NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Τα προσωπικά δεδομένα και η σημασία τους

Τα προσωπικά δεδομένα και η σημασία τους

​Κάθε φορά που ρίχνουμε μια ματιά στο περιβάλλον, ο όγκος των πληροφοριών που δεχόμαστε είναι τεράστιος. Αλλάζοντας πλάνο, γυρνώντας το κεφάλι μας, οι πληροφορίες αυξάνονται, πολλαπλασιάζονται.

Μερικά καρέ προλαβαίνουμε να τα επεξεργαστούμε απευθείας και άλλα ετεροχρονισμένα, στο παρασκήνιο. Εκεί, ακολουθείται κάποια διαδικασία με προτεραιότητες και σύμφωνα με τα ερεθίσματα και τα ενδιαφέροντα που έχουμε, αλλά και την ανάλογη «προβολή» που μας ενδιαφέρει.

Συνδέσεις - νευρώνες μεταφέρουν την πληροφορία και έτσι έχουμε και την σχετική συναισθηματική αντίδραση: θετική, αρνητική, δυσάρεστη, ευχάριστη κτλ. Μέσα από αυτές τις δράσεις γεννιούνται και κάποιες σκέψεις, πληροφορίες. Κάποιες από αυτές, σύμφωνα με διάφορους φραγμούς, μπορούμε να τις μοιραστούμε, κάποιες άλλες ίσως δυσκολότερα.

Οι περισσότεροι από εμάς είναι μέλη σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου μοιραζόμαστε με φίλους, συνάδελφους, γνωστούς και αγνώστους έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών, από προσωπικές στιγμές έως επαγγελματικές. Ακόμα, κάποιοι από εμάς μοιράζονται πληροφορίες διάφορων κατηγοριών και με άλλα μέσα όπως mail, chats, SMS, κτλ. Επίσης, μπορεί να έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες λόγω ιδιότητας ή λόγω συγκυριών ή και τύχης.

Θα χρειαστεί, λοιπόν, να αναλογιστούμε εκείνη την λεπτή γραμμή μεταξύ προσωπικής πληροφορίας, μη κοινοποιήσιµης, και της διαρροής της. Δηλαδή, την πληροφορία που μπορούμε να την μοιραστούμε και να την χρησιμοποιήσουμε, να την αποσπάσουμε κτλ, χωρίς ηθική, πνευματική, νομική προσβολή ή οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση απέναντι στον κάτοχο της, αλλά και επιτρεπτά υπό κάθε όρο.

Με τον όρο προσωπικά δεδομένα θα μπορούσαμε να ορίσουμε τις πληροφορίες ενός κατόχου που έχουν να κάνουν με θέματα τα οποία είναι ιδιωτικής σημασίας και τα οποία ορίζονται από τον ίδιο τον κάτοχο τους σύμφωνα με κοινωνικά – νομικά πρότυπα και ηθικούς - νομικούς φραγμούς.

Η αξία μιας βαρυσήμαντης πληροφορίας μπορεί να είναι δελεαστική, όμως το πόσο καλυμμένος νομικά – ηθικά είμαι ώστε να μπορώ να την αξιοποιήσω με ανάλογο τρόπο είναι σχετικό και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, ανάλογα με την προέλευση και τον χαρακτήρα της.

Όσο η τεχνολογία αναπτύσσεται, αναπτύσσονται παράλληλα και τα μέσα που μεταφέρουν πληροφορίες, με αποτέλεσμα η κοινωνία να ενδιαφέρεται ολοένα και περισσότερο για το θέμα των προσωπικών δεδομένων και της αρνητικής αξιοποίησης τους. Μέσα από αυτό δημιουργείται η ανάγκη για προστασία των προσωπικών δεδομένων, κάτι που γίνεται από σύνολο κανονισμών, ιδιοτήτων, σπουδών κτλ.

Είναι όντως σημαντικό να μας απασχολεί το θέμα των προσωπικών δεδομένων, λόγω της σημασίας τους. Σε έναν πολιτισμό σύγχρονο, όπου το δίκαιο αναπτύσσεται συμπεριλαμβάνοντας πολλές ευαισθησίες, ώστε να μεριμνά με γνώμονα τις ανάγκες των σύγχρονων ανθρώπων, αυτό το ζήτημα, που θέτει τα όρια ώστε να μπορούμε να αναπτυχθούμε με σεβασμό απέναντι στους εαυτούς μας και τους συμπολίτες μας, με ευλάβεια, σύνεση και λογική, είναι μεγάλης σημασίας.

Τα περισσότερα κράτη έχουν μεριμνήσει και έχουν ευαισθητοποιηθεί διάφοροι μηχανισμοί, με αποτέλεσμα να θεσπισθούν κανονισμοί για τα προσωπικά δεδομένα, με πιο γνωστό το GDPR (General Data Protection Regulation).

Η αμεσότητα της πληροφορίας μπορεί να είναι μεγάλη, διαθέσιμη, όπως και η κίνηση της με τα μέσα που υπάρχουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο περιορισμός είναι μη διαχειρίσιμος. Σίγουρα υπάρχουν επιφυλάξεις, όμως με κάποια βασική πληροφόρηση και κτίζοντας έναν σωστό τρόπο σκέψης, σχετικά με το τι είναι τα προσωπικά δεδομένα, πως χρειάζεται να κινηθώ απέναντι τους, αλλά και με καθοδήγηση που θα μπορούσε να ξεκινήσει από την παιδεία, είναι κάτι επιβλέψιμο.

Μπορεί η σημασία του ρητού «εν αρχή ην ο λόγος» να ταιριάζει ή όχι σε αυτό θέμα, αλλά σίγουρα η λογική επικρατεί.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr