NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

TechReporter: Οι ελληνικές startups προσελκύουν σημαντικές επενδύσεις

TechReporter: Οι ελληνικές startups προσελκύουν σημαντικές επενδύσεις

Το ελληνικό οικοσύστημα μεγαλώνει, η Ευρωπαϊκή Ένωση «εκσυγχρονίζεται», η Google κλείνει το μάτι στα Windows. Αυτά και άλλα πολλά, στον TechReporter αυτής της εβδομάδας.

Αναλυτικά στοιχεία για το ελληνικό οικοσύστημα, τα επιτεύγματα των νεοφυών επιχειρήσεων στη χώρα και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης, παρουσίασε η έκθεση Startups in Greece 2021-2022. Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, το νέο κεφάλαιο που χρησιμοποιήθηκε εντός του 2021, τριπλασιάστηκε σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο συνολικός αριθμός των startups που χρηματοδοτήθηκαν είναι μεγαλύτερος από 70, κατά 30% περισσότερες σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι συνολικές επενδύσεις ξεπερνούν τα €500 εκατ.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε λειτουργία τέθηκε το νέο μοντέλο διακανονισμού άμεσων πληρωμών στην ελληνική συνιστώσα του συστήματος πληρωμών TARGET 2 που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος. Το νέο μοντέλο άμεσων πληρωμών (TIPS) υποκαθιστά τα διαφορετικά σχήματα που είχαν υιοθετηθεί σε επιμέρους χώρες. Σημειώνεται ότι η απλή μεταφορά πιστώσεων μέσω SEPA διενεργείται εντός μίας εργάσιμης ημέρας, ενώ πλέον η εκτέλεση πληρωμής στο TIPS ολοκληρώνεται και διακανονίζεται σε μόλις 10 δευτερόλεπτα.

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν ενέκρινε νέους κανόνες για το λογισμικό ανοιχτού κώδικα, με τους οποίους θα καταστεί δημοσίως προσβάσιμο το λογισμικό της οποτεδήποτε υπάρχουν δυνητικά οφέλη για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Πρόσφατη μελέτη σχετικά με τον αντίκτυπο του λογισμικού και υλισμικού ανοικτού κώδικα στην τεχνολογική ανεξαρτησία, την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία έδειξε ότι η επένδυση στον ανοιχτό κώδικα οδηγεί κατά μέσο όρο σε τέσσερις φορές υψηλότερες αποδόσεις.

Σε μια σειρά εξελίξεων πρωταγωνιστεί, και αυτήν την εβδομάδα, η Amazon. Αρχικά, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κλείσει το παγκόσμιο σύστημα κατάταξης ιστοτόπων και ανάλυσης δεδομένων SEO, Alexa.com, το οποίο είναι διαθέσιμο εδώ και 25 χρόνια. Αυτό αποτελεί θυγατρική της Amazon και είναι ευρέως γνωστό για το παγκόσμιο σύστημα κατάταξής, όπου χρησιμοποιεί δεδομένα κίνησης από τους συνεργάτες του για να παρουσιάσει τις πιο δημοφιλείς εταιρείες Διαδικτύου.

Παράλληλα, της επιβλήθηκε πρόστιμο 1,13 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις ιταλικές αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές, για κατάχρηση της κυριαρχίας της στην αγορά. Η Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato, ή AGCM, υποστήριξε ότι η Amazon έχει βλάψει ανταγωνιστικούς φορείς στην υπηρεσία των logistics γύρω από το ηλεκτρονικό εμπόριο. Η Amazon τόνισε ότι «διαφωνεί έντονα» με το πρόστιμο και ότι σχεδιάζει να ασκήσει έφεση.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, τα επόμενα βήματα της εταιρείας παρουσίασε, με κείμενο που δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Linkedin, ο Γιώργος Χατζηγεωργίου, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Skroutz. Μεταξύ αυτών, πρόκειται να προσφερθεί στους καταναλωτές η δυνατότητα να λαμβάνουν μικροδάνεια για μικρές αγορές μέσω των φορητών συσκευών ή υπολογιστών τους, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν οποιοδήποτε κατάστημα.

Την ίδια στιγμή, την καινοτομία και τις ανταγωνιστικές υπηρεσίες που φέρνει στις συναλλαγές, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου η TFI Markets. Μετά από 20 και πλέον χρόνια πετυχημένης πορείας στην κυπριακή αγορά, ήρθε στην Ελλάδα με motto #ThinkOutsideTheBank. Η TFI Markets «φέρνει προηγμένη τεχνογνωσία στον τομέα του fintech κι αποσκοπεί στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής αγοράς, παρέχοντας ευκολία και ταχύτητα στις διεθνείς πληρωμές, χωρίς περιττές τραπεζικές χρεώσεις».

Και κλείνουμε με μια είδηση που μάλλον πέρασε «στα ψιλά» - σε σύγκριση με τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει: η Google σχεδιάζει να προσφέρει παιχνίδια Android σε υπολογιστές με Windows, μέσα στο επόμενο έτος. Μια εφαρμογή Google Play Games θα είναι διαθέσιμη το 2022, έχοντας αναπτυχθεί από την Google για να επιτρέπει την εκτέλεση παιχνιδιών από το Google Play σε φορητούς υπολογιστές, tablet και υπολογιστές με Windows.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr