματα που εσύ δεν μπορείς

Είναι γεγονός. Ένας σωστός leader διακρίνει σε εσένα ικανότητες που εσύ δεν ξέρεις πως διαθέτεις και έτσι σε εξελίσσει.

χρησιμοποιεί σωστά τα λάθη σου

Όλοι κάνουμε λάθη στη δουλειά μας αλλά ένας καλός leader τα χρησιμοποιεί ώστε να σου δώσει ένα μάθημα για το τι δεν πρέπει να κάνεις την επόμενη φορά.

χαίρεται με τις επιτυχίες σου

Είναι σημαντικό οι επιτυχίες σου να γιορτάζονται και ένας καλός leader πάντα νιώθει υπερήφανος για όσα έχετε καταφέρει μαζί.

σου φέρεται λες και δεν θα είναι το αφεντικό σου για πάντα

Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά ένας καλός leader σου αφήνει χώρο να εξελιχθείς και να μάθεις πράγματα, ώστε να γίνεις καλύτερος στη δουλειά σου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πάρεις παραπάνω αρμοδιότητες ή να αλλάξεις τμήμα εργασίας μια μέρα. Ένας καλός leader, όμως, ξέρει πως με σκληρή δουλειά μπορείς να ξεχωρίσεις και έτσι κάποια μέρα οι δρόμοι σας ενδέχεται να χωριστούν.

σου μιλάει με ειλικρίνεια

Ένα πολύτιμο γνώρισμα του σωστού leader είναι να σου μιλάει με ειλικρίνεια για τα λάθη και τα σωστά σου. Αν το παρακάνεις με τη δουλειά ή αν μένεις πίσω, οφείλει να στο πει.

σε στηρίζει στις δύσκολες στιγμές

Η ζωή έχει τα πάνω και τα κάτω της και ένας καλός leader οφείλει να γνωρίζει πως ακόμα και πίσω από τον πιο αυστηρό επαγγελματία, υπάρχει ένας άνθρωπος. Όταν λοιπόν του εκμυστηρευτείς ένα πρόβλημά σου, θα είναι εκεί για να σε στηρίξει.

Πολλές φορές ένας καλός leader...

θα σε αφήσει να φύγεις

Εσύ μπορεί να μην το βλέπεις, αλλά αν έχεις βαλτώσει στην δουλειά σου, ορισμένες φορές ένας leader θα σου δείξει πόσο σε εκτιμά με το να σε αφήσει να φύγεις ώστε να βρεις τι πραγματικά σου ταιριάζει στον επαγγελματικό τομέα.

θα δείξει ενσυναίσθηση

Ένας από τους πυλώνες του Thrive Global είναι η ενσυναίθηση και ένας καλός leader, σίγουρα την έχει.

πάντα θα βρίσκει χρόνο να σε ακούσει

Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά ένας σωστός leader πάντα θα βρίσκει χρόνο να ακούσει τις απορίες και τις ανησυχίες σου.

θα σου δώσει προαγωγή

Μια προαγωγή μπορεί να είναι κι άλλες αρμοδιότητες ή αύξηση μισθού. Ένας καλός leader, σε περιόδους που το αξίζεις και το χρειάζεσαι, δεν θα διστάσει να σου αναθέσει κι άλλες αρμοδιότητες με σκοπό να εξελιχθείς ή ακόμα και μια αύξηση.

θα σε πιέσει με στόχο να βγάλεις τον καλύτερό σου εαυτό

Αν δεν βγεις από την comfort zone σου δεν θα γίνεις καλύτερος, και ένας καλός leader το ξέρει αυτό. Θα σε πιέσει λοιπόν, ώστε να προοδεύσεις.

θα είναι εκεί για εσένα όποτε χρειάζεσαι καθοδήγηση

Αν έχεις κολλήσει επαγγελματικά, ένας καλός leader θα το δει και θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις την δυσκολία.

θα σεβαστεί τον προσωπικό σου χρόνο

Είναι γεγονός. Κανείς δεν μπορεί να εργάζεται αδιάκοπα και ένας καλός leader το ξέρει αυτό. Έτσι λοιπόν, δεν ενοχλεί σε ώρες εκτός γραφείου και δεν στέλνει email τα μεσάνυχτα.

Ένας τοξικός leader θα αποτελέσει παράδειγμα για το τι να μην κάνεις

Είναι σχεδόν σίγουρο πως ένας τοξικός leader θα σου διδάξει τι να μην κάνεις στην επαγγελματική σου ζωή. Ακόμα και έτσι, θα έχεις βγει από την δοκιμασία πιο σοφός και δυνατός!


Αρχική δημοσίευση από Marina Khidekel, Διευθύντρια Περιεχομένου thriveglobal.com, στο www.thriveglobal.gr

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr