NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Ιωάννα Μπαριτάκη, Future Business School: Αν κάτι το κάνεις με την καρδιά σου, θα πετύχει

Ιωάννα Μπαριτάκη, Future Business School: Αν κάτι το κάνεις με την καρδιά σου, θα πετύχει

Η Ιωάννα Μπαριτάκη, Managing Director του Future Business School, μιλάει στο epixeiro.gr για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, για τα skills που είναι απαραίτητα στις μέρες μας, για το reskilling και για την εκπαίδευση του προσωπικού, υπογραμμίζοντας πως «το moto της σχολής μας είναι "η γνώση είναι δύναμη". Αυτό το πιστεύω ακράδαντα».

Πώς ξεκίνησε το Future Business School; Γιατί αποφασίσατε να προχωρήσετε στην ίδρυση ενός εκπαιδευτικού κέντρου; Και τι θα ξεχωρίζατε από την πορεία του, μέχρι τις μέρες μας;

Η ενασχόλησή μου με τον χώρο της εκπαίδευσης, ξεκίνησε από τα παιδικά μου χρόνια και δεν σταμάτησε «ποτέ». Μετά το σχολείο ακολούθησα ακαδημαϊκές και μεταπτυχιακές σπουδές. Τόσο μέσα από τις σπουδές μου, όσο και από την οικογένειά μου, γαλουχήθηκα με ιδανικά και αξίες, βάσει των οποίων συνειδητοποίησα πως η εκπαίδευση είναι μια εφ' όρου ζωής διαδικασία, η οποία δεν θα πρέπει και δεν μπορεί ποτέ να σταματά.

Έτσι, λίγα χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου και έχοντας εργαστεί στο χώρο της εκπαίδευσης, αποφάσισα να ιδρύσω μια σχολή ακριβώς για να μοιραστώ και να περάσω το πάθος μου για συνεχή επιμόρφωση και σε όσους ασπάζονται την ίδια φιλοσοφία ζωής με εμένα.

Έτσι λοιπόν «γεννήθηκε» το Future Business School, το οποίο φέτος έρχεται να συμπληρώσει 22 χρόνια ζωής στον χώρο, έχοντας δημιουργήσει για εμένα, μαζί με εμένα, μια δεύτερη οικογένεια. Διακρίνεται για την επαγγελματική συνείδηση, την κοινωνική ευθύνη αλλά κυρίως την ανθρωποκεντρική του κουλτούρα. Έχει βραβευτεί στα Sales Awards 2016 για την ποιότητα των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων και στα Loyalty Awards 2019 για την πιστότητα των πελατών του.

Αυτά που ξεχωρίζω όλα αυτά τα χρόνια είναι η αγάπη και η στήριξη των συνεργατών μου, η εμπιστοσύνη και η αφοσίωση των σπουδαστών μας, η συνεχής ανοδική πορεία της σχολής, η ανάπτυξη μας σε Ελλάδα και Ευρώπη, οι διακρίσεις και οι βραβεύσεις μας, καθώς και η κατάκτηση κάθε στόχου που έχουμε θέσει.

Παράθεση - epixeiro.gr

Τεράστια τα οφέλη του να επενδύεις στο ανθρώπινο δυναμικό σου

Ως μια γυναίκα που βρίσκεται στο τιμόνι ενός τέτοιου οργανισμού, υπάρχουν δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στην επαγγελματική σας πορεία;

Αυτό που πιστεύω είναι πως αν κάτι το κάνεις με την καρδιά σου, θα πετύχει, ανεξαρτήτως φύλου! Δεν έχει σημασία αν είσαι γυναίκα ή άντρας, αλλά η αγάπη που δίνεις σε αυτό που κάνεις. Εννοείται πως αντιμετώπισα δυσκολίες, όπως κι ένας άντρας επιχειρηματίας αντιμετωπίζει δυσκολίες. Κοιτάζοντας πίσω, όμως, μπορώ να πω με σιγουριά πως οι αντιξοότητες που κλήθηκα να διαχειριστώ με έκαναν την επιχειρηματία που είμαι σήμερα. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής ωστόσο, οφείλω να αναφέρω πως κανείς δεν φτάνει στην επιτυχία μόνος του. Δεν θα τα είχα καταφέρει χωρίς τους ανθρώπους που με στήριξαν και εξακολουθούν να είναι στο πλάι μου. Και μιλώ φυσικά για την οικογένεια και τους συνεργάτες μου, που μου δίνουν την δύναμη να συνεχίζω δυναμικά στον ανταγωνιστικό τομέα της επιχειρηματικότητας.

Τι θα συμβουλεύατε, εσείς, μια γυναίκα που θέλει να ασχοληθεί με το επιχειρείν; Υπάρχουν σημεία που χρειάζονται προσοχή;

Δεν θα την συμβούλευα τίποτα διαφορετικό από αυτό που θα συμβούλευα και έναν άνδρα. Ο καθένας μας έχει την δύναμη να γίνει ότι επιθυμεί στην ζωή του αρκεί να το πιστέψει και να μην αφήσει κανέναν και τίποτα να του υποδείξει πως δεν είναι ικανός να κατακτήσει αυτό που θέλει. Πιστεύω πως όλα είναι θέμα νοοτροπίας και στάσης ζωής. Θέλει διεκδικητικότητα, αποφασιστικότητα και προσήλωση στον στόχο, όπως κάθε τι στην ζωή. Σε αυτή την ζωή ευτυχώς ή δυστυχώς δεν μας χαρίζεται τίποτα. Είμαστε οι επιλογές μας, γι' αυτό οφείλουμε στον εαυτό μας να είμαστε βέβαιοι για το τι θέλουμε και να το διεκδικούμε με σθένος. Όποιος πραγματικά πιστέψει στον εαυτό του και δουλέψει σκληρά, μπορεί να τα καταφέρει.

Η δύναμη για επιτυχία βρίσκεται μέσα μας. Ο καθένας μας θα πρέπει να προσπαθεί να γίνει η αλλαγή που θέλει να δει στον κόσμο.

Σε ότι αφορά στο επιχειρείν, θα συμβούλευα την κάθε γυναίκα να βάλει ένα στοίχημα με τον εαυτό της και να μην σταματήσει μέχρι να το κερδίσει! Σαφώς και ο δρόμος θα είναι δύσκολος και πολλοί θα προσπαθήσουν να σου βάλουν εμπόδια, όμως θα πρέπει να θυμάσαι πως εσύ μπορείς να τα καταφέρεις όπως όλοι, και να μην ξεχνάς να αγαπάς τον εαυτό σου και να μην μπαίνεις στην διαδικασία των άλλων.

Μην αλλάξεις για κανέναν και κράτα την θηλυκή σου πλευρά πιο ψηλά από την επιχειρηματική σου!

Γενικότερα, ποια η γνώμη σας για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα; Υπάρχουν τομείς που βλέπετε να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ζήτηση, μέσω των προγραμμάτων σας στο Future Business School;

Παράθεση - epixeiro.gr

Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, όπως και διεθνώς, αλλάζει

Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, όπως και διεθνώς, αλλάζει. Κι αυτό είναι φυσικό μετά τις αλλαγές που έφερε σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία. Άλλαξε η καθημερινότητα μας κι αυτό, όπως είναι φυσικό, άλλαξε και το επιχειρείν.

Βλέπουμε πλέον μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες να στρέφονται στις ευκαιρίες του διαδικτύου και να προσαρμόζουν τη λειτουργία τους μέσα από ηλεκτρονικές εφαρμογές, μειώνοντας αντίστοιχα τα λειτουργικά τους έξοδα. Στα παραδείγματα από τον χώρο της εκπαίδευσης, των εμπορικών εκθέσεων, των πολυεθνικών που μας έρχονται από το εξωτερικό, βλέπουμε πως το διαδίκτυο και οι εφαρμογές μέσω αυτού είναι το μέλλον. Έτσι μπορώ να σας πω κι εγώ πως αυτή την στιγμή στο Future Business School, έχοντας στον πυρήνα μας το επιχειρείν και το «μέλλον¬, παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση τα προγράμματα μας που αφορούν στο Digital Marketing και το Business Marketing, καθώς και στην ανάπτυξη των Soft Skills.

Διότι τόσο οι διοικήσεις όσο και οι εργαζόμενοι χρειάζεται να εκπαιδευτούν στα νέα δεδομένα, την τηλεργασία, τα εφόδια και τις επιλογές του internet και να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις αλλαγές που προέκυψαν στο εργασιακό περιβάλλον εξαιτίας της πανδημίας.

Υπάρχουν skills που χρειάζεται απαραίτητα ένας επιχειρηματίας / επαγγελματίας, στις μέρες μας; Κάποια στα οποία, ενδεχομένως, δεν δίνεται η απαραίτητη προσοχή;

Το να είναι κάποιος αφεντικό του εαυτού του, δεν είναι τόσο εύκολο όσο ίσως φαίνεται. Η επιχειρηματικότητα προσφέρει ελευθερία, αλλά συγχρόνως επιφέρει και τεράστια ευθύνη.

Διότι όταν κάποιος άνθρωπος αποφασίσει να δραστηριοποιηθεί σε έναν κλάδο με τη δική του επιχειρηματική ιδέα, βάζει υπό το πρίσμα του ρίσκου την οικονομική του ευημερία, την επαγγελματική του σταδιοδρομία, την οικογενειακή και ψυχική του ηρεμία.

Ο επιχειρηματίας θα πρέπει να έχει Όραμα και να βάζει στόχους που θα φέρνει εις πέρας. Να έχει Πάθος για αυτό που κάνει, Οξυδέρκεια και ισχυρή Θέληση. Να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις, να επιλέγει τους κατάλληλους συνεργάτες, να εμπνέει εμπιστοσύνη στην ομάδα του αλλά και στους πελάτες του, να είναι προσαρμοστικός και ευέλικτος στις αλλαγές και στις νέες συνθήκες του οικονομικού περιβάλλοντος.

Να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα προβλήματα και τις κρίσεις, να διαχειρίζεται σωστά τα χρήματα. Να ξέρει να πουλάει, να έχει εξοικείωση με την τεχνολογία και το digital marketing, να αναπτύσσει κοινωνικές δεξιότητες, να είναι επικοινωνιακός και να διαθέτει Συναισθηματική Νοημοσύνη και Ενσυναίσθηση.

Από την πλευρά των επιχειρήσεων, υπάρχει ενδιαφέρον για εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού τους; Ποια τα οφέλη για μια επιχείρηση που επενδύει σε αυτό το ζήτημα;

Τεράστια τα οφέλη του να επενδύεις στο ανθρώπινο δυναμικό σου. Το να εκπαιδεύεις τους ανθρώπους σου και να τους δίνεις όλα τα κατάλληλα εργαλεία για τη δουλειά τους, από τη μία χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους υπαλλήλους και από την άλλη δίνει στην επιχείρηση την δυνατότητα να αναπτυχθεί, μειώνοντας λειτουργικά έξοδα. Φανταστείτε μια επιχείρηση που δεν επενδύει στους υπαλλήλους της, πόσο χρόνο και χρήμα χάνει κάθε φορά που χρειάζεται να ανταπεξέλθει σε νέες προκλήσεις. Βλέπετε, η εύρεση κατάλληλου προσωπικού απαιτεί πολύ περισσότερα έξοδα από την εκπαίδευση του υπάρχοντος. Κι αυτό ευτυχώς οι ελληνικές επιχειρήσεις το γνωρίζουν και επενδύουν στους ανθρώπους τους.

Παράθεση - epixeiro.gr

Θεωρώ πως όποιος μένει στάσιμος τον «πετάει έξω» η αγορά

Τα Προγράμματα του Future Business School έχουν σχεδιαστεί ώστε να ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Έχοντας υλοποιήσει προγράμματα επιμόρφωσης σε πάνω από 1000 ελληνικές επιχειρήσεις, έχει εδραιώσει την ηγετική του θέση στην επιμόρφωση στελεχών και αποτελεί την κορυφαία επιλογή για την εκπαίδευση στελεχών των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων και Δημόσιων Οργανισμών.

Όσον αφορά στο reskilling, έχει αυξηθεί ο αριθμός των επαγγελματιών που αναζητούν εκπαίδευση σε νέους τομείς, με στόχο την αναζήτηση καινούργιων ευκαιριών; Εκεί, ποιες οι συμβουλές σας;

Το moto της σχολής μας είναι «Η γνώση είναι δύναμη». Αυτό το πιστεύω ακράδαντα.

Θεωρώ πως όποιος μένει στάσιμος τον «πετάει έξω» η αγορά. Για να επιβιώσεις σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, οφείλεις να εξελίσσεσαι κι εσύ. Κι όσο εξελίσσεται η τεχνολογία, εξελίσσεται και η αγορά, οπότε το να επενδύεις στην προσωπική σου ανάπτυξη και στις γνώσεις σου είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου.

Μόνο έτσι «χτίζεις» ένα δυνατό και ζωντανό βιογραφικό και γίνεσαι περιζήτητος.

Κλείνοντας, τι «κρατάτε» από το 2021 και ποιοι οι στόχοι του Future Business School για το 2022; Ποια η στρατηγική που θα ακολουθήσετε;

Το 2021 ήταν μια πρωτόγνωρη χρονιά. Μας έμαθε πολλά για τον εαυτό μας, για τα σημαντικά της ζωής, για τις προτεραιότητες που θέτουμε. Αυτό που κρατώ είναι να μην ξεχάσουμε πόσο σημαντική είναι η υγεία μας. Να μάθουμε να φροντίζουμε τους εαυτούς μας και να μην θεωρούμε τίποτα δεδομένο, γιατί πολλά μπορεί να αλλάξουν σε μια στιγμή.

Με αυτό ως αρχή, το 2022 στο Future Business School θέτουμε ως στόχο να συμβάλλουμε τα μέγιστα στην προσωπική ανάπτυξη και επαγγελματική εξέλιξη όλων των σπουδαστών μας, προσφέροντας τα εφόδια που χρειάζονται για ένα πιο λαμπρό αύριο.

Για το σκοπό αυτό, ήδη ετοιμάζουμε μια πληθώρα νέων προγραμμάτων και σεμιναρίων που στόχο έχουν να ενδυναμώσουν τους σπουδαστές και να ενισχύσουν τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr