NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Α. Πέππας, viafintech: Τα μετρητά εξακολουθούν να είναι ένας πολύ δημοφιλής τρόπος πληρωμής

Α. Πέππας, viafintech: Τα μετρητά εξακολουθούν να είναι ένας πολύ δημοφιλής τρόπος πληρωμής

Η υποδομή πληρωμών viacash έχει πλέον φτάσει και στην Ελλάδα, εισάγοντας μια λύση που στόχο έχει να ψηφιοποιήσει τη χρήση των μετρητών. Ο Αντώνιος Πέππας, Γενικός Διευθυντής Ελλάδας της viafintech, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για την ανταπόκριση που υπάρχει από το καταναλωτικό κοινό, τους στόχους της εταιρείας για την ελληνική αγορά και το μέλλον του fintech.

Καταρχάς, εξηγήστε μας, εν συντομία, τι ακριβώς είναι η viacash και σε τι διαφέρει από άλλα συστήματα πληρωμών. Ποιο το ενδεχόμενο «κενό» στην ελληνική αγορά που έρχεται να καλύψει.

Η viafintech είναι μία γερμανική fintech startup η οποία έχει ως όραμα τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής πλατφόρμας στην οποία έμποροι λιανικής και τράπεζες μπορούν να συνδεθούν και να αξιοποιήσουν ένα εναλλακτικό δίκτυο για καταθέσεις, αναλήψεις και πληρωμές, χωρίς να χρειάζεται να χτίσουν το δικό τους εκ θεμελίων. Το ισχυρό μας λογισμικό συνδέει εταιρίες με περισσότερα από 20.000 συνεργαζόμενα καταστήματα λιανικής στην Ευρώπη, όπως τα Bazaar, REWE, Rossmann, PENNY, BILLA, SBB, PAM και dm, και εξασφαλίζει μια ομαλή και πλήρως αυτοματοποιημένη αλληλεπίδραση μεταξύ όλων των μερών. Η μοναδική υποδομή πληρωμών viacash διατίθεται σήμερα σε 6 ευρωπαϊκές αγορές (Ελλάδα, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Ιταλία και Ισπανία). Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, λανσάραμε πριν λίγους μήνες την υπηρεσία viacash σε συνεργασία με τα Bazaar και την τράπεζα N26.

Πρακτικά, οι πελάτες της N26 μπορούν να αξιοποιήσουν τα 110 καταστήματα Bazaar σε όλη την Ελλάδα και τα 20.000 σημεία στο εξωτερικό ως ΑΤΜ, για καταθέσεις και αναλήψεις. Η διαδικασία έχει ως εξής: οι πελάτες πληκτρολογούν το ποσό που επιθυμούν για ανάληψη ή κατάθεση απευθείας στην εφαρμογή της N26 στο κινητό τους τηλέφωνο. Εφόσον το υπόλοιπο του λογαριασμού επαρκεί, γίνεται επικύρωση του ποσού με αποτέλεσμα τη δημιουργία barcode, το οποίο ο πελάτης στη συνέχεια θα παρουσιάσει στο ταμείο του σουπερμάρκετ που επιθυμεί. Ο αριθμός του barcode θα πληκτρολογείται ή θα σαρώνεται, όπως και οποιοδήποτε άλλο προϊόν από το σούπερ μάρκετ, και το ποσό θα ληφθεί ή θα κατατεθεί. Σε αντίθεση με την ανάληψη από ένα ATM, η ανάληψη μέσω viacash είναι δωρεάν για όλους τους πελάτες N26.

Οι πιο συνηθισμένες εφαρμογές της viacash είναι:

  • Υπηρεσίες Τραπεζικής: Βασίζονται σε συναλλαγές με μετρητά, όπως αναλήψεις και καταθέσεις σε ταμεία καταστημάτων λιανικής,
  • Πληρωμές Λογαριασμών: Εξόφληση λογαριασμών με μετρητά σε ταμεία συνεργατών και ανάληψη χρημάτων από επιστροφές ή από ασφαλιστικές αποζημιώσεις και
  • Ηλεκτρονικές Αγορές: Ανάληψη μετρητών άμεσα σε περίπτωση επιστροφών (refunds), πληρωμές με μετρητά σε online αγορές στα ταμεία των συνεργατών μας και φόρτιση (top-up) ψηφιακών πορτοφολιών.

Η υπηρεσία δεν μπορεί να συγκριθεί με τα υπάρχοντα συστήματα πληρωμών στην Ελλάδα, καθώς εισάγει μια νέα λύση η οποία έχει στόχο να ψηφιοποιήσει τη χρήση των μετρητών. Πιο συγκεκριμένα, η viacash κρατάει το μόνο κομμάτι το οποίο είναι απαραίτητο στις συναλλαγές μετρητοίς, το οποίο είναι τα φυσικά σημεία, ψηφιοποιώντας τον υπόλοιπο κύκλο ζωής των μετρητών. Για παράδειγμα, απαιτούνται σημαντικές δαπάνες για την αγορά, ασφάλιση, εγκατάσταση και συντήρηση, αλλά και τον ανεφοδιασμό του παραδοσιακού ATM. Στην περίπτωση του δικτύου της viafintech, τα σημεία αναλήψεων και καταθέσεων, υπάρχουν ήδη, και άρα δεν απαιτείται επιπρόσθετη χρηματοδότηση.

Επιπλέον, επειδή η viacash αποτελεί μία white label λύση, δηλαδή ενσωματώνεται στην εκάστοτε mobile εφαρμογή της τράπεζας, ενθαρρύνει τους χρήστες να χρησιμοποιούν περισσότερο την εφαρμογή παρά να επισκέπτονται τα φυσικά σημεία των τραπεζών. Από την άλλη, ο χρήστης της λύσης μας έχει πρόσβαση ανά πάσα στιγμή στο χάρτη των σημείων, κάνοντας την ανάληψη και κατάθεση μετρητών μέρος της καθημερινότητάς του.

Όσον αφορά τους συνεργάτες λιανικής, γίνονται σημείο αναφοράς, γιατί πέρα από τις συνήθεις υπηρεσίες που προσφέρει ένα σούπερ μάρκετ, προσελκύουν και πελάτες που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της viacash που αναφέραμε παραπάνω, δημιουργώντας το λεγόμενο foot trafic για τα καταστήματα.

Ως προς τις πληρωμές λογαριασμών, η λύση μας δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες των παρόχων ενέργειας, τηλεπικοινωνίας κλπ. ή ασφαλιστικών εταιριών να πραγματοποιήσουν συναλλαγές στα σημεία του δικτύου μας, τα οποία είναι ενσωματωμένα στη ρουτίνα τους, έχουν εκτεταμένα ωράρια λειτουργίας και σαφώς συντομότερο χρόνο αναμονής. Από την πλευρά των εταιριών, ο ψηφιακός τρόπος εξόφλησης αποτελεί εργαλείο βελτιωμένης ενημέρωσης των KPI πληρωμών, καθότι η viacash ενσωματώνεται απευθείας στα ERP συστήματα των εταιριών επιτρέποντας την ενημέρωση καρτέλας του πελάτη σε πραγματικό χρόνο, και, παράλληλα, βελτιστοποιεί τις εισπρακτικές διαδικασίες.

Όσον αφορά στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, η εναλλακτική μέθοδος πληρωμής μετρητοίς στοχεύει στη μείωση της χρήσης της αντικαταβολής και στην άμεση εκταμίευση επιστροφών σε μετρητά, διατηρώντας ταυτόχρονα όλα τα οφέλη που έχει μια μέθοδος ψηφιακής πληρωμής.

Η εφαρμογή της υπηρεσίας viacash ξεκίνησε στην Ελλάδα με τα super market Bazaar. Ποια η εικόνα που μπορείτε να μας μεταφέρετε, μέχρι αυτή τη στιγμή; Ποια η αποδοχή από το καταναλωτικό κοινό, ποιες οι χρήσεις που πραγματοποιούνται και ποια τα ποσά που έχουν διακινηθεί;

Μαζί με τα σούπερ μάρκετ Bazaar, τον πρώτο μας συνεργάτη λιανικής, προσφέραμε μια σειρά από προσφορές, οι οποίες αποδείχτηκαν τόσο δημοφιλείς στους τελικούς πελάτες που αποφασίσαμε να τις παρατείνουμε. Οι πελάτες της λύσης μας, χρησιμοποιώντας το Cash26, όπως ονομάζεται η viacash στην εφαρμογή της τράπεζας N26, λαμβάνουν έκπτωση 5% στις αγορές τους στα καταστήματα Bazaar, κάθε φορά που χρησιμοποιούν το Cash26.

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε συγκεκριμένους αριθμούς για συμβατικούς λόγους. Μπορούμε, όμως, να πούμε ότι όλα τα μέρη είναι ευχαριστημένα από το λανσάρισμα της υπηρεσίας μας, καθώς παρατηρούμε συνεχώς αυξητική τάση στη χρήση της υπηρεσίας.

Πέρα από τα super market Bazaar, υπάρχουν άλλες συνεργασίες που έχετε ξεκινήσει ή που σχεδιάζετε να θέσετε σε εφαρμογή, στο άμεσο μέλλον; Πού αλλού θα μπορούσαμε να δούμε την υπηρεσία viacash, σε ποιους τύπους εμπορικών επιχειρήσεων και εφαρμογών;

Βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις, αλλά προς το παρόν δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε λεπτομέρειες. Είναι σαφές ότι αναμένουμε την ενσωμάτωση τόσο τραπεζών όσο και εμπόρων λιανικής (αλυσίδες σούπερ μάρκετ, πρατήρια υγρών καυσίμων, ασφαλιστικές εταιρίες κ.ά.) για να κάνουμε τα προϊόντα της viafintech προσβάσιμα σε όλους. Επιπλέον, σύντομα θα δούμε το viacash ως λύση σε πληρωμές λογαριασμών και ηλεκτρονικές αγορές.

Φυσικά αναζητούμε αδιάκοπα καινούριες εφαρμογές στην κάθε χώρα που δραστηριοποιούμαστε. Για την Ελλάδα, φαίνεται γόνιμο το έδαφος για συνεργασίες με Δήμους και κοινότητες στον τομέα της πληρωμής οφειλών.

Ακόμα μία ενδιαφέρουσα εφαρμογή που εξερευνούμε αυτή τη στιγμή είναι πληρωμή εισιτηρίων ακτοπλοϊκών, θεαμάτων κλπ.

Ως μια υπηρεσία που ουσιαστικά «διασυνδέει» το φυσικό χρήμα με τον ψηφιακό κόσμο, ποια θα λέγατε πως είναι η δυναμική των μετρητών στην ελληνική αγορά; Τα προτιμούν οι Έλληνες (σε σύγκριση και με άλλες χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η viafintech), σε μια εποχή που όλοι αναφέρονται στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις ψηφιακές πληρωμές;

Τα μετρητά εξακολουθούν να είναι ένας πολύ δημοφιλής τρόπος πληρωμής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Παρόλο που οι διαδικτυακές αγορές έγιναν η προτιμώμενη μέθοδος αγορών στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των lockdowns, παρατηρήσαμε αυξημένη χρήση μετρητών μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Αυτό που αλλάζει ουσιαστικά είναι η συμπεριφορά γύρω από τις πληρωμές, όπου τα εναλλακτικά κανάλια γίνονται όλο και πιο προσιτά. Ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρατηρήθηκε διστακτικότητα των πελατών να επισκέπτονται τα φυσικά τραπεζικά καταστήματα, σε αντίθεση με τα σούπερ μάρκετ, τα οποία αποτέλεσαν σημεία αναφοράς στην καθημερινότητα όλων μας.

Αποτελείτε μια εταιρία που έχει το fintech ακόμη και στο brand της. Ποιο θα είναι, κατά την γνώμη σας, το μέλλον του συγκεκριμένου τομέα; Ποια τα επερχόμενα trends και πώς θα επηρεαστεί η δραστηριότητα και η λειτουργία των επιχειρήσεων; Υπάρχουν, ίσως, σημεία που απαιτούν προσοχή;

Η ελληνική αγορά βρίσκεται σε αρκετά πρώιμο στάδιο όσον αφορά στις καινοτόμες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Το λανσάρισμα της viafintech στην Ελλάδα αποτελεί ορόσημο, καθώς δείχνει ότι η αγορά είναι πλέον ώριμη να υιοθετήσει σύγχρονές ψηφιακές λύσεις. Οι μεγάλες τράπεζες είναι όλο και πιο δεκτικές στις fintechs, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι δεν τις βλέπουν ως κίνδυνο όπως κάποτε, αλλά επιδιώκουν τη συνεργασία με startups με στόχο την παροχή καινοτόμων λύσεων στους πελάτες τους.

Κλείνοντας, ποια η γνώμη σας για το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα και το οικοσύστημα των fintech; Πόσο εύκολο ήταν για την viafintech να έρθει στην χώρα μας και να δραστηριοποιηθεί εδώ;

Η επιχειρηματική κοινότητα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια καινοτομεί. Ειδικά στον τομέα της πληροφορικής και γενικά της ψηφιοποίησης, παρατηρείται συνεχής βελτίωση. Τα προβλήματα της γραφειοκρατίας και του νομοθετικού πλαισίου, που δεν είναι έτοιμα για τις καινοτομίες που ραγδαία εισάγουν οι startups, είναι δυστυχώς υπαρκτά. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι οι επενδύσεις από funds σε ελληνικές startups είναι πιο διστακτικές σε σχέση με αυτές στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις που προσφέρονται για την ίδρυση και ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων.

Πάντως, ήδη από τότε που ξεκίνησα τις πρώτες συζητήσεις στην Ελλάδα, προσωπικά, παρατηρώ μια μεγάλη εξέλιξη στην προσέγγιση από την πλευρά των επιχειρήσεων προς τις startups. Ακόμα και επιχειρήσεις με ιστορία πολλών δεκαετιών, που θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει «παραδοσιακές», πλέον επιθυμούν να εναρμονιστούν με την τάση ψηφιοποίησης και να προσφέρουν στους πελάτες τους έξυπνες και ευέλικτες λύσεις.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr