NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Ο «εφιάλτης» της ονειρεμένης δουλειάς

Ο «εφιάλτης» της ονειρεμένης δουλειάς

​Για τη συντριπτική πλειοψηφία, η ενασχόληση με την επιχειρηματικότητα φαντάζει ως το «dream job» κι αυτό γιατί αποτελεί μια διέξοδο από την ατέρμονη ρουτίνα μιας δουλειάς γραφείου ή μιας ανιαρής ενασχόλησης με μόνο κίνητρο την απόκτηση των προς το ζην.

Η επιχειρηματικότητα ή entrepreneurship μπορεί να οδηγήσει σε μια ιδανική καθημερινότητα με ευέλικτα ωράρια, απουσία εργοδότη και αυξημένων εσόδων. Παρά ταύτα, αυτό που πολλοί αγνοούν είναι η διαδικασία για την απόκτηση της προαναφερθείσας «ιδανικής» συνθήκης.

Σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, το 72% των entrepreneurs πάσχουν, άμεσα ή έμμεσα, από κάποια ψυχική νόσο. Οι ψυχικές διαταραχές που εντοπίζονται κατά κύριο λόγο, αφορούν σε χρόνια προβλήματα αγχώδους διαταραχής, burnout, insomnia, impostor syndrome, κατάθλιψη, εξαρτητικές συμπεριφορές, διπολική διαταραχή ακόμα και αυτοκτονικές τάσεις.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν απόρροια της στρεσογόνας επιλογής όπως είναι αυτή της ίδρυσης μιας εταιρείας. Αυτό που αποκρύπτεται στα περισσότερα success stories είναι η πορεία, η αγωνία και οι στιγμές απελπισίας όσων κατάφεραν να επιβιώσουν και να αναρριχηθούν, δημιουργώντας επιτυχημένες εταιρείες εκατομμυρίων ή και δισεκατομμυρίων.

H ενασχόληση με την επιχειρηματικότητα προϋποθέτει προσωπικές θυσίες και συνεχείς αποτυχίες. Σύμφωνα με τον ψυχίατρο και επιχειρηματία Michael Freeman, οι entrepreneurs αντιμετωπίζουν διαρκώς τραυματικά γεγονότα στη διαδρομή που αποφάσισαν να ακολουθήσουν. Καλούνται να διαδραματίσουν πολλαπλούς ρόλους, να διαχειριστούν χαμένους πελάτες, διαφωνίες με συνεργάτες, αυξημένο ανταγωνισμό, προβλήματα στελέχωσης αλλά και μισθοδοσίας. Συχνά καλούνται να ακυρώσουν όλες τους τις προσπάθειες και να ξεκινήσουν και πάλι από το μηδέν.

Η αποδοχή των παραπάνω συναισθημάτων αγωνίας ή απελπισίας, αποτελούσε μέχρι πρόσφατα ταμπού, καθώς μια εικόνα ευάλωτη δεν είναι συμβατή με έναν ισχυρό και επιτυχημένο CEO. Αντίθετα, υιοθετούνταν πρακτικές που οι ψυχίατροι αποκαλούν «impression management» με σύνθημα »προσποιήσου μέχρι να τα καταφέρεις». Η συσσώρευση αρνητικών συναισθημάτων και η αποσιώπηση ψυχικών διαταραχών ή η άρνηση ως προς την αναζήτηση βοήθειας μπορεί να αποβεί μοιραία. Πολυάριθμα είναι τα παραδείγματα επιχειρηματιών που δεν κατάφεραν να βγουν αλώβητοι από τη μάχη που έδιναν και κατέληξαν στην αυτοκτονία, όπως η Ilya Zhitomirskiy ή ο Jody Sherman.

Οι ψυχολόγοι συμφωνούν ότι τα δημιουργικά άτομα έχουν γενετική προδιάθεση για ψυχικές ασθένειες και είναι σαφές ότι είναι εκείνοι που συχνότερα επιλέγουν να γίνουν επιχειρηματίες. Ερευνητές υποστηρίζουν επίσης ότι αρκετά συμπτώματα που εντοπίζονται σε συγκεκριμένες ψυχικές διαταραχές είναι και εκείνα που βοηθούν σε κάποιες περιπτώσεις τους entrepreneurs σε δύσκολες αποφάσεις και αγχωτικές καταστάσεις. Είναι πολύ πιθανό μια ψυχική ασθένεια και η επιχειρηματικότητα να σχετίζονται ακόμη πιο στενά από ό,τι γνωρίζουμε σήμερα. Επί του παρόντος, οι επιστήμονες μελετούν τους γενετικούς συσχετισμούς μεταξύ ψυχικών ασθενειών και επιχειρηματικών χαρακτηριστικών.

Πολλοί entrepreneurs έχουν αρχίσει να μιλούν για τον αγώνα που δίνουν για να διατηρήσουν ή να επαναφέρουν την ψυχική τους υγεία, με στόχο να αποβάλλουν το στίγμα και να βοηθήσουν όσους νιώθουν εγκλωβισμένοι και αποφεύγουν να ζητήσουν στήριξη. O CEO της EnSite Solutions τοποθετείται με ένα πολύ εύστοχο παραλληλισμό. «Είμαι σαν ένας άνθρωπος που ιππεύει ένα λιοντάρι. Ο κόσμος με κοιτάζει και σκέφτεται, αυτός τα κατάφερε πραγματικά! Είναι πολύ γενναίος! Και εγώ σκέφτομαι, πώς στο καλό βρέθηκα πάνω σε ένα λιοντάρι και τι να κάνω για να μην με φάει;»

Οι entrepreneurs θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η φροντίδα της ψυχικής και σωματικής τους υγείας είναι ζωτικής σημασίας και μέρος της ταξιδιού που έχουν επιλέξει καθώς και ότι όλα εκείνα που μοιάζουν δυσβάσταχτα στη διαδρομή τους είναι και εκείνα που τους κάνουν τελικά να ξεχωρίζουν.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr