NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Business Coach Vs Business Consultant, 5 βασικές διαφορές

Business Coach Vs Business Consultant, 5 βασικές διαφορές

​Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή της η ιδιότητα του Coach και πολύ συχνά υπάρχει μια σύγχυση με την ιδιότητα του Consultant. Ειδικά στον επαγγελματικό τομέα, η σύγχυση του Business Coach με τον Business Consultant είναι ακόμα μεγαλύτερη. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν κατανοούν ποιες ακριβώς είναι οι ανάγκες τους και πού θα έπρεπε να απευθυνθούν.

Η αποσαφήνιση των δυο διαφορετικών ειδικοτήτων θα ήταν επομένως χρήσιμη, ώστε να γίνει αντιληπτή η διάκριση των ρόλων τους. Business Coach είναι ο επαγγελματίας, ο οποίος θα αναλάβει να βοηθήσει τον πελάτη του- Coachee- προκειμένου ο ίδιος ο πελάτης να μπορέσει να λύσει το θέμα που τον απασχολεί. Αντίθετα ο Business Consultant είναι ο επαγγελματίας, ο οποίος λόγω των γνώσεών του και της εμπειρίας του, παρέχει σαφή καθοδήγηση στον πελάτη του. Είναι αυτός, που θα αναλάβει να βρει τη λύση στα θέματα, που αντιμετωπίζει ο πελάτης.

Οι πέντε βασικές διαφορές του Business Coach από τον Consultant

1. Ερωτήσεις Coaching Vs Απαντήσεις Consulting

Ο Business Coach, κατά κύριο λόγο, θέτει ερωτήσεις. Δομημένες και δυναμικές ερωτήσεις με βάση μια συγκεκριμένη στρατηγική. Μέσω των ερωτήσεων ο Business Coach οδηγεί τον coachee, προκειμένου να μπορέσει να συνειδητοποιήσει σε βάθος αυτό που τον απασχολεί. Επίσης οι ερωτήσεις του Business Coach, προκαλούν τη δημιουργική σκέψη του coachee και τον συνεχή αναστοχασμό μέχρι την πλήρη διευθέτηση του θέματός του. Τη διαδικασία του coaching θα μπορούσε να την περιγράψει κάποιος ως μια εκπαίδευση μυαλού και σκέψης. Αντίθετα ο Business Consultant είναι ένας επαγγελματίας, ο οποίος καλείται να δώσει απαντήσεις. Ο Business Consultant ξεκινάει, θέτοντας κι αυτός κάποιες ερωτήσεις ως προς τη διερεύνηση των εξεταζόμενων θεμάτων. Στην πορεία όμως είναι αυτός, ο οποίος, θα καταθέσει τις προτάσεις τους, δίνοντας τις δικές του απαντήσεις.

2. Γενικές γνώσεις Coach Vs Ειδικές γνώσεις Consultant

Η συνεργασία με έναν Business Coach δεν προϋποθέτει, ότι ο ίδιος ο Coach, θα είναι πλήρως γνώστης του κλάδου απασχόλησης του coachee. Για παράδειγμα, ο coachee θα μπορούσε να ήταν επιχειρηματίας στον τομέα της τεχνολογίας. Αυτό δεν σημαίνει, ότι ο Business Coach οφείλει να γνωρίζει τον συγκεκριμένο κλάδο. Κάλλιστα θα μπορούσε ο coachee να είναι ένας ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας από διαφορετικούς κλάδους. Ο Business Coach ασχολείται με τον τρόπο σκέψης, τις περιοριστικές πεποιθήσεις, την ενδυνάμωση, τη δέσμευση και άλλα πολλά θέματα. Αυτά τα θέματα δεν εξαρτώνται από τον τομέα δραστηριοποίησης του επαγγελματία. Αντίθετα, ο Business Consultant είναι αναγκαίο να είναι βαθύς γνώστης του ίδιου του αντικειμένου (χρηματοοικονομικά, marketing κλπ) που έχει κληθεί να παρέμβει. Ταυτόχρονα με το αντικείμενο, θα πρέπει να γνωρίζει και τη συγκεκριμένη αγορά, που δραστηριοποιείται η επιχείρηση του πελάτη.

3. Αποστασιοποίηση Coach Vs Προσωπική Εμπλοκή Consultant

Ο Business Coach λειτουργεί ως αντηχείο. Με ενσυναίσθηση και ενεργητική ακρόαση θέτει ερωτήσεις. Ερωτήσεις, που θα βοηθήσουν τον coachee να βρει ο ίδιος τις απαντήσεις, που ταιριάζουν σε εκείνον και να περάσει μετά στην πράξη. Αντίθετα, ο Business Consultant μπορεί να έχει προσωπική εμπλοκή. Πέραν δηλαδή των προτάσεων, που δίνει ο ίδιος στον πελάτη του, μπορεί να λάβει και ο ίδιος μέρος στην υλοποίησή τους, ανάλογα πάντα με την εκάστοτε συμφωνία και τον τομέα συμβουλευτικής υποστήριξης.

4. Διευρυμένη Θεματολογία Coaching Vs Εξειδίκευση Consulting

Ένα άτομο αποφασίζει να απευθυνθεί σε έναν Business Coach γιατί μπορεί να τον απασχολούν πολλά και διαφορετικά ζητήματα. Ζητήματα όπως η διαχείριση άγχους, η δυσκολία στη λήψη αποφάσεων, η διαχείριση χρόνου, η ενδυνάμωση, η βελτίωση της επικοινωνίας, η διαχείριση συγκρούσεων, οι φοβίες και πολλά ακόμη. Αντίθετα, σε έναν εξειδικευμένο Business Consultant απευθύνεται ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος για πολύ πιο συγκεκριμένα και παρεμφερή θέματα, με στόχο να αποκομίσει τις αντίστοιχες λύσεις.

5. Συγκεκριμένη Χρονική Διάρκεια Coaching Vs Διαρκής Υποστήριξη Consulting

Η συνεργασία με έναν Business Coach ακολουθεί ένα πολύ αυστηρό χρονικό πλαίσιο. Η συνεργασία, με βάση τις Αρχές του Coaching, δε μπορεί να ξεπερνά τις 15 συνεδρίες ανά θέμα. Το πλαίσιο ορίζεται εξαρχής μέσω ενός γραπτού «συμβολαίου». Αυτός ο τρόπος βοηθάει τον coachee έτσι ώστε να είναι πλήρως δεσμευμένος για τον στόχο, που θέλει να επιτύχει. Αντίθετα ο Business Consultant μπορεί να παρέχει διαρκή υποστήριξη χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό. Η διάρκεια συνεργασίας, προκύπτει από τις ανάγκες του πελάτη και τη μεταξύ τους συμφωνία.

Πολλές φορές βέβαια, η εμπειρία μου, μου έχει δείξει ότι και οι δύο υπηρεσίες μπορούν να λειτουργήσουν συνδυαστικά, εξαιρετικά καλά. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να πληρούνται βέβαια αυστηρά όρια και προϋποθέσεις.

Εάν λοιπόν ένας επαγγελματίας δεν μπορεί να διακρίνει ποιά υπηρεσία θα εξυπηρετούσε καλύτερα τις ανάγκες του ή πώς θα μπορούσε να τα συνδυάσει, δεν έχει παρά να το διερευνήσει περισσότερο.

Η Golden Dust, Premium Consulting Services και εγώ προσωπικά ως Business Coach και Strategy & Communication Consultant σας παρέχουμε τη δυνατότητα 2 δωρεάν συνεδριών, έτσι ώστε να εξετάσετε το τι σας ταιριάζει καλύτερα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr