NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Μαρία Καλαφάτη: ​Η επιχειρηματικότητα είναι για εκείνους που παίρνουν ρίσκα

Μαρία Καλαφάτη: ​Η επιχειρηματικότητα είναι για εκείνους που παίρνουν ρίσκα

Η Μαρία Καλαφάτη, co-founder του The Cube Athens, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για τις startups και το επιχειρείν στην Ελλάδα, τονίζοντας πως «η επιχειρηματικότητα δεν είναι για όλους, είναι για εκείνους που παίρνουν ρίσκα και για εκείνους που δεν φοβούνται, προσπαθούν, αποτυγχάνουν και ξεκινούν ξανά».

Συμμετείχατε στο πρόσφατο TEDxUniWA Hackathon Pre-event. Δώστε μας μια εικόνα από τη συγκεκριμένη διοργάνωση, τις συμμετοχές, τους νικητές.

Ήταν μια πραγματική ευχαρίστηση και προνόμιο. Οι διοργανωτές έκαναν μια καταπληκτική δουλειά, όπως και όλες οι ομάδες κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Ανυπομονούμε να δούμε τα επόμενα βήματα από τη νικήτρια ομάδα, αλλά και όχι μόνο.

Κατά τη διάρκεια του event, φοιτητές/επίδοξοι startuppers παρουσίασαν τις ιδέες τους. Ποιος είναι, τελικά, ο ρόλος αυτής της αρχικής ιδέας;

Σε εκδηλώσεις όπως αυτές, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με μερικές από τις κορυφαίες startups της κοινότητας και καθηγητές του Πανεπιστημίου τους, κάτι που από μόνο του παρέχει κίνητρα για τα πρώτα τους βήματα και μια ανοιχτή πόρτα ευκαιριών που δεν πρέπει να αφήσουν έτσι.

Μπορεί κάποιος να δει την επιχειρηματικότητα ως μια «οικονομική διέξοδο» ή απαιτούνται και άλλα χαρακτηριστικά; Με άλλα λόγια, είναι η επιχειρηματικότητα για όλους ή παρουσιάζει κάποια πιο συγκεκριμένα «προαπαιτούμενα»;

Η επιχειρηματικότητα δεν είναι για όλους, είναι για εκείνους που παίρνουν ρίσκα και για εκείνους που δεν φοβούνται, προσπαθούν, αποτυγχάνουν και ξεκινούν ξανά, εκείνους που έχουν επιχειρηματική νοοτροπία. Πέρα από αυτό, μπορεί κάποιος να γίνει επιχειρηματίας με την ένταξη του σε μια ταλαντούχο startup με το δικό του ταλέντο, αλλά δεν θα καθοδηγείται από την δική του αποκλειστική ιδέα ή πρωτοβουλία. Κάθε επιτυχημένη επιχείρηση χρειάζεται μια ποικιλία ταλέντων και ομαδικών παικτών.

Λαμβάνοντας υπόψιν πως στο πρόσφατο Hackathon παρουσιάστηκαν ιδέες από φοιτητές, ποια είναι η σημασία της νεανικής επιχειρηματικότητας στις μέρες μας; Τι θα προτείνατε σε κάποιον που έχει μια καινοτόμα ιδέα και αναζητά τρόπους να την αξιοποιήσει;

Είναι υπέροχο και εντυπωσιακό να βλέπουμε πρωτοβουλίες αυτού του είδους από φοιτητές του Πανεπιστημίου. Όσο νεότεροι ξεκινούν, τόσο νεότεροι αποτυγχάνουν, πράγμα που σημαίνει ότι όταν έρθει η ώρα να πετύχουν ως επιχειρηματίες, θα είναι πολύ πιο έτοιμοι και ώριμοι να το κάνουν.

Ας μην ξεχνάμε, επίσης, τον ελληνικό πολιτισμό, και την Ελληνίδα μάνα. Παίζει μεγάλο ρόλο με το να είναι κοντά στα παιδιά της, υποστηρίζοντας τα και πάντα δίπλα στα πρώτα τους βήματα.

Ποιοι τομείς παρουσιάζουν τις περισσότερες ευκαιρίες για νέες startups στην Ελλάδα; Υπάρχουν «ευκαιρίες», τομείς που δεν έχουν αξιοποιηθεί ή εξερευνηθεί σε μεγάλο βαθμό;

Θα έλεγα ότι στην Ελλάδα, που κινείται και σχετίζεται τόσο με τον τουρισμό, δεν τα έχουμε δει ακόμα όλα όσον αφορά στα ταξίδια, το φαγητό, τον πολιτισμό, και ποιος ξέρει τι θα ακολουθήσει και τι θα φέρει η επόμενη γενιά.

kalafatis_interview2.jpg?mtime=20210529151117#asset:271517

Κλείνοντας, ποια η γνώμη σας για το επιχειρείν και το οικοσύστημα των startups στην Ελλάδα; Λαμβάνουν την στήριξη που απαιτείται; Ποιες οι ενδεχόμενες προτάσεις σας και ποιοι οι δικοί σας επόμενοι στόχοι;

Τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα για κάποιον που ξεκινά τώρα από ό, τι ήταν όταν ξεκινούσαμε εμείς, πριν από 10 χρόνια.

Άλλωστε, η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μέτρα για την αντιμετώπιση του brain drain, ώστε να επιστρέψουν Έλληνες στην πατρίδα τους, κάτι που είναι πολύ σημαντικό και μια μεγάλη πρωτοβουλία.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr