NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Η σούπα του Θωμά Έντισον και... οι προσλήψεις

Η σούπα του Θωμά Έντισον και... οι προσλήψεις
Φωτογραφία: Wellcome Trust

Ο Θωμάς Έντισον (1847 - 1931) υπήρξε μία εμβληματική μορφή στην παγκόσμια ιστορία της δημιουργικότητας, των εφευρέσεων και της επιχειρηματικότητας.

Ανακάλυψε γύρω στις 1097 πατέντες. Δεν θα μπορούσε να πετύχει τόσα πολλά αν δεν περιστοιχιζόταν από άξιους και ικανούς βοηθούς. Τους προσλάμβανε εφαρμόζοντας ένα απλούστατο τεστ: τους έβγαζε για φαγητό. Πήγαιναν μαζί σε ένα εστιατόριο και παράγγελναν από μία σούπα, Αυτό που ήθελε να παρατηρήσει ο Έντισον ήταν αν ο υποψήφιος έβαζε αλάτι και πιπέρι πριν δοκιμάσει τη σούπα ή μετά τη δοκιμή.

Χαζό θα πείτε. Όχι ακριβώς. Τι προσπαθούσε να διαπιστώσει; Eάν ο υποψήφιος, πριν από οποιαδήποτε δράση, ερευνούσε την ανάγκη ή ακολουθούσε την πεπατημένη. Ήταν το μόνο που ήλεγχε και ήταν 100% αξιόπιστο; Όχι, αλλά του έδινε μία πολύ ισχυρή ένδειξη για το τι σόι τύπος ήταν ο υποψήφιος συνεργάτης. Εμπιστεύονταν το τι έκανε με τη σούπα πιο πολύ από τα λόγια που του έλεγε.

Τι μπορούν να μάθουν οι σύγχρονοι HR από τον Έντισον;

Έχουν χυθεί τόνοι μελάνης και έχουν σπαταληθεί πολλά χτυπήματα σε πληκτρολόγια για να πειστούν οι υπεύθυνοι για τον τρόπο που πρέπει να γίνονται οι συνεντεύξεις πρόσληψης, Όμως, τα τελευταία χρόνια, αρχίζει και διαφαίνεται μία διαφορετική τάση. Το τι λένε στις συνεντεύξεις οι υποψήφιοι έχει τη σημασία του, αλλά μεγαλύτερη σημασία έχουν δύο άλλα πράγματα.

Το πρώτο: To πώς μπορούν να αποδείξουν ότι κατέχουν τα τυπικά προσόντα. Είναι λάθος να παραγνωρίζεται η κατάθεση του χαρτοφυλακίου που αποδεικνύει τα απαραίτητα προσόντα του υποψηφίου. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που προσλήφθηκαν για συγκεκριμένες -ακόμα και τεχνικές- θέσεις, δεν κατείχαν τα ανάλογα διαπιστευτήρια τεχνογνωσίας. Ζητήστε τα και ελέγξτε την αξιοπιστία τους.

Το δεύτερο: Το αν οι υποψήφιοι κατέχουν τα 2 έως 3 απαραίτητα και ουσιαστικά προσόντα που είναι δύσκολο να διαπιστωθούν εγγράφως. Με άλλα λόγια, εάν διαθέτουν τα κρίσιμα soft skills ή δεξιότητες πού είναι βασικά για τη συγκεκριμένη θέση.

Προσδιορίστε ποια είναι τα αδιαπραγμάτευτα skills που μπορεί και πρέπει να διαθέτει ο κάτοχος της θέσης και μην μένετε στα λόγια του. Χρησιμοποιείστε case studies, δοκιμάστε τον σε πραγματικό περιβάλλον εργασίας και δείτε πως αντιδρά. Βρείτε τον κατάλληλο τρόπο για να τον αξιολογήσετε στην εφαρμογή της συγκεκριμένης δεξιότητας.

Η εικονική πραγματικότητα μας προσφέρει πολλά βοηθητικά εργαλεία. Παραδείγματος χάριν, εάν το ζητούμενο είναι η ικανότητα να επιλύει συγκρούσεις, παρατηρήστε σε ένα εικονικό περιβάλλον σύγκρουσης πως λειτουργεί. Αν το ζητούμενο είναι η ομαδική εργασία, αναθέστε του ομαδικά project ως τμήμα της διαδικασίας πρόσληψης ή της διαδικασίας δοκιμής. Αν πρέπει να εκπαιδεύσει, ζητήστε του να κάνει μια υποδειγματική διδασκαλία.

Μην αφήνετε σε καμία περίπτωση χωρίς να δοκιμάσετε αν διαθέτει τα προσόντα πού είναι απαραίτητα για την κατοχή της θέσης. Εμπιστευτείτε το πώς λειτουργεί περισσότερο από το τι λέει.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr