NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

TechReporter: Νομικές διαμάχες, με μουσικό «χαλί» και τεχνολογικό φόντο

TechReporter: Νομικές διαμάχες, με μουσικό «χαλί» και τεχνολογικό φόντο

Ο TechReporter αυτής της εβδομάδας θα παραμείνει (κυρίως) εντός συνόρων, κάνοντας μόνο ένα μικρό «ταξίδι» μέχρι τις Βρυξέλες, εκεί όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε πως ο τεχνολογικός κολοσσός από το Cupertino των ΗΠΑ, η Apple, παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού.

Η περασμένη εβδομάδα έκλεισε με την Κομισιόν να καταλήγει στο συμπέρασμα πως η Apple «καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της» στη διανομή εφαρμογών streaming μουσικής μέσω του App Store της. Η υπόθεση ξεκίνησε μετά από καταγγελία της Spotify, με την Apple να αναφέρει τώρα ότι «το Spotify έχει γίνει η μεγαλύτερη συνδρομητική μουσική υπηρεσία στον κόσμο και είμαστε περήφανοι για το ρόλο που διαδραματίσαμε σε αυτό». «Για άλλη μια φορά, θέλουν όλα τα οφέλη του App Store, αλλά δεν πιστεύουν ότι πρέπει να πληρώσουν για αυτό».

«Το προκαταρκτικό μας εύρημα είναι ότι η Apple ασκεί σημαντική ισχύ στην αγορά της διανομής εφαρμογών streaming μουσικής στους κατόχους συσκευών Apple. Σε αυτήν την αγορά, η Apple έχει το μονοπώλιο» σημείωσε η Margrethe Vestager, επικεφαλής της πολιτικής ανταγωνισμού της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε την Apple για την προκαταρκτική της άποψη, σύμφωνα με την οποία στρέβλωσε τον ανταγωνισμό στη streaming μουσική, καθώς έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στη διανομή εφαρμογών streaming μουσικής μέσω του App Store».

Την περασμένη εβδομάδα, όμως, είχαμε σημαντικές εξελίξεις εντός συνόρων. Για παράδειγμα, η United Group, η μητρική της Forthnet, ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας επιχειρηματικής μονάδας με στόχο τον συντονισμό των δραστηριοτήτων τηλεπικοινωνιών χονδρικής σε ολόκληρο τον Όμιλο, «με σκοπό να καταστεί ηγέτης της αγοράς για υπηρεσίες χονδρικής στην περιοχή». Η νέα εταιρία, η UGI Wholesale, εδρεύει στην Ελλάδα και πρόκειται να ενοποιήσει το σύνολο των δραστηριοτήτων χονδρικής σε μία μονάδα, καλύπτοντας υπηρεσίες δεδομένων, υπηρεσίες περιαγωγής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και υπηρεσίες φωνής.

Την ίδια στιγμή, η ΑΑΔΕ υπέγραψε «συμφωνία - ορόσημο» με τις Airbnb, Booking και VRBO της Expedia, σχετικά με τη συμμόρφωση κατά τη διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης που τηρείται στον ιστότοπο της. Το πρωτόκολλο συνεργασίας, που αποτελεί, όπως αναφέρεται, «παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», περιέχει λεπτομερείς όρους συνεργασίας μεταξύ της ΑΑΔΕ και κάθε ψηφιακής πλατφόρμας, στοχεύοντας «στην καθιέρωση μιας σαφούς, απλής, διαφανούς και αποτελεσματικής διαδικασίας λειτουργίας / συμμόρφωσης. Στόχος της ΑΑΔΕ με το πρωτόκολλο αυτό είναι να εξασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού».

Την ίδια στιγμή, μάθαμε και για το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται και που θα περιλαμβάνει διατάξεις για τους απασχολούμενους στις συνεργατικές ψηφιακές πλατφόρμες. Σε σχετική ανακοίνωση του Υπ. Εργασίας σημειώνεται πως, με τις διατάξεις που προωθούνται προς ψήφιση, η κυβέρνηση «θεσμοθετεί τα κριτήρια που έθεσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη διάκριση μεταξύ εργαζομένων και "αυτοαπασχολούμενων" (freelancers), υιοθετεί τις βέλτιστες πρακτικές του ILO και του ΟΟΣΑ, αναγνωρίζοντας στους αυτοαπασχολούμενους αντίστοιχα συνδικαλιστικά δικαιώματα (σωματεία, απεργία, συλλογικές συμβάσεις εργασίας) όπως και στους εργαζομένους, ενώ, επιπλέον, ορίζεται ότι οι πλατφόρμες έχουν αντίστοιχες υποχρεώσεις υγιεινής και ασφάλειας έναντι των αυτοαπασχολούμενων με εκείνες που θα είχαν, αν ήταν εργοδότες τους και αυτοί εργαζόμενοί τους».

Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στο εύρημα έρευνα της Kaspersky, σύμφωνα με το οποίο σχεδόν 1 στους 5 Έλληνες χρησιμοποιεί τα ξεπερασμένα Windows 7. Μεταξύ εκείνων που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν Windows 7, οι καταναλωτές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις (VSB) κατέχουν σχεδόν το ίδιο μερίδιο – με 18% και 18,9% αντίστοιχα. Το ποσοστό για τις ΜμΕ είναι σχετικά μικρότερο καθώς αγγίζει το 15,7%. Τα ευρήματα της Kaspersky έδειξαν επίσης ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό (λιγότερο από 1%) ατόμων και επιχειρήσεων στην Ελλάδα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν παλαιότερα λειτουργικά συστήματα, όπως τα Windows XP και Vista, η υποστήριξη για τα οποία έληξε το 2014 και το 2017, αντίστοιχα.

Και κλείνουμε μια δύο ακόμη εξελίξεις από την χώρα μας: από την μια, μάθαμε πως υπάρχουν σχέδια παραγωγής drone «made in Greece» από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Από την άλλη, σε κάτι εντελώς διαφορετικό, η Google ανακοίνωσε πως φέρνει στην Ελλάδα την υπηρεσία Android Earthquake Alerts. Αυτό το δωρεάν σύστημα παρέχει σχεδόν στιγμιαία ενημέρωση στο Google Search για τις σεισμικές δονήσεις - αρκεί να πληκτρολογήσετε «Earthquake near me».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr