NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

1821 και Επιχειρείν

1821 και Επιχειρείν

​Ο παραδειγματισμός μέσα από τα ιστορικά γεγονότα είναι χρήσιμος και δίνει διάρκεια και επικαιρότητα στα ιστορικά γεγονότα. Ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 ενθαρρύνει τον σύγχρονο άνθρωπο. Οι αρετές των αγωνιστών καθοδηγούν για την επιτυχία στη ζωή και το επιχειρείν.

Τα τελευταία χρόνια αναζητείται έμπνευση από ομιλίες και βιβλία συγγραφέων διαφόρων εθνικοτήτων που παρακινούν για τη ζωή και το επιχειρείν. Είναι σημαντικό, σε αυτή τη διεθνή βιβλιογραφία, να προστεθούν αναφορές από τη ζωή, τη δράση και την αγωνιστικότητα των ηρώων του 1821. Η αναδρομή σε αυτά τα γεγονότα μέσα από «επιχειρηματική ματιά» τα κάνει χρήσιμα στην επιχειρηματική δράση.

Οι ήρωες του 1821 είχαν θετικό πάθος, πίστη και αγάπη για τον σκοπό τους, χαρακτηριστικά που οδηγούν στην επιτυχία στη ζωή και την εργασία. Έδειξαν επιμονή, ανθεκτικότητα και υπομονή που σε συνδυασμό με την στρατηγική που εφάρμοσαν συντέλεσαν στην επίτευξη των στόχων τους, όπως συμβαίνει με τις επιχειρηματικές πρακτικές.

Διακρίθηκαν για το ήθος, την ακεραιότητα, τη θέληση, το αίσθημα δικαίου, την ταπεινοφροσύνη, το θάρρος και την γενναιότητα που είχαν, ιδιότητες που αναβαθμίζουν τον άνθρωπο και τον οδηγούν στη πρόοδο.

Τους χαρακτήριζε μεγαλοψυχία, γενναιοδωρία, ανθρωπιά, υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, που μαζί με τον ενθουσιασμό που μετέδιδαν οδήγησαν τους Έλληνες στην υπέρβαση, όπως συμβαίνει με την άρτια ηγεσία στις επιχειρήσεις σήμερα.

Προσπάθησαν να επικρατήσει σύμπνοια, δίνοντας την συγχώρεσή τους όταν χρειάστηκε, προϋποθέσεις για την νίκη τόσο στις μάχες, όσο και στην αγορά.

Οι αρχές που χαρακτήρισαν την Επανάσταση του 1821 και αποτελούν επιχειρηματικές κατευθύνσεις είναι αρχικά η πρόκληση για αλλαγή. Οι πρωτεργάτες έδειξαν εξωστρέφεια που δημιούργησε καλή φήμη και είχε σαν αποτέλεσμα την άρτια δημοσιότητα για τον αγώνα. Διαδόθηκαν στον κόσμο οι αξίες και η μοναδική ιδέα της ελευθερίας που διεκδικούσαν οι υπόδουλοι που, σε συνδυασμό με την καλή φήμη που έφερε ο Ελληνισμός από την αρχαιότητα, ενίσχυσαν το φιλελληνικό κίνημα με αποτέλεσμα την επίτευξη συνεργειών με θετικά αποτελέσματα για τον κοινό σκοπό, όπως συμβαίνει και με τις οικονομικές δραστηριότητες.

Η διάθεση για μάθηση και γνώση, σε συνδυασμό με τις αξίες που επικρατούσαν, δημιούργησαν πνεύμα ομαδικότητας, που με την βοήθεια της άρτιας ηγεσίας οδήγησαν στην νίκη, όπως συναντάται στις επιτυχημένες επιχειρηματικές ενέργειες.

Υπήρχαν δυνατά και αδύνατα σημεία, ευκαιρίες και απειλές στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον της Ελλάδας. Με την προετοιμασία, τον προγραμματισμό και τη δημιουργική σκέψη των αρχηγών, οι αδυναμίες μετασχηματίσθηκαν σε δύναμη και οι απειλές σε ευκαιρίες για τους υπόδουλους Έλληνες, όπως επιδιώκεται στην επιχειρηματική δράση.

Οι αγωνιστές, άντρες και γυναίκες, πρόσφεραν στην κοινωνία, με τον ίδιο τρόπο που οι επιτυχημένες επιχειρήσεις προσφέρουν σήμερα.

Το αφήγημα της απελευθέρωσης, που διέδωσε γνώσεις και παρότρυνση, ο περιεκτικός λόγος των ηγετών σε συνδυασμό με τα θετικά συναισθήματα και τις καλές συγκυρίες, οδήγησαν στη νίκη, αφήνοντας παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές για την πορεία προς την πρόοδο.

Τα μηνύματα των αποφθεγμάτων του 1821 εμπνέουν. Η απάντηση του Μακρυγιάννη στον Δεριγνί, όταν του επισήμανε ότι βρίσκεται σε αδύναμη θέση: «Είναι αδύνατες οι θέσεις και εμείς... ότι αρχή και τέλος, παλαιόθεν και ως τώρα, όλα τα θερία πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε. τρώνε από ‘μας και μένει και μαγιά...»* συγκινεί έως σήμερα.

Και μακάρι αυτή η «μαγιά» να εμπλουτίσει τη ζωή και το επιχειρείν για τις νίκες!


* Στρατηγού Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα, Κάπα Εκδοτική, Επεξεργασία: Σαράντος, Θ., σελ. 78.

Ο Οδυσσέας Κόλλιας είναι ο συγγραφέας του υπό έκδοση βιβλίου: «1821 και Επιχειρείν».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr