NEWSFLASH...
Marketing & Sales | Πωλήσεις
ανάγνωση

5 συμβουλές για να ξεχωρίσεις τα επικίνδυνα eshops

5 συμβουλές για να ξεχωρίσεις τα επικίνδυνα eshops

​Η πανδημία αποτελεί το σημείο αναφοράς των τελευταίων δύο χρόνων για όλο τον κόσμο. Αν κάποιος ψάξει οπωσδήποτε να βρει ένα θετικό στοιχείο, το silver lining που λένε οι αγγλοτραφείς και οι αγγλομαθείς, στην Ελλάδα αυτό είναι η μεγάλη στροφή στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Πολλοί άνθρωποι που δίσταζαν να τις χρησιμοποιήσουν είτε από φόβο είτε από άγνοια, απέκτησαν ένα εξαιρετικά ισχυρό κίνητρο να το κάνουν. Και διαπίστωσαν ότι μόλις εξοικειωθεί κανείς με τον ψηφιακό κόσμο, το πλεονέκτημά του σε όρους ταχύτητας και ευκολίας είναι σημαντικό. Όμως, αρκετοί τις απομυθοποίησαν απότομα και υπερβολικά. Από το «φοβάμαι μη μου κλέψουν τα στοιχεία μου ή μην κάνω λάθος» πέρασαν πολύ γρήγορα στο «τα κάνω όλα online και βρίσκω τρομερές ευκαιρίες». Ανοίχτηκε ένας καινούριος κόσμος γεμάτος δυνατότητες.

Η παρουσία τόσων πολλών νέων χρηστών έφερε περισσότερες έντιμες επιχειρήσεις, έφερε όμως και περισσότερες παγίδες. Ο αριθμός των εικονικών ηλεκτρονικών καταστημάτων είναι μεγαλύτερος από ποτέ και οι περιπτώσεις εξαπάτησης καταναλωτών το ίδιο. Δεν είναι φυσικά λύση η εγκατάλειψη των ηλεκτρονικών συναλλαγών, χρειάζεται λίγη περισσότερη προσοχή. Ειδικά όταν μια προσφορά μοιάζει πολύ καλή για να αρνηθείς. Ειδικά σε περιόδους εκπτώσεων, που μια υπερβολικά καλή προσφορά μοιάζει εύλογη.

Να μερικές ιδέες για αρχάριους και μη, ώστε να ελέγξετε λίγο καλύτερα τις επιλογές που σας παρουσιάζονται.

  1. Αναζητήστε κάποιο στοιχείο που να παραπέμπει σε φυσική ύπαρξη της επιχείρησης, όπως φυσική διεύθυνση καταστήματος ή έδρα, σταθερό ή κινητό τηλέφωνο. Αν δεν υπάρχει τίποτα, οι πιθανότητες να πρόκειται για νόμιμη επιχείρηση μειώνονται. Αν υπάρχει, χρησιμοποιήστε το. Κάντε ένα τηλεφώνημα να δείτε αν, ποιος και πώς θα απαντήσει. Αναζητήστε την ταχυδρομική διεύθυνση στο Google maps. Οι πληροφορίες που θα συγκεντρώσετε θα βοηθήσουν να σχηματίσετε σφαιρικότερη άποψη.
  2. Αναζητήστε την επωνυμία του ηλεκτρονικού καταστήματος σε κάποια μηχανή αναζήτησης. Αν πρόκειται για απάτη, οι πιθανότητες είναι ότι κάτι θα βρείτε να αναφέρεται σε κάποια ανάρτηση. Κάποιος θα έχει εξαπατηθεί πριν από σας και θα μπήκε στον κόπο να το αναφέρει. Αναζητήστε, επίσης, πληροφορίες για το eshop στα social media. Κάντε μια ανάρτηση ζητώντας από τους φίλους σας να σας πουν αν το γνωρίζουν, αν έχουν αγοράσει από αυτό και ποια ήταν η εμπειρία τους. Αν κανείς δεν το γνωρίζει, ίσως πρέπει να είστε επιφυλακτικοί.
  3. Αν η τιμή σε σχέση με την ποιότητα που παρουσιάζεται είναι υπερβολικά χαμηλή, τότε μάλλον κάτι δεν είναι σωστό. Αν η απόκλιση σε σχέση με το σύνηθες της αγοράς είναι μεγάλη, μάλλον πρόκειται για απάτη. Τα κόστη και τα περιθώρια κέρδους είναι λίγο πολύ ανελαστικά. Είναι ύποπτο να μπορεί ένας μόνον -και δη άγνωστος- να κάνει τόσο μεγάλη διαφορά. Αν πρόκειται για υπερβολικά μεγάλη έκπτωση σε μια γνωστή μάρκα σε σχέση με την τιμή που βρίσκετε σε άλλους εμπόρους, τότε είτε πρόκειται για προϊόν απομίμησης είτε για περίπτωση που το προϊόν δεν θα σταλεί ποτέ.
  4. Προσέξτε τη χρήση της γλώσσας. Αν μοιάζει πρόχειρη και αυτοματοποιημένη μετάφραση, τότε οι πιθανότητες να μην πρόκειται για έντιμη επιχείρηση, αυξάνονται. Αντίστοιχα και με τη γενικότερη εικόνα του ηλεκτρονικού καταστήματος. Όπως ένα ακατάστατο φυσικό κατάστημα θα λειτουργούσε αποτρεπτικά, το ίδιο πρέπει να κάνει κι ένα «ακατάστατο» ηλεκτρονικό.
  5. Μελετήστε τις επιλογές πληρωμών. Γενικότερα, την πρώτη φορά που αγοράζει κανείς από ένα άγνωστο ηλεκτρονικό κατάστημα, καλό είναι να επιλέγεται η μέθοδος της αντικαταβολής. Η επιβάρυνση είναι αμελητέα μπροστά στο ρίσκο που συνεπάγεται η προκαταβολική πληρωμή μέσω κάρτας ή τραπεζικής κατάθεσης. Αν πρόκειται για ελληνικό eshop και η αντικαταβολή απουσιάζει, τότε ίσως δεν είναι καλή ιδέα να αγοράσετε από αυτό.

Μία μόνον από τις παραπάνω ενδείξεις, πιθανώς δεν είναι αρκετή για να αρνηθείτε την ευκαιρία. Αν συντρέχουν περισσότεροι όμως, λόγοι ανησυχίας, τότε το σοφό ή έστω το ασφαλέστερο είναι να την προσπεράσετε. Ή έστω να τη διερευνήσετε διεξοδικά και να τη σκεφτείτε λίγο καλύτερα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr