NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

​Έχουμε εξαιρετικούς ειδικούς στις ΤΠΕ, με χαμηλή απορρόφηση από την αγορά

​Έχουμε εξαιρετικούς ειδικούς στις ΤΠΕ, με χαμηλή απορρόφηση από την αγορά

Στο συμπέρασμα πως στην Ελλάδα υπάρχει υψηλό επίπεδο στο εργατικό δυναμικό, όσον αφορά στον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), αλλά αυτό αντιμετωπίζει χαμηλό ποσοστό απορρόφησης από την αγορά εργασίας, καταλήγει έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, το 63,7% στην ΕΕ κατέχει τριτοβάθμιο επίπεδο εκπαίδευσης (ISCED 5-8), ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό είναι υψηλότερο και ίσο με 71,1%, κατατάσσοντας τη χώρα μας, το 2020, στην 11η θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών. Το 36,4% των απασχολουμένων με εξειδίκευση στις ΤΠΕ στην ΕΕ είναι άτομα νεαρής ηλικίας (15-34 ετών), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι ελαφρώς χαμηλότερο (32,5%), με τη χώρα να κατατάσσεται το 2020 στην 23η θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών.

Σε ό,τι αφορά στο ποσοστό ανεργίας των ατόμων με εκπαίδευση ΤΠΕ, σύμφωνα με το ΚΑΝΕΠ, στο σύνολο της ΕΕ των 27, το 2020, ανέρχεται στο 7,5%, ενώ η γενική ανεργία την ίδια χρονιά ήταν ελαφρά χαμηλότερη (7,1%). Στην Ελλάδα, ωστόσο, «καθ’ όλη τη δεκαετία 2010-2020, τα άτομα με εκπαίδευση ΤΠΕ καταγράφουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά ανεργίας συγκριτικά με τη γενική ανεργία. Η τάση επιβεβαιώνεται και το 2020, όπου το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με εκπαίδευση στις ΤΠΕ είναι σημαντικά υψηλότερο με 20,5%, του αντίστοιχου ποσοστού του συνολικού ενεργού πληθυσμού (16,3%). Ωστόσο, το 2020 εμφανίζουν το μικρότερο ποσοστό ανεργίας της δεκαετίας.

Συνεπώς, τονίζεται, «παρότι η χώρα κατέχει μια καλή σχετικά θέση στην κατάταξη ως προς την αναλογία ατόμων με εκπαίδευση στον τομέα ΤΠΕ στον πληθυσμό, η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα απορρόφησης στην αγορά εργασίας, με τα επίπεδα ανεργίας της να κυμαίνονται σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με την γενική ανεργία του πληθυσμού».

Συνολικά, στην ΕΕ, το 2020, απασχολούνταν 431.400 εξειδικευμένα στις ΤΠΕ άτομα, τα οποία αντιστοιχούσαν στο 4,3% της συνολικής απασχόλησης. Την ίδια χρονιά στην Ελλάδα, η απασχόληση των ατόμων με εξειδίκευση στις ΤΠΕ ανερχόταν σε 79.300 άτομα, που αντιστοιχούσαν στο 2,0% - ποσοστό που αποτελεί και το χαμηλότερο στην ΕΕ-27. Μάλιστα, το μερίδιο των απασχολούμενων με εξειδίκευση στις ΤΠΕ ατόμων επί της συνολικής απασχόλησης στη χώρα καταγράφει πτώση κατά 4,8% σε σχέση με το 2019, όταν όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη (με εξαίρεση τη Μάλτα) καταγράφουν αύξηση της συγκεκριμένης αναλογίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως το ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ σημειώνει πως «οι επιχειρήσεις δεν επενδύουν ή επενδύουν ελάχιστα στην βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων τους: 1 στις 5 επιχειρήσεις στο σύνολο της ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020, υλοποίησε προγράμματα κατάρτισης με στόχο την ανάπτυξη ή τον εμπλουτισμό των γνώσεων του προσωπικού τους σε θέματα (ΤΠΕ). Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι 12%, με τη χώρα να κατατάσσεται στην 25η θέση μεταξύ των 27, έχοντας πίσω της τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία».

Παράλληλα, «σχεδόν μία στις 5 επιχειρήσεις στο σύνολο της ΕΕ αλλά και στην Ελλάδα απασχολούν άτομα με εξειδίκευση στις ΤΠΕ. Από τις επιχειρήσεις που διέθεταν κενές θέσεις εργασίας για άτομα με εξειδίκευση στις ΤΠΕ, δυσκολεύτηκαν να τις καλύψουν σε ποσοστό 55% στην ΕΕ και 35% αντίστοιχα στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα, ανάμεσα στις δυσκολίες που οι επιχειρήσεις ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν για την κάλυψη των θέσεών τους, πρώτη θέση καταλαμβάνει σε ποσοστό 69% "οι υψηλές μισθολογικές προσδοκίες των ενδιαφερομένων", η έλλειψη σχετικής εργασιακής τους εμπειρίας σε ποσοστό 63%, και η έλλειψη προσόντων/τίτλων σχετικών με τις ΤΠΕ σε ποσοστό 54%.

Έντονη χαρακτηρίζεται η έμφυλη ανισότητα στην απασχόληση των ατόμων με εξειδίκευση στις ΤΠΕ, αφού μόλις το 18,5% των απασχολουμένων της κατηγορίας στην ΕΕ είναι γυναίκες (2020), ενώ στην Ελλάδα η αναλογία των γυναικών εμφανίζεται πιο βελτιωμένη και ανέρχεται στο 26,5%, με τη χώρα να καταλαμβάνει την 2η καλύτερη θέση μεταξύ των 27».

Άλλωστε, είναι χαρακτηριστική μελέτη που είχε δώσει στη δημοσιότητα ο ΣΕΒ πριν από τρία χρόνια. Σύμφωνα με εκείνα τα στοιχεία, περισσότερες από τέσσερις στις δέκα ελληνικές εταιρείες ΤΠΕ (41,4%) αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην κάλυψη κενών θέσεων εργασίας, με το χάσμα ζήτησης και προσφοράς να αναμενόταν πως θα διευρυνθεί στο μέλλον.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr