NEWSFLASH...
Coaching & Training | Business Coaching
ανάγνωση

Οδηγός για Managers: Βοήθησε την ομάδα σου να κοιμάται καλύτερα

Οδηγός για Managers: Βοήθησε την ομάδα σου να κοιμάται καλύτερα
05_11_2021

Powered by:
Thrive Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.
epixeiro icon Coaching & Training, Business Coaching, Επιχειρήσεις & Know-how, Ηγεσία & Management

Να θυμάσαι ότι πρέπει να ενθαρρύνεις την ομάδα σου να κάνει διάλειμμα όταν χρειάζεται.

Ρώτα οποιονδήποτε ειδικό: δεν πρέπει να υποτιμάς ποτέ τη σημασία του ύπνου. Σύμφωνα με τον Dr. Maiken Nedergaard, επικεφαλής του Center for Translational Neuromedicine του Πανεπιστημίου του Rochester, ο ύπνος λειτουργεί σαν ένα πλυντήριο πιάτων για το μυαλό, το οποίο ξεπλένει τις άχρηστες χημικές ουσίες και τοξίνες, προετοιμάζοντας τον εγκέφαλο για την επόμενη μέρα.

Προκειμένου να λειτουργεί σωστά η διαδικασία αυτή, οι ειδικοί συνιστούν 7-9 ώρες ύπνου την ημέρα. Και όσο για αυτούς που νομίζουν ότι δεν χρειάζονται πολύ ύπνο, αυτό δεν ισχύει. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Science έδειξε ότι μόνο το 1% του πληθυσμού έχει τη γενετική μετάλλαξη που του επιτρέπει να λειτουργούν σωστά ακόμα και με λιγότερες από 6 ώρες ύπνου την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι ο επαρκής ύπνος έχει πολύ μεγάλη σημασία για την αποδοτικότητά σου, τα επίπεδα άγχους και τη γενικότερη ευεξία σου, εκτός και αν ο γιατρός σου σού είπε ότι ανήκεις σε αυτό το 1%.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για την εταιρεία σου, είναι να καταρρίψεις το μύθο ότι τα βραδινά emails και το ξενύχτι στον υπολογιστή θα σε κάνουν ήρωα. Η επιστήμη δείχνει ξεκάθαρα ότι ισχύει το αντίθετο. Η εργασιακή μας κουλτούρα επικροτεί τις συνήθειες των εργασιομανών, τόσο που έχει καθιερωθεί μία λανθασμένη άποψη μεταξύ των εργαζομένων σχετικά με τη σημασία του ύπνου όταν τα emails έρχονται ασταμάτητα και οι προθεσμίες τρέχουν. Το να βοηθήσεις την ομάδα σου να κάνει τον ύπνο προτεραιότητα, ίσως είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να αυξήσεις την παραγωγικότητα και την απόδοσή της.

Μπορείς να αρχίσεις αφιερώνοντας λίγο χρόνο για να εξηγήσεις στην ομάδα σου ότι το να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμοι δεν είναι προτεραιότητα, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία που έχει ο ύπνος για την προσοχή, τη συγκέντρωση και τη μνήμη. Χρειάζεται η ομάδα σου να αποδίδει αποτελεσματικά στη δουλειά και αυτοί είναι ιδιαίτερα σημαντικοί παράγοντες.

Η πραγματική αλλαγή για την ομάδα σου θα πρέπει να ξεκινήσει από εσένα. Εσύ θα πρέπει να δώσεις το σωστό παράδειγμα. Πώς; Με το να μην θεωρείς αυτονόητο ότι οι συνεργάτες σου θα ξενυχτίσουν για τη δουλειά, να μην συγχαίρεις τον συνάδελφο που απάντησε άμεσα στο email, να ενθαρρύνεις τους υπόλοιπους να κάνουν ένα διάλειμμα όταν χρειάζεται. Θυμήσου, η ομάδα θα ανταποκρίνεται ανάλογα με τα κίνητρα που της δίνονται.

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να πείσεις την ομάδα σου, είναι δίνοντας το παράδειγμα των αθλητών. Οι επαγγελματίες αθλητές γνωρίζουν καλά την αξία του καλού ύπνου για την απόδοσή τους. Ο Tom Brady, ένας από τους κορυφαίους αθλητές του Super Bowl, πηγαίνει για ύπνο στις 8:30μμ, ενώ ο ολυμπιονίκης στην κολύμβηση Michael Phelps επιδιώκει να κοιμάται καλά με τον ίδιο ζήλο που επιδιώκει να κάνει καλούς χρόνους στην πισίνα. Κάποιοι προπονητές παίρνουν τον ύπνο τόσο σοβαρά ώστε μερικοί φτάνουν στο σημείο να βάζουν οι ίδιοι τους αθλητές για ύπνο κάθε βράδυ. Και μία έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα έδειξε ότι οι αθλητές του baseball έχουν καλύτερες επιδόσεις μετά από μία νύχτα επαρκούς ύπνου.

Άλλος ένας τρόπος να αλλάξει η νοοτροπία της ομάδας σου είναι να συζητήσετε για όρια. Για παράδειγμα, δοκιμάστε μία πολιτική όπου μπορείτε να ανταλλάζετε emails μόνο σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια.

Πώς θα κοιμάστε καλύτερα εσύ και η ομάδα σου

1. Γίνε πρότυπο για την ομάδα σου

Στο επόμενο meeting μίλησε για τις δικές σου συνήθειες ύπνου. Είτε έχεις βελτιώσει τις συνήθειές σου είτε δυσκολεύεσαι ακόμα, με το να μιλήσεις στην ομάδα σου για τα οφέλη του καλού ύπνου και για ποιους λόγους αποτελεί προτεραιότητά σου, θα τους βοηθήσεις να καταλάβουν γιατί πρέπει να κάνουν και εκείνοι το ίδιο.

2. Βάλτε χρονικά όρια στην επικοινωνία

Αν οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι χρειάζεται να απαντούν σε emails ανά πάσα στιγμή, τους είναι πιο δύσκολο να ξεκουραστούν πραγματικά. Για να εξασφαλίσετε ότι οι βραδινές ώρες είναι για ξεκούραση, συμφωνείστε ότι αν είναι κάτι επείγον θα το επικοινωνείτε τηλεφωνικά – έτσι δεν θα χρειάζεται να ελέγχετε συνέχεια τα εισερχόμενά σας.

3. Ενθάρρυνε την ομάδα σου να ξεκουράζεται όταν το χρειάζεται

Μερικές φορές δεν είναι αρκετός ο ύπνος μιας νύχτας. Αν η ομάδα σου έχει εξουθενωθεί για να προλάβει μία προθεσμία, συζητήστε την πιθανότητα να αρχίσετε λίγο πιο αργά την επόμενη μέρα.


Αρχική δημοσίευση στο www.thriveglobal.gr

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr