NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στην υγειονομική περίθαλψη

Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στην υγειονομική περίθαλψη

​Η τεχνητή νοημοσύνη (AI), έχει αρχίσει να εμφανίζεται σε ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών, από τα τηλέφωνα που χρησιμοποιούμε για να επικοινωνούμε, έως τις αλυσίδες ανεφοδιασμού που φέρνουν προϊόντα στην αγορά. Η υγειονομική περίθαλψη δεν αποτελεί εξαίρεση.

Η AI στην υγειονομική περίθαλψη περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα, από την απάντηση στο τηλέφωνο έως την ιατρική εξέταση, την ανάλυση της υγείας του πληθυσμού, τον σχεδιασμό και την παραγωγή θεραπευτικών φαρμάκων και συσκευών, τη διάγνωση εξετάσεων ακτινολογίας, την πραγματοποίηση κλινικών διαγνώσεων και σχεδιασμού θεραπείας, ακόμη και την επικοινωνία με τους ασθενείς.

Εφαρμογές ΑΙ προσανατολισμένες στον ασθενή

Η αυτοεξυπηρέτηση (self service) των ασθενών είναι ένα μοντέλο ΑΙ το οποίο επιτρέπει στους ασθενείς να πραγματοποιούν γρήγορα και εύκολα διάφορες διαδικασίες, όπως προγραμματισμός ραντεβού, συμπλήρωση και ενημέρωση εντύπων κτλ. Οι ασθενείς θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν συσκευές όπως τηλέφωνα, tablet και φορητούς υπολογιστές για να ολοκληρώσουν αυτές τις εργασίες, σε ώρες και τοποθεσίες που ταιριάζουν στο πρόγραμμά τους. Η χρησιμοποίηση ΑΙ συστημάτων αυτοεξυπηρέτησης έχει διάφορα οφέλη, όπως μειωμένο κόστος, μειωμένο χρόνο αναμονής ασθενών, λιγότερα λάθη, ευκολότερες επιλογές πληρωμής και αυξημένη ικανοποίηση ασθενών.

Μια άλλη αναδυόμενη εφαρμογή που αξιοποιεί τέτοιου είδους τεχνολογίες είναι ο προσωπικός βοηθός υγείας. Αυτός παρέχει στους χρήστες/ασθενείς πληροφορίες σχετικά με ασθένειες, αναζήτηση υπηρεσιών υγείας, λειτουργία chat με σκοπό να κατανοήσει και να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τα αιτήματα των ασθενών. Ο προσωπικός βοηθός υγείας μπορεί επίσης να θέσει ερωτήσεις στους χρήστες με σκοπό τη δημιουργία ενός προφίλ χρήστη για την πραγματοποίηση εξατομικευμένων αξιολογήσεων, όταν ο χρήστης δεν αισθάνεται καλά.

Η ανάπτυξη έξυπνων συστημάτων ηλεκτρονικού μητρώου υγείας, ανταλλαγής πληροφοριών υγείας μεταξύ των διαφόρων υγειονομικών δομών (για παράδειγμα νοσοκομείων) και η πρόβλεψη επιδημιών, είναι ένας επιπλέον τομέας στον οποίο η ΑΙ μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά.

Εφαρμογές ΑΙ προσανατολισμένες στον ιατρό

Στον χώρο της ακτινολογικής απεικόνισης, για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη (CAD) χρησιμοποιείται επί του παρόντος σε διάφορες μελέτες απεικόνισης, συμπεριλαμβανομένης της μαστογραφίας και των αξονικών τομογραφιών του θώρακα για τον εντοπισμό περιοχών ύποπτων για καρκίνο. Εκτός από τις εφαρμογές στην ακτινολογία, το CAD χρησιμοποιείται επίσης στη δερματολογία, για να βοηθήσει στη διάγνωση δερματικών βλαβών.

Ο σχεδιασμός ογκολογικής θεραπείας, η ανάλυση του γονιδιώματος και η στοχευμένη ιατρική (precision medicine) είναι ένας άλλος σημαντικός τομέας στον οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη.

Στο εγγύς μέλλον, η στοχευμενη ιατρική (precision medicine - personalised medicine) θα διαταράξει τα επιχειρησιακά, λειτουργικά και τεχνικά μοντέλα των μονάδων υγειονομικής περίθαλψης. Η ικανότητα αναγνώρισης ενός μελλοντικού κινδύνου για την υγεία και η παρέμβαση με προληπτικά μέτρα θα αλλάξει θεμελιωδώς το πρότυπο της υγειονομικής περίθαλψης. Το σημερινό μοντέλο είναι κυρίως η «διαχείριση ασθενειών», όπου οι μονάδες παροχής υγείας αναμένουν μέχρι τα άτομα να αρρωστήσουν και να παρουσιάσουν συμπτώματα. Στο μέλλον, οι φορείς υγειονομικής περίθαλψης θα επικεντρωθούν όλο και περισσότερο στην πρόληψη ασθενειών, παρακολουθώντας προληπτικά τα υγιή άτομα και πραγματοποιώντας προληπτικές παρεμβάσεις για άτομα σε εν δυνάμει κίνδυνο.

AI για τα φαρμακευτικά προϊόντα

Το ΑΙ στον τομέα των φαρμάκων, μπορεί να συμβάλει στο μείωση του χρόνου και του κόστους σχετικά με τη δημιουργία φαρμάκων. Τα βιολογικά συστήματα είναι πολύπλοκα, κάτι που προσθέτει πολλά εμπόδια στη διαδικασία ανάπτυξης φαρμάκων. Νεότερες τεχνικές στη μοριακή ανάλυση, όπως η ανάλυση εικόνας - «μηχανική όραση», επιτρέπουν στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης να προβλέπουν ποια μόρια θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά για ποιους βιολογικούς στόχους και έτσι να επιταχύνουν τη διαδικασία παραγωγής νέων φαρμάκων. Ομοίως, μπορούν να πραγματοποιηθούν προσομοιώσεις χημικών αλληλεπιδράσεων για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου στη θεραπεία ασθενειών. Μια πιθανή εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας είναι η ταχεία παραγωγή νέων στοχευμένων εμβολίων για ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις. Αυτό θα μπορούσε να έχει τεράστια οφέλη για ασθένειες ταχείας εξάπλωσης.

Εν κατακλείδι, μπορούμε να πούμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη ΑΙ έχει τεράστιες δυνατότητες και θα συμβάλει ουσιαστικά στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζουμε σήμερα τις διάφορες πτυχές της ιατρικής, με τελικό στόχο τη βελτίωση και εξέλιξη ολοκλήρου του συστήματος υγείας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr