NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Antigone Ceramics: Δημιουργώντας «τον καμβά» των σύγχρονων εστιατορίων

Antigone Ceramics: Δημιουργώντας «τον καμβά» των σύγχρονων εστιατορίων

Η Αντιγόνη Οικονομίδου δημιουργεί custom κεραμικά σκεύη, συνδιαμορφώνοντας το σύγχρονο art de la table πολλών γνωστών εστιατορίων της Αθήνας. Διαστάσεις, χρώματα και καμπυλότητες «κάθονται στο ίδιο τραπέζι» για να βρεθούν τα ιδανικά σκεύη για κάθε project, για κάθε μενού.

Ιδιαίτερα τα πιάτα, για την Αντιγόνη λειτουργούν ως ο καμβάς για την γαστρονομία και βοηθούν στη μετατροπή της διαδικασίας κάλυψης μιας βασικής ανάγκης… σε μορφή τέχνης ή κάπως πιο εύληπτα, όπως η ίδια μας ανέφερε, σε γιορτή.

Αρχικά θα θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για εσάς. Πού μεγαλώσατε, τι σπουδάσατε και πώς φτάσατε στη δημιουργία του Antigone Ceramics;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ηγουμενίτσα. Στα 18 μου μετακόμισα στην Αθήνα και σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, ενώ παράλληλα έκανα σπουδές Interior Architecture & Design, καθώς ήταν αυτό που αγαπούσα. Αμέσως μετά ασχολήθηκα με την Αρχιτεκτονική με την οποία ασχολούμαι ενεργά τα τελευταία 10 χρόνια.

Η μεγάλη αγάπη που είχα για τη γαστρονομία σε συνδυασμό με την ενασχόληση μου με το design, τον σχεδιασμό και την κατασκευή αντικειμένων μου ξύπνησαν μια μέρα την ιδέα για ένα brand που θα σχεδιάζει και θα κατασκευάζει custom πιάτα με σκοπό να καλύψει τις πιο ενδιαφέρουσες και ιδιαίτερες απαιτήσεις του art de la table των εστιατορίων μας. Έτσι έκανα μαθήματα κεραμικής και έξι μήνες μετά δημιουργήθηκε το Antigone Ceramics.

Συνεργάζεστε κατά βάση με εστιατόρια και chefs στην Ελλάδα. Θα θέλατε να μας αναφέρετε ορισμένα παραδείγματα;

Ναι, οι συνεργασίες μας γίνονται αποκλειστικά με εστιατόρια και chefs. Αυτή τη στιγμή, μετράμε πάνω από 20 συνεργασίες. Ενδεικτικά θα αναφέρω τους Δημήτρης Παμπόρης στο Ekies Resort, Χρήστος Τζιέρας στο Branco Mykonos, Αλέξανδρος Τσιοτίνης στο CTC Restaurant, Παντελής Ζαρταλούδης στο Hams&Clams, Αθηναγόρας Κωστάκος στο The Clumsies, Ανδρέας Λαγός στο ERTHE και στο Tagathon Hellas, Βαγγέλης Λεούσης στο Kalon, Βαγγέλης Δαγδελένης στο OKIO καθώς και πολλοί άλλοι.

Πώς λειτουργούν αυτές οι συνεργασίες στην πράξη; Μαθαίνετε, για παράδειγμα, το μενού ή το concept του εκάστοτε εστιατορίου για να δημιουργήσετε κάτι ταιριαστό;

Ακριβώς! Μελετάω το μενού αλλά και την αισθητική του εστιατορίου και συζητάμε με τον chef σχετικά με τον τρόπο παρουσίασης του πιάτου ώστε να βρούμε τις ιδανικές διαστάσεις και καμπυλότητες που θα πρέπει να έχει το κάθε σκεύος.

Σημαντικό επίσης στοιχείο αποτελεί και το χρώμα του σκεύους, το οποίο εμφανίζεται ως καμβάς και λειτουργεί πολύ καθοριστικά στην τελική εικόνα.

Antigone Ceramics: Δημιουργώντας «τον καμβά» των σύγχρονων εστιατορίων

Τι σημαίνει για εσάς art de la table;

Είναι η ικανότητα να δημιουργείς μια ξεχωριστή και καλαίσθητη ατμόσφαιρα σε ένα τραπέζι. Είναι ο τρόπος με τον οποίο μετατρέπεις τη στιγμή του φαγητού από μια διαδικασία κάλυψης μιας ανάγκης σε γιορτή. Είναι το μέσο με το οποίο μπορείς να αναβαθμίσεις αισθητικά την πιο απλή, βασική και καθημερινή μας ανάγκη σε κάτι μοναδικά όμορφο.

Μια συλλογή από κεραμικά πιάτα αναπόφευκτα μας συνδέει με την έννοια του χειροποίητου, του sharing και με την γαστρονομία. Ποια είναι όμως η δική σας φιλοσοφία στο Antigone Ceramics;

Το sharing, για εμένα προσωπικά ως φιλοσοφία, είναι η πιο γενναιόδωρη πράξη αγάπης που μπορούμε να έχουμε καθημερινά στη ζωή μας. Είναι ότι ο τρόπος που μας φέρνει πιο κοντά στους ανθρώπους που επιλέγουμε να μοιραστούμε τη στιγμή του φαγητού. Ως εκ τούτου, με μεγάλη χαρά δημιουργώ πιάτα, τα οποία θα σταθούν σε ένα sharing menu γιατί δημιουργούνται αυτομάτως στο μυαλό μου εικόνες χαράς και γενναιοδωρίας.

Δεν θα κρύψω όμως και τη μεγάλη ικανοποίηση που μου προσφέρουν τα άψογα μελετημένα σκεύη ενός γαστρονομικού μενού. Η ακρίβεια που θα πρέπει να έχουν στο μέγεθος, την καμπυλότητα, την υφή και το χρώμα. Η τελειότητα του fine dining φτάνει στο σημείο να γίνεται Τέχνη και το σκεύος είναι εκεί για να την υποδεχτεί διακριτικά και να την πλαισιώσει κομψά.

Μαγειρεύετε; Και αν ναι, τι σας αρέσει να μαγειρεύετε συνήθως το Σαββατοκύριακο;

Μαγειρεύω πολύ και δοκιμάζω πολλές διαφορετικές κουζίνες. Το σημαντικότερο είναι η καλή και μεγάλη παρέα. Απολαμβάνω πολύ να μαγειρεύω για πολλά άτομα ώστε να μπορώ να κάνω πολλά διαφορετικά πράγματα κάθε φορά.

Υπάρχουν μελλοντικά σχέδια που θα θέλατε να μας αποκαλύψετε;

Συνήθως δεν κάνω σχέδια. Αφήνω τα πράγματα να με πηγαίνουν δίνοντας τον καλύτερο μου εαυτό κάθε φορά σε κάθε project. Στόχος μου είναι να έχω ικανοποιημένους και χαρούμενους πελάτες.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr