NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Μαρία Ζαρωτιάδου, Plan of Business: Το επιχειρείν είναι μια δεξαμενή ευκαιριών

Μαρία Ζαρωτιάδου, Plan of Business: Το επιχειρείν είναι μια δεξαμενή ευκαιριών

Η Μαρία Ζαρωτιάδου, Managing Director της Plan of Business, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr, σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη για την επιχειρηματικότητα, το coaching, το προσωπικό των επιχειρήσεων, το «gender equality» και τις περιπτώσεις τοξικού περιβάλλοντος εργασίας.

Η Plan of Business παρέχει μια σειρά υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις. Τι αναζητούν, συνήθως, οι επιχειρηματίες που έρχονται σε επαφή μαζί σας; Ποιες οι ανάγκες τους, μετά από μια οικονομική κρίση και εν μέσω πανδημίας;

Πραγματικά, η Plan of Business προσφέρει μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών που στοχεύουν στην επιχειρηματική ανάπτυξη και βιωσιμότητα. Τόσο οι λογιστικές/φοροτεχνικές μας υπηρεσίες, οι υπηρεσίες οικονομικών επενδύσεων και ανάπτυξης, οι υπηρεσίες επιλογής προσωπικού, οι οικονομοτεχνικές μελέτες όσο και τα σεμινάρια επιμόρφωσης στελεχών, αποτελούν προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις που μας προσεγγίζουν. Το ζητούμενο για κάθε επιχειρηματία και επιχείρηση είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, η επιλογή και διατήρηση ικανών στελεχών καθώς και η κερδοφορία. Η πανδημία αποτέλεσε μια πρόκληση για τον επιχειρηματικό κλάδο αλλά και μια ευκαιρία για την ψηφιακή μετάβαση στη νέα εποχή του επιχειρείν.

Ως Plan of Business, φροντίσαμε γρήγορα και με ευελιξία, να αφουγκραστούμε τις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς και να παρέχουμε υπηρεσίες που θα έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά την ποιότητα, την συνέπεια και την αξιοπιστία.

Καταφέραμε, εν μέσω πανδημίας, να αποτελούμε σημείο αναφοράς τόσο για τις λογιστικές μας υπηρεσίες (με όσες απαιτήσεις εμφανίστηκαν λόγω αναστολών εργασίας, εργασίας από το σπίτι, φορολογίας κλπ.) αλλά και για την επιλογή και επιμόρφωση στελεχών, μέσω των υπηρεσιών HR και των webinars μας. Παράλληλα, καθημερινά, ακούμε τις ανάγκες και τις προτάσεις των πελάτων μας, εμπλουτίζουμε τις υπηρεσίες μας και διασφαλίζουμε πως τόσο το λογιστικό/φοροτεχνικό μας τμήμα όσο και το τμήμα HR και των σεμιναρίων μας να αναπτύσσονται διαρκώς.

Διοργανώνετε, όμως, και μια σειρά σεμιναρίων. Μιλήστε μας για αυτά και για τις ανάγκες που καλύπτουν. Ποιοι τομείς του ελληνικού επιχειρείν θεωρείτε πως χρειάζονται περαιτέρω στήριξης; Υπάρχουν αντιλήψεις, σήμερα, που βλέπετε πως είναι ακόμα και λανθασμένες;

Η διοργάνωση σεμιναρίων από την Plan of Business είναι μια υπόθεση 7 ετών. Ξεκινήσαμε με τα σεμινάρια Λογιστικής και Φοροτεχνικών, Business και Διοίκησης (Marketing, HRM, Management κλπ.) και τη σεζόν 2020-2021 εντάξαμε τα webinars για την Τεχνολογία Τροφίμων στην λίστα μας, με μεγάλη επιτυχία. Η φιλοσοφία της Plan of Business, ειδικά στα θέματα επιμόρφωσης στελεχών, βασίζεται σε δύο πυλώνες, ποιότητα και καινοτομία.

Παράθεση - epixeiro.gr

Η πανδημία αποτέλεσε μια πρόκληση για τον επιχειρηματικό κλάδο αλλά και μια ευκαιρία

Είμαστε μια εταιρεία που θέλουμε (και το καταφέρνουμε) να εντάξουμε στην αγορά, σεμινάρια και workshops που έχουν να δώσουν ποιοτική και καινοτόμα γνώση. Η επιλογή των εισηγητών μας, το εκπαιδευτικό υλικό που παρουσιάζεται σε κάθε webinar, η σωστή διοργάνωση αλλά και το after-webinar service μας, είναι τα βασικά στοιχεία που μας καθιστούν ανταγωνιστικούς και αξιόπιστους.

Σαφώς και το ελληνικό επιχειρείν χρήζει περαιτέρω στήριξης και κυρίως αλλαγής νοοτροπίας ως προς την αξία και την σημασία της επιμόρφωσης στελεχών. Κάθε τομέας και κλάδος επιχειρηματικής δράσης παρουσιάζει αλλαγές και εξελίξεις, τόσο συχνά όσο ποτέ άλλοτε. Είναι υποχρέωση κάθε στελέχους και επιχείρησης να παραμένει ενημερωμένο για αυτές τις εξελίξεις και να επιμορφώνεται από φορείς με εμπειρία και αξιοπιστία.

Τομείς όπως η ενδοεπιχειρησιακή κουλτούρα και το περιβάλλον εργασίας (τοξικό περιβάλλον εργασίας), η ισότιμη ένταξη ή επανένταξη των γυναικών, ανεξαρτήτως ηλικίας (ανάπτυξη καριέρας) στην αγορά εργασίας, η στρατηγική ανάπτυξης των επιχειρήσεων μέσω του Critical thinking και του Problem Solving αλλά και η τεχνική του Employee Onboarding, (η ομαλή ένταξη δηλαδή του κάθε νέου στελέχους σε μια επιχείρηση με απώτερο στόχο την μεγιστοποίηση της εργασιακής ικανοποίησης και τη μείωση της αποχώρησης στελεχών σε σύντομο χρονικό διάστημα) είναι μερικές από τις καινοτόμες προτάσεις και webinars της Plan of Business για τη σεζόν 2021-2022. Webinars τα οποία στοχεύουν στην επιμόρφωση αλλά και στην εισαγωγή νέων εννοιών, που αποτελούν όμως τη βάση για το σωστό και αποτελεσματικό επιχειρείν στη σύγχρονη εποχή.

Πιστεύουμε ακράδαντα πως η παραδοσιακή προσέγγιση της εκπαίδευσης στελεχών, εμπλουτισμένη όμως με contemporary στοιχεία, συνιστά μια καλή «μαγιά» για την εποικοδομητική εξάπλωση της γνώσης συγκεράζοντας την εμπειρία. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε εδώ για να ενημερώσουμε τόσο τα στελέχη (μέλλοντα και νυν) όσο και τους επιχειρηματίες, για την αξία των σεμιναρίων, όσο και για την ανάγκη ανανέωσης των επιχειρήσεων εν μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Καθώς δραστηριοποιείστε στον τομέα του coaching, θα ήθελα την άποψη σας και για αυτό το θέμα - που έχει βρεθεί ακόμη και στο επίκεντρο κριτικής. Ποια η σημασία του, τι προσφέρει, ποιος ο ρόλος των coaches και πως θα επιλέξει ένας επιχειρηματίας τον κατάλληλο ειδικό για την περίπτωση του;

Καταρχάς, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για αυτή την ερώτηση. Το coaching έχει γίνει αντικείμενο αυστηρής κριτικής για δύο βασικούς λόγους, την ελλιπή πληροφόρηση για το τι είναι coaching και τον λανθασμένο χειρισμό του τίτλου «coach και coaching». Η Plan of Business ασχολείται αποκλειστικά με το Business Coaching και το Career Coaching. Η καθοδήγηση επιχειρήσεων ή αλλιώς επιχειρηματική καθοδήγηση, όπως μεταφράζεται στα Ελληνικά, εστιάζει στην ανάπτυξη του επιχειρηματία. Η καθοδήγηση επιχειρήσεων έχει γίνει μια συνηθισμένη και σημαντική πρακτική για CEOs και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων σε χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης και στις Η.Π.Α., που θέλουν να προωθήσουν τον εαυτό τους και τις εταιρείες τους. Ωστόσο, πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων δεν καταλαβαίνουν πραγματικά τι είναι το business coaching. Εν ολίγοις, η επιχειρηματική καθοδήγηση είναι μια συνεργασία μεταξύ ιδιοκτήτη επιχείρησης ή διευθύνοντος συμβούλου και επαγγελματία coach, με στόχο τη στρατηγική ανάπτυξη μιας επιτυχημένης επιχείρησης.

Ο ρόλος ενός coach -γενικά, αλλά ιδιαίτερα όπως τον βλέπουμε στην Plan of Business- είναι να βοηθήσει τον επιχειρηματία να σχεδιάσει ένα όραμα για την επιχείρηση του που να ευθυγραμμίζεται με τις προσωπικές του αξίες και στόχους. Με αυτό το όραμα, ο coach παρέχει την καθοδήγηση, την υποστήριξη και το accountability που χρειάζεται ο κάθε επιχειρηματίας για να καθορίσει και να προχωρήσει στους στόχους του, επιτρέποντάς του να αναπτύξει την επιχείρησή του από το σημείο που είναι στο σημείο που θέλει να είναι.

Το Career Coaching ενδυναμώνει τους επαγγελματίες, βοηθώντας τους να λάβουν ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με την καριέρα τους. Είναι μια προσέγγιση που βασίζεται σε λύσεις για τις αποφάσεις σταδιοδρομίας.

Οι career coaches εστιάζουν στα αποτελέσματα, τις ενέργειες και το accountability. Ξεκινούν ακριβώς εκεί που ο πελάτης είναι «τώρα». Συνήθως, χρησιμοποιούν Skype, Zoom ή τηλεφωνικές κλήσεις για να αλληλοεπιδρούν με τους πελάτες τους, γεγονός που διευρύνει το κοινό το οποίο μπορούν να προσεγγίσουν.

Η καθοδήγηση καριέρας μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε σημείο κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής ζωής ενός επαγγελματία. Μπορεί να ξεκινήσει από την εύρεση φοιτητικής εργασίας στην αρχή της καριέρας σας, τη δημιουργία νέου βιογραφικού, τη διαπραγμάτευση συγκεκριμένων προϋποθέσεων, την καθοδήγηση προς το επόμενο βήμα ή τη μετάβασή σας στην καριέρα ή ακόμα και τη συνταξιοδότηση.

Η επαγγελματική καθοδήγηση παρέχει τη μεθοδολογία και τη νοοτροπία για έξυπνες επαγγελματικές αποφάσεις και πληροφορίες σχετικά με το ποιες ευκαιρίες υπάρχουν, τα skills αλλά και τις επιλογές εργασίας.

Παράθεση - epixeiro.gr

Το ελληνικό επιχειρείν χρήζει περαιτέρω στήριξης και κυρίως αλλαγής νοοτροπίας

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποιες παρανοήσεις σχετικά με το Business και Career coaching αλλά και τον ρόλο του coach στην όλη διαδικασία. Η προπόνηση επιχειρήσεων δεν είναι συμβουλευτική και δεν είναι θεραπεία. Μια κοινή παρανόηση είναι ότι οι επιχειρηματικοί προπονητές θα λειτουργούν περισσότερο σαν σύμβουλοι και θα κάνουν τη δουλειά της επιχείρησης για τους επιχειρηματίες - δεν θα το κάνουν. Οι προπονητές βοηθούν στον καθορισμό της κατεύθυνσης και παρέχουν ανατροφοδότηση, εργαλεία, καθοδήγηση και προοπτική. Είναι επίσης ο παράγοντας λογοδοσίας (accountability), που θεωρούμε ότι είναι αυτό που χρειάζονται οι περισσότεροι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων - κάποιος που θα τους βοηθήσει να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στους στόχους τους.

Ένας καλός επιχειρηματικός προπονητής δεν λέει απλώς τι να κάνετε ή να ακούσετε χωρίς να δώσετε σχόλια. Ένας καλός επιχειρηματικός προπονητής είναι κάποιος που μπορείτε να εμπιστευτείτε - κάποιος που έχει τη δυνατότητα να διαγνώσει συγκεκριμένα και συστημικά ζητήματα στην επιχείρησή σας και γνωρίζει ότι πρέπει να εφαρμόσετε μόνοι σας τις λύσεις για να έχετε πραγματικά αποτελέσματα.

Στην Plan of Business, το Business και Career Coaching πραγματοποιείται από πιστοποιημένη coach, με τεχνικές και εργαλεία δοκιμασμένα και αποτελεσματικά. Ο σκοπός μας είναι η ανάπτυξη του επιχειρηματία και της επιχείρησης.

Και φτάνω και στο HR. Είναι οι εργαζόμενοι το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο μιας επιχείρησης; Ποια η αποτελεσματικότερη στρατηγική για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, ποια η βασικότερη συμβουλή σας;

Ο Steven Covey έχει πει μια φράση που συνοψίζει τη φιλοσοφία που θα πρέπει να έχουν όλοι οι εργοδότες, «Να συμπεριφέρεστε πάντα στους υπαλλήλους σας ακριβώς όπως θέλετε να συμπεριφέρονται εκείνοι στους καλύτερους πελάτες σας.»

Οι εργαζόμενοι κάθε επιχείρησης αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της και την βάση για μια υγιή και ακμάζουσα επιχείρηση. Διανύουμε μια εργασιακή εποχή που, λόγω πανδημίας, είναι σε μια μεταβατική φάση. Η εργασία από το σπίτι, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εργασίας, οι αναστολές και η εργασιακή αβεβαιότητα, αναδιαμορφώνουν όσα ξέραμε και εφαρμόζαμε ακόμη και πριν 2 χρόνια. Η στρατηγική διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού είναι πλέον ανθρωποκεντρική και ευέλικτη. Στοιχεία όπως η ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ διοίκησης και στελεχών, η επιμόρφωση στελεχών, η έγκαιρη και δίκαιη μισθοδοσία, η επιβράβευση της εξαιρετικής απόδοσης των εργαζομένων αλλά και η ευελιξία σε ωράρια και χώρο εργασίας για την εξυπηρέτηση των στελεχών και ο σεβασμός στις ώρες και μέρες του Disconnecting (ο εργαζόμενος δεν ελέγχει κινητό ή/και email εργασίας) είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που διαμορφώνουν το εργασιακό περιβάλλον του 2021 και θέτουν τις βάσεις για το καλύτερο HR Management strategy.

Για εμάς στην Plan of Business, τα παραπάνω δεν είναι θεωρία αλλά καθημερινή πρακτική που εφαρμόζουμε τόσο στα στελέχη μας ,αλλά και προτείνουμε στους πελάτες μας. Αν η πανδημία μας ανάγκασε απότομα και γρήγορα να αλλάξουμε τον τρόπο και τον τόπο εργασίας μας, τότε και εμείς οφείλουμε να επεξεργαστούμε τώρα πια αυτές τις αλλαγές και κυρίως να κατανοήσουμε την τεράστια αξία των εργαζομένων σε κάθε επιχείρηση. Παράλληλα, μέσω των υπηρεσιών HR που προσφέρουμε, δηλαδή την σύνταξη αγγελιών για εύρεση εργασίας, τη συλλογή βιογραφικών και την επιλογή των καταλληλότερων, την διαδικασία συνεντεύξεων (πρώτη και δεύτερη) καθώς και τις προτάσεις μας για επιλογή στελεχών, διασφαλίζουμε για τους πελάτες μας την αρτιότερη διαδικασία επιλογής προσωπικού για την επιχείρηση τους.

Επιπλέον, μέσω του Plan Career by Plan of Business, ενεργούμε ως ενδιάμεσοι, ώστε να βρίσκουμε τους κατάλληλα καταρτισμένους υποψηφίους για λογαριασμό των πελατών μας. Οι υποψήφιοι προσλαμβάνονται είτε για μόνιμες θέσεις είτε για συμβάσεις (συνήθως για ορισμένο χρόνο) ή για ανεξάρτητες υπηρεσίες είτε εποχιακά.

Στον τομέα ευρέσεως εργασίας, η Plan Career by Plan of Business προσφέρει ευκαιρίες σταδιοδρομίας εξυπηρετώντας μια ευρεία γκάμα επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα ο υποψήφιος να δημιουργήσει καριέρα δίπλα σε εταιρίες και επιχειρήσεις, και να αποτελέσει και ο ίδιος μέρος της επιχειρηματικής και εταιρικής ανάπτυξής.

Όσον αφορά στο gender equality, ποια η εικόνα που υπάρχει στο θέμα της ισότητας, στις επιχειρήσεις; Προσφέρονται ίσες ευκαιρίες καριέρας; Και ποια η άποψη σας για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και τη στήριξη που παρέχεται στις γυναίκες που επιθυμούν να επιχειρήσουν;

Παράθεση - epixeiro.gr

Η προπόνηση επιχειρήσεων δεν είναι συμβουλευτική και δεν είναι θεραπεία

Σαφώς έχουν γίνει πολλά και χρήσιμα βήματα ως προς την προσπάθεια για επίτευξη της ισότητας στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το quota που περιλαμβάνεται στον νόμο που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2020, το ποσοστό της συμμετοχής των γυναικών στα Δ.Σ. των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών, είναι 25%. Ωστόσο, όσον αφορά τον τομέα της εργασίας και σύμφωνα με στοιχεία του EIGE, στη χώρα μας μόνο το 49% των γυναικών στην Ελλάδα (ηλικίας 20-64) απασχολούνται, την ίδια ώρα που οι άνδρες καταλαμβάνουν το 70% στον τομέα της εργασίας. Το ζητούμενο λοιπόν είναι η ομαλή και απρόσκοπτη ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας, η στήριξη τους στην επιλογή τους για τη δημιουργία οικογένειας ή για παροχή φροντίδας στο οικογενειακό περιβάλλον, η στήριξη τους στην εκπαίδευση και επιμόρφωση και η επιτυχημένη επανένταξη τους μετά από περιόδους αποχής από την εργασία.

Παράλληλα, η έννοια της γυναικείας επιχειρηματικότητας οφείλει να απελευθερωθεί από στεγανά και στερεότυπα που θέλουν τις γυναίκες να μην ασχολούνται ή να υποαπασχολούνται με την επιχειρηματικότητα. Η γυναίκα επιχειρηματίας, η γυναίκα στέλεχος, η γυναίκα εργαζόμενη είναι μια δύναμη που έχει να προσφέρει γνώσεις, εμπειρία, πάθος για προσφορά, ιδέες και καινοτομία. Οι ανισότητες στις ευκαιρίες εργασίας, χρηματοδότησης επιχειρήσεων, εκπαίδευσης, το έμφυλο μισθολογικό χάσμα, το Glass Ceiling (το αόρατο εμπόδιο που κλείνει τον δρόμο των γυναικών προς την κορυφή, προς τις θέσεις ηγεσίας του επαγγελματικού τους χώρου. Ο υπολογισμός της «γυάλινης οροφής» αντικατοπτρίζει τον βαθμό δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην προσπάθειά τους να προωθηθούν σε θέσεις ιεραρχίας αντίστοιχες με όσες συνήθως καταλαμβάνουν άνδρες συνάδελφοί τους) και τα στερεότυπα είναι μια θλιβερή πραγματικότητα που οφείλουμε όλοι μας να καταπολεμήσουμε με όσες δυνάμεις έχουμε.

Στην Plan of Business, μέσω του προγράμματος «The ultimate career program for Women», ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα 4 εβδομάδων, στοχεύουμε στην εργασιακή ανάπτυξη και ενδυνάμωση των γυναικών επαγγελματιών, των φοιτητριών αλλά και των γυναικών που θέλουν να επανενταχθούν στο εργασιακό δυναμικό. Παράλληλα, μέσω του Business Coaching και του Plan Success, παρέχουμε εξειδικευμένες υπηρεσίες coaching για γυναίκες επαγγελματίες (μέλλουσες και νυν), λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις και δυσκολίες της σύγχρονης γυναίκας και εφαρμόζοντας τις αρχές του Work-Life Balance στο οποίο η γράφουσα έχει λάβει εκπαίδευση από το Gender Equality Academy.

Διάβαζα πρόσφατα ένα άρθρο σας σχετικά με το τοξικό εργασιακό περιβάλλον. Μιλήστε μας για αυτό το ζήτημα. Πώς το ξεχωρίζουμε και τι μπορεί να κάνει ένας εργαζόμενος που θα βρεθεί σε μια τέτοια κατάσταση;

Το συγκεκριμένο άρθρο είναι σχεδόν 6 μήνες πρώτο στην αναζήτηση του Google (key word search) και αυτό μας δείχνει κάτι. Το τοξικό περιβάλλον εργασίας είναι εκεί, μια θλιβερή πραγματικότητα με αντίκτυπο τόσο στους εργαζόμενους όσο και στην επιχείρηση. Το τοξικό περιβάλλον εργασίας είναι ο χώρος εργασίας που χαρακτηρίζεται από σημαντικά δράματα και διαμάχες, όπου οι προσωπικές διενέξεις συχνά βλάπτουν την παραγωγικότητα.

Παράθεση - epixeiro.gr

Το επιχειρείν είναι μια δεξαμενή ευκαιριών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό

Το τοξικό περιβάλλον εργασίας συχνά θεωρείται αποτέλεσμα των τοξικών εργαζομένων ή των εργαζομένων που υποκινούνται από το προσωπικό κέρδος (εξουσία, χρήματα ή ειδική ιεραρχική θέση), χρησιμοποιώντας ανήθικα, κακεντρεχή και ενίοτε παράνομα μέσα για να χειραγωγήσουν και να ενοχλήσουν τους γύρω τους, με προσωπικά κίνητρα ώστε να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τη δύναμη, τα χρήματα ή να αποσπάσουν την προσοχή από την ελλειμματική απόδοση και τα παραπτώματά τους. Σημάδια όπως η ελλιπής επικοινωνία με τους συνεργάτες και την ηγεσία, οι κλίκες και τα κουτσομπολιά, οι συχνές αλλαγές εργαζομένων, οι συχνές ασθένειες των εργαζομένων είναι μερικά από τα σημάδια ενός τοξικού περιβάλλοντος εργασίας.

Το ερώτημα σας είναι πολύ σημαντικό, τι μπορεί να κάνει ο εργαζόμενος όταν βρεθεί σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον. Αν δεν υπάρχει η επιλογή άμεσης εύρεσης άλλης εργασίας, η βασική κίνηση είναι η διασφάλιση της ψυχικής και σωματικής υγείας (γυμναστική, εύρεση συνεργατών που μπορούν να στηρίξουν) και μετά η χάραξη στρατηγικής εξόδου από την συγκεκριμένη εργασία. Αυτά είναι τα πρώτα βήματα και εκείνα που θα δώσουν στον εργαζόμενο τη δυνατότητα να οργανωθεί και να αποφασίσει ήρεμα και μεθοδικά τα επόμενα βήματα του.

Η Plan of Business διοργάνωσε workshop με θέμα την ανίχνευση και αντιμετώπιση του τοξικού περιβάλλοντος εργασίας και είναι στα άμεσα σχέδια να το επαναλάβει.

Κλείνοντας, είναι το επιχειρείν ένας τομέας που προσφέρει ευκαιρίες, αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα; Μπορούν όλοι, τελικά, να γίνουν επιχειρηματίες; Υπάρχει κάποιο σημείο που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή;

Η περίοδος της πανδημίας, εκτός από τις δυσκολίες που προκάλεσε και την αβεβαιότητα που επακολούθησε αυτής, κατάφερε να αναδείξει ευκαιρίες επιχειρηματικής δράσης και να «σπρώξει» τους υπάρχοντες επιχειρηματίες στο να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις. Το επιχειρείν είναι μια δεξαμενή ευκαιριών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μπορούν όλοι να γίνουν επιχειρηματίες;

Η σύντομη απάντηση είναι ότι ο καθένας μπορεί, αλλά, δεν πρέπει να γίνουν όλοι. Το να γίνει κάποιος επιχειρηματίας έχει λιγότερη σχέση με αυτό που ξέρει και ποιες είναι οι εμπειρίες του, αλλά με όλα αυτά που είναι διατεθειμένος να κάνει για να πετύχει. Η ειδοποιός διαφορά είναι στην θέληση να επενδύσει κάποιος χρόνο, δύναμη και γνώσεις για την μία ιδέα, την μία επιχείρηση που πιστεύει πως θα πετύχει. Η επιχειρηματική πορεία είναι πολλές φορές μοναχική αλλά επιζητά αυτοπεποίθηση, είναι απαιτητική αλλά απαιτεί πειθαρχία και φυσικά πολύ καλό δίκτυο συνεργατών. Οι λέξεις κλειδιά είναι η θέληση, η σωστά δομημένη ιδέα και εκτέλεση, οι συνεργάτες και η ανάθεση εργασιών σε τρίτους. Ο επιχειρηματίας δεν είναι ο άνθρωπος-πασπαρτού και πρέπει να αναγνωρίζει ποια tasks μπορεί και δεν μπορεί να κάνει.

Εμείς, στην Plan of Business, βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε νέο ή established επιχειρηματία που θέλει να κάνει το επόμενο βήμα στην επιχειρηματική του δράση, προσφέροντας υπηρεσίες λογιστικής και φοροτεχνικών, Business και Marketing Plan αλλά και τις υπηρεσίες πρόσληψης προσωπικού. Παράλληλα μέσω των webinars μας, δίνουμε την απαραίτητη γνώση για τις τεχνικές επίλυσης προβλημάτων, την επιτυχία στο επιχειρείν και τον στρατηγικό σχεδιασμό επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας.

Η μεγάλη εικόνα στις επιχειρήσεις είναι η σύνδεση ανάμεσα στο όραμα και την πραγματικότητα, στη σκληρή δουλειά και στην πίστη πως η επιχείρηση θα επιτύχει.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr