NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

TechReporter: Η JP Morgan «ψηφίζει» Ελλάδα, η Disney έρχεται, το Public εξαγοράζει

TechReporter: Η JP Morgan «ψηφίζει» Ελλάδα, η Disney έρχεται, το Public εξαγοράζει
Φωτογραφία: Яндекс фото

Τελευταία μέρα του Ιανουαρίου σήμερα, ενός Ιανουαρίου που τα κάλυψε όλα με χιόνι και δημιούργησε ένα σωρό προβλήματα. Στα δικά μας, στην τεχνολογική αγορά, οι εξελίξεις ήταν πολλές - και εξαιρετικά σημαντικές.

Και ξεκινάμε, όπως είναι μάλλον αναμενόμενο, με το deal που ξεχώρισε, καθώς η JP Morgan ανακοίνωσε ότι έχει συνάψει συμφωνία με τη Viva Wallet και τους υφιστάμενους μετόχους της, για την απόκτηση μεριδίου περίπου 49 τοις εκατό στη γνωστή fintech. Η συγκεκριμένη εταιρεία ιδρύθηκε το 2000 και έχει την έδρα της στην Αθήνα, εστιάζοντας στην εξυπηρέτηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε 23 χώρες. Η συμφωνία υπόκειται σε ρυθμιστικές εγκρίσεις, ενώ οι οικονομικοί όροι της συναλλαγής δεν αποκαλύφθηκαν.

Δύο μέρες μετά, βρέθηκε στην Αθήνα ο Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, συναντώντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνάντησης, ο Dimon ανέφερε στον Πρωθυπουργό ότι η JPMorgan προτίθεται να επεκτείνει το γραφείο της στην χώρα μας, να επενδύσει περαιτέρω στην Viva Wallet και να προσελκύσει υψηλού επιπέδου προσωπικό στην Ελλάδα.

Παραμένοντας στην Ελλάδα, το Public Group γνωστοποίησε τη στρατηγική του συνεργασία με την iRepair, την αλυσίδα επισκευαστικών κέντρων ηλεκτρονικών συσκευών. Για την επισφράγιση της, το Public Group αποκτά μερίδιο 50% στην εταιρεία. O Chris Humbert, ιδρυτής και βασικός μέτοχος της iRepair, ως CEO και μέτοχος πλειοψηφίας, θα ηγηθεί της ανάπτυξης του νέου σχήματος. Η υλοποίηση ξεκινά με 4 σημεία service iRepair εντός των καταστημάτων Public σε Mall, Γλυφάδα, Σύνταγμα και Πειραιά.

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη που αφορά στην χώρα μας, ήταν ότι το Disney+, η streaming υπηρεσία της Walt Disney, επιβεβαίωσε την επίσημη έναρξη λειτουργίας του σε 42 χώρες και 11 νέες περιοχές φέτος το καλοκαίρι. Οι νέες χώρες περιλαμβάνουν την Ελλάδα, ενώ εντοπίζονται και οι Νότια Αφρική, Τουρκία, Πολωνία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Προσφέρει αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας.

Την ίδια στιγμή, ακολουθώντας τη δέσμευση της για ένα πρόγραμμα επενδύσεων άνω των 1,2 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, η Sitecore ανακοίνωσε τη λειτουργία του νέου τεχνολογικού της hub στην Αθήνα. Μετά την εξαγορά της Moosend τον περασμένο Μάιο, η Sitecore αναπτύσσει περισσότερο το αποτύπωμά της στην Ελλάδα, με την επέκταση των δραστηριοτήτων της και την ενίσχυση του hub με περίπου 100 νέες θέσεις εργασίας, που αναμένεται να δημιουργηθούν μέσα στο 2022.

Κλείνοντας με τις εξελίξεις από την Ελλάδα, από τον Ιούνιο αναμένεται πως θα ξεκινήσει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας από τον κλάδο των Τραπεζών και τα super market, ενώ στη συνέχεια θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς. Παράλληλα, σε ότι αφορά δράσεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης δήλωσε πως «στο τέλος Μαρτίου υπολογίζουμε να υπάρχει στο κινητό τηλέφωνο μας το δίπλωμα οδήγησης, ενώ σύντομα θα έχουμε στο κινητό και την αστυνομική ταυτότητα μας για κάθε νόμιμη χρήση».

Στην Ευρώπη, μέτρα κατά του παράνομου περιεχομένου προτείνει το ΕΚ, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι πλατφόρμες θα λογοδοτούν για τους αλγόριθμούς τους και θα ελέγχουν καλύτερα το περιεχόμενο που δημοσιεύουν. Το κείμενο που ενέκρινε το Κοινοβούλιο με 530 ψήφους υπέρ, 78 κατά και 80 αποχές θα αποτελέσει τη διαπραγματευτική του εντολή για τις συνομιλίες με τη Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου, η οποία εκπροσωπεί τα κράτη μέλη.

Στη Γηραιά ήπειρο προχωρούν και οι διαδικασίες για τον φορτιστή κοινού τύπου, καθώς τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε εντολή διαπραγμάτευσης για την πρόταση φορτιστή κοινού τύπου. Στόχος αυτής είναι να διασφαλιστεί ότι δεν θα είναι πλέον αναγκαία η αγορά νέου φορτιστή κάθε φορά που κάποιος αγοράζει ένα νέο κινητό τηλέφωνο ή παρόμοιο προϊόν, και ότι όλες οι συσκευές θα μπορούν να επαναφορτιστούν με τον ίδιο φορτιστή.

Σε μια διαμάχη που, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε δει τα τελευταία επεισόδια της, το Spotify ετοιμάζεται να αφαιρέσει τη μουσική του Neil Young από την πλατφόρμα του, μετά από μια αντιπαράθεση σχετικά με σχόλια του podcaster Joe Rogan για τον κορονοϊό. Ο Young δημοσίευσε μια ανοιχτή επιστολή προς τη διοίκηση του Spotify και τη δισκογραφική του εταιρεία, βάζοντας στο στόχαστρο την πλατφόρμα για την παραπληροφόρηση του Rogan γύρω από τα εμβόλια.

Τέλος, οι Αρχές από τη Βουλγαρία, με την υποστήριξη της Europol και της Eurojust, έβαλαν τέλος σε ένα δίκτυο απατεώνων που σχετιζόταν με διαδικτυακές επενδύσεις και που εμπλέκονται με ξέπλυμα χρήματος. Στις 26 Ιανουαρίου, αξιωματικοί της Αστυνομίας της Βουλγαρίας συνέλαβαν έναν ύποπτο για εξαπάτηση κυρίως Γερμανών και Ελλήνων επενδυτών, ύψους τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων ευρώ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr