NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

General Electric: Από τον Thomas Edison στην πτώση και τη διάσπαση

General Electric: Από τον Thomas Edison στην πτώση και τη διάσπαση
Φωτογραφία: Momoneymoproblemz

​Η ιστορία της General Electric μας πάει πίσω στην εποχή του Thomas Edison, τον οποίο οι περισσότεροι έχουν συνδέσει με την εφεύρεση του ηλεκτρικού λαμπτήρα. Υπάρχουν όμως πολύ περισσότερα «πίσω» από το brand του συγκεκριμένου αμερικανικού κολοσσού - που πλέον διασπάται σε τρεις, διαφορετικές, εταιρείες.

Το 1879, ο Edison κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τον λαμπτήρα πυρακτώσεως, αφότου το εργαστήριό του εξέτασε 3.000 σχέδια μέσα σε διάστημα δύο ετών. Μέχρι το 1889, ο Edison είχε δημιουργήσει την Edison General Electric, ενσωματώνοντας μια σειρά εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούσε. Τρία χρόνια αργότερα, την συγχώνευσε με την Thomson-Houston Electric Company και δημιουργήθηκε, έτσι, η General Electric Company.

Μόλις τέσσερα χρόνια μετά τη σύστασή της, η General Electric έγινε μία από τις πρώτες 12 εταιρείες που εντάχθηκαν στον Dow Jones Industrial Average. Τα πρώτα προϊόντα της αποτελούνταν από λαμπτήρες πυρακτώσεως, ηλεκτρικές ατμομηχανές, πρώιμες μηχανές ακτίνων Χ και μια ηλεκτρική κουζίνα. Η εταιρεία ξεκίνησε τη μαζική παραγωγή ηλεκτρικών οικιακών συσκευών τη δεκαετία του 1920, για αυτό και της πιστώνεται πως άλλαξε το μέσο αμερικανικό σπίτι.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ανέπτυξε τεχνολογίες που της επέτρεψαν την εφεύρεση συστημάτων μικροκυμάτων και ραντάρ. Προμήθευσε τον στρατό με εξοπλισμό και στελέχη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και το 1949 παρουσίασε το J-47, τον πιο δημοφιλή κινητήρα τζετ στην ιστορία. Το 1957, έθεσε σε λειτουργία το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο κοντά στο Πίτσμπουργκ, το οποίο παρέμεινε ανοιχτό μέχρι το 1982. Στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, ήταν πρωτοπόρος στα λέιζερ και την ιατρική απεικόνιση.

Αφότου ο πρώην χημικός μηχανικός John F. Welch Jr. ανέλαβε τη θέση του CEO το 1981, η GE εξαγόρασε την RCA και την NBC και επεκτάθηκε στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Αποτελώντας έναν από τους πρώτους φημισμένους Αμερικανούς CEO, ο Welch απέκτησε το παρατσούκλι «Neutron Jack», λόγω της στρατηγικής του να περιορίζει τον αριθμό των υπαλλήλων της αμερικανικής εταιρείας, αλλά να αφήνει ανέπαφα τα περιουσιακά στοιχεία της.

Όταν ο Welch παραιτήθηκε το 2001, είχε μετατρέψει την GE από εταιρεία των 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όμιλο «χωρίς όρια», που έφτασε σε αξία τα 130 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο επόμενος Διευθύνων Σύμβουλος της GE, ο Jeffrey Immelt, επιλέχθηκε προσωπικά από τον Welch και ανέλαβε το τιμόνι καθώς η κεφαλαιοποίηση μειωνόταν. Και κατά τη διάρκεια των 16 ετών που αυτός είχε αυτό το τιμόνι στα χέρια του, συνέβησαν πάρα πολλά.

Για παράδειγμα, η οικονομική κρίση του 2008 προκάλεσε σοβαρό πλήγμα. Η μετοχή σημείωσε πτώση κατά 42%, οδηγώντας τον κολοσσό να επαναπροσδιορίσει τις δραστηριότητες του. Χρειάστηκε ακόμη και η συνδρομή του Warren Buffett, με ένα ποσό που έφτανε τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Η GE πούλησε πολλά κομμάτια της, όπως τις NBCUniversal, GE Plastics και GE Water, και η πώληση συνεχίστηκε με τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες το 2014, τις οικιακές συσκευές το 2016 και τους τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2017. Ο Immelt αποχώρησε το 2017.

Ο John Flannery, επικεφαλής του τμήματος προϊόντων υγείας της General Electric, ήταν ο επόμενος CEO της. Μετά από 30 χρόνια σε διάφορους εταιρικούς ρόλους, θα μείνει εκεί για 14 μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η GE θα χάσει πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία. Από τότε που ανέλαβε ο Larry Culp το 2018, η GE μειώνει σταθερά τα χρέη της και πουλά περισσότερα τμήματα της δραστηριότητας της.

Πριν από μερικές ημέρες, ανακοινώθηκε ότι θα διασπάσει τα τελευταία τρία εναπομείναντα επιχειρηματικά της τμήματα -αεροπορία, υγειονομική περίθαλψη και ενέργεια– σε ξεχωριστές εταιρείες που θα είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο. «Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες αυτών των επιχειρήσεων», δήλωσε ο Culp στη Wall Street Journal.

«Δημιουργώντας τρεις κορυφαίες, στον κλάδο τους, παγκόσμιες εισηγμένες, η καθεμία θα μπορεί να επωφεληθεί από μεγαλύτερη εστίαση, προσαρμοσμένη κατανομή κεφαλαίων και στρατηγική ευελιξία, για να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και αξία για πελάτες, επενδυτές και εργαζομένους», τόνισε ο Culp. Σημειώνεται πως ακόμη δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις για την ονομασία των νέων εταιρειών, αλλά η τρέχουσα General Electric θα είναι η εκείνη που θα εστιάζει στην αεροπορία.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr