NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

LightCoce: Ο πρώτος τεχνοβλαστός από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

LightCoce: Ο πρώτος τεχνοβλαστός από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Φωτογραφία: Η pilot μονάδα που έχει εγκατασταθεί στο ΕΜΠ στο πλαίσιο του συγκεκριμένου τεχνοβλαστού

Η Μαρία Ταξιάρχου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Σχολής Μηχ. Μεταλλείων - Μεταλλουργών Ε.Μ.Π., μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr με αφορμή τη δημιουργία του τεχνοβλαστού LightCoce, που επικεντρώνει στη ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος ανοιχτής πρόσβασης στην καινοτομία γύρω από τους τομείς του σκυροδέματος και των κεραμικών υλικών.

Προχωρήσατε πρόσφατα στη δημιουργία του τεχνοβλαστού LightCoce. Μιλήστε μας για αυτήν την εξέλιξη. Πώς προέκυψε και ποιοι συμμετέχουν σε αυτόν;

Ο τεχνοβλαστός με την επωνυμία «LightCoce Open Innovation Test Bed IKE» και το διακριτικό τίτλο LightCoce ιδρύθηκε στο πλαίσιο του Κοινοτικού έργου «Building an Ecosystem for the up-scaling of lightweight multi-functional concrete and ceramic materials and structures», του οποίου το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι συντονιστής. Συμμετέχουν σε αυτόν έξι καταξιωμένοι ευρωπαϊκοί φορείς από την Ελλάδα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Ελληνικό Παράρτημα της ASHRAE, EXELISIS IKE), τη Γερμανία (Τεχνικό Πανεπιστήμιο Νυρεμβέργης), την Ιταλία (STAM srl.) και την Ισπανία (Advanced Material Simulation S.L.) Αξίζει να σημειωθεί ότι στο οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί, πλην των βασικών εταίρων, συμμετέχουν ήδη άλλα έντεκα αναγνωρισμένα τεχνολογικά ιδρύματα, ερευνητικά ινστιτούτα και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Φιλοδοξία του τεχνοβλαστού LightCoce είναι να αποτελέσει τον αρχικό πυρήνα για τη συμμετοχή περισσότερων ομοειδών ευρωπαϊκών εργαστηρίων, ενισχύοντας την υπάρχουσα υποδομή και διευρύνοντας την προσφερόμενη τεχνογνωσία.

Ποιος είναι ο στόχος του τεχνοβλαστού LightCoce και του οικοσυστήματος που έχει αναπτυχθεί γύρω από αυτόν;

Στόχος του τεχνοβλαστού LightCoce είναι η δημιουργία ενός επιχειρηματικού οικοσυστήματος ανοιχτής πρόσβασης στην καινοτομία που θα προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες στον τομέα του σκυροδέματος και των κεραμικών υλικών. Η εταιρεία θα παρέχει υπηρεσίες που καλύπτουν όλο το φάσμα των αναγκών της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στους κλάδους αυτούς και οι οποίες αφορούν στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και τεχνολογιών με στόχο να εξασφαλίσουν την επιτυχή είσοδό τους στην αγορά. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν την ανάπτυξη, αξιολόγηση, προτυποποίηση, και μοντελοποίηση υλικών και τεχνολογιών, ανάλυση κύκλου ζωής, μελέτη διείσδυσης νέων προϊόντων στην αγορά και σχέδιο βέλτιστης διαχείρισης της καινοτομίας.

Επικεντρώνετε στον τομέα του σκυροδέματος και των κεραμικών υλικών. Ποιοι τομείς θα μπορούσαν να ωφεληθούν μέσω της ανάπτυξης καινοτομιών γύρω από αυτά τα υλικά; Και ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές;

Οι τομείς που μπορούν να προσέλθουν στο οικοσύστημα του LightCoce και να ωφεληθούν από τις προσφερόμενες υπηρεσίες είναι κυρίως οι κατασκευές, η αυτοκινητοβιομηχανία και η αεροδιαστημική, κλάδοι που ασχολούνται ιδιαίτερα με τα εν λόγω υλικά και επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για καινοτομία. Μέσω της χρήσης προηγμένων νανοϋλικών μπορεί να επιτευχθεί η ανάπτυξη ελαφροβαρών, πολυλειτουργικών υλικών σκυροδέματος και κεραμικών, τα οποία θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και προσδοκίες της εν λόγω αγοράς.

Όραμα σας είναι να υποστηριχθούν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πώς ακριβώς θα γίνει αυτό, μέσω του LightCoce;

Το όραμα της εταιρείας είναι να υποστηρίξει τις ανάγκες της βιομηχανίας και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες δε διαθέτουν τους πόρους και τις αναγκαίες υποδομές για έρευνα, και να γίνει πανευρωπαϊκό σημείο αναφοράς παροχής υπηρεσιών και καινοτομίας στους παραπάνω βιομηχανικούς κλάδους. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να απευθυνθούν στον τεχνοβλαστό LightCoce και μέσω αυτού να έχουν πρόσβαση σε όλο το φάσμα υπηρεσιών που απαιτούνται από την ανάπτυξη και δοκιμή ενός προϊόντος μέχρι την επιτυχή είσοδό του στην αγορά (one-stop-shop). Επίσης, θα υπάρχει η δυνατότητα υποστήριξής τους για ανεύρεση κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων, ενώ παράλληλα θα εξετάζεται και η είσοδος στο οικοσύστημα κάποιων αιτημάτων από πελάτες με ευνοϊκότερους όρους, σε περίπτωση συμφωνίας για συνεκμετάλλευση δικαιωμάτων από την ανάπτυξη και εμπορία των νέων προϊόντων.

Ο συγκεκριμένος τεχνοβλαστός αποτελεί τον πρώτο του ΕΜΠ. Γιατί δεν έχουν φτάσει και άλλες προσπάθειες στο συγκεκριμένο σημείο; Υπάρχει, σήμερα, το πλαίσιο για την εμπορική αξιοποίηση της έρευνας που πραγματοποιείται στα ελληνικά πανεπιστήμια;

Το ΕΜΠ μόλις πρόσφατα ολοκλήρωσε και ενέκρινε τον Κανονισμό Ίδρυσης Τεχνοβλαστών που περιλαμβάνει όλες τις εσωτερικές του διαδικασίες για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της ερευνητικής δραστηριότητας που διεξάγεται στο ΕΜΠ, δηλαδή της Διανοητικής Ιδιοκτησίας του ΕΜΠ. Απλά το συγκεκριμένο Κοινοτικό έργο έτυχε να είναι το πρώτο που επωφελήθηκε αυτής της θετικής απόφασης του ΕΜΠ. Από όσο γνωρίζω, υπάρχουν Εργαστήρια και ερευνητικές ομάδες εντός ΕΜΠ με αξιόλογα ερευνητικά αποτελέσματα που θα ήθελαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του LightCoce.

Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει και ενθαρρύνει τη δημιουργία τεχνοβλαστών για την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται στα ελληνικά πανεπιστήμια. Η σχετική νομοθεσία και ο Κανονισμός Ίδρυσης Τεχνοβλαστών του ΕΜΠ περιλαμβάνει συγκεκριμένες ρυθμίσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των προς αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και πρόβλεψη για τον τρόπο δημιουργίας του τεχνοβλαστού και συμμετοχής των μελών του Ιδρύματος σε αυτόν.

mariataxiarxou.jpg?mtime=20210418145128#asset:261172

Ποια η γνώμη σας για την έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών στα ελληνικά πανεπιστήμια και το ΕΜΠ συγκεκριμένα; Υπάρχει η απαραίτητη στήριξη, σε χρηματοδότηση, υποδομές κτλ;

Το ΕΜΠ διαθέτει τεράστια υποδομή αλλά και υψηλής στάθμης προσωπικό σε όλα τα αντικείμενα μηχανικού που θεραπεύει και απασχολεί σημαντικό αριθμό νέων ερευνητών. Το ΕΜΠ χαίρει μεγάλης εκτίμησης ανάμεσα στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και τα ερευνητικά μας αποτελέσματα έχουν τη θετική αποδοχή της ελληνικής και ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Κύρια πηγή χρηματοδότησης των ερευνητικών δραστηριοτήτων του ΕΜΠ είναι τα Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα.

Θέμα των τελευταίων ετών αποτελεί και το λεγόμενο brain drain επιστημόνων από την Ελλάδα. Ως Καθηγήτρια σε ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας, ποια η εικόνα που μπορείτε να μας μεταφέρετε για αυτό; Αναζητούν, σήμερα, οι νέοι επιστήμονες, ευκαιρίες εργασίας στο εξωτερικό; Υπάρχουν τέτοιες στην Ελλάδα, στον τομέα σας;

Ναι, οι νέοι επιστήμονες αναζητούν ευκαιρίες εργασίας αλλά και μεταπτυχιακών στο εξωτερικό. Η δυνατότητα επανόδου τους εξαρτάται από το πόσο εύρωστη είναι η ελληνική οικονομία και πόσο ανεπτυγμένοι είναι στην Ελλάδα οι αντίστοιχοι βιομηχανικοί κλάδοι. Στον τομέα των ορυκτών πρώτων υλών που δραστηριοποιoύμαι υπάρχει σταθερή διαχρονική απασχόληση που δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας γιατί έχει κυρίως εξαγωγικό χαρακτήρα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr