NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

​Coworking spaces: Νέος χώρος εργασίας ή εργασιακή καινοτομία;

​Coworking spaces: Νέος χώρος εργασίας ή εργασιακή καινοτομία;

Τα τελευταία δύο χρόνια, μέσα από την πανδημία του Covid, οι επιχειρήσεις βρέθηκαν μπροστά σε νέα δεδομένα τα οποία προστέθηκαν στις ήδη υπάρχουσες αλλαγές που φέρνει η ψηφιακή τεχνολογία στις ζωές μας. Εργασία εξ αποστάσεως, αίσθηση κόπωσης & ανασφάλειας λόγω περιορισμών της κινητικότητας, η «μεγάλη παραίτηση», ήρθαν να προστεθούν στα δεδομένα μιας νέας γενιάς εργαζομένων οι οποίοι αναζητούν προκλήσεις, επιθυμούν μεγαλύτερη συμμετοχικότητα στις αποφάσεις που αφορούν την εργασία τους, αμφισβητούν τα παλαιότερα εργασιακά στάνταρ και επιθυμούν να αφήσουν το δικό τους επαγγελματικό στίγμα και ίσως ένα μικρότερο περιβαλλοντικό ίχνος στον πλανήτη.

Πως γεφυρώνονται όλα αυτά; Είναι δυνατόν να παραμείνει αναλλοίωτος ο επιχειρησιακός τρόπος λειτουργίας μέσα από τόσο ριζικές αλλαγές; Που θα βρουν απαντήσεις οι επιχειρήσεις; Ποια εργαλεία θα τις βοηθήσουν να παντρέψουν τα παλιό με το νέο, το ψηφιακό με το αναλογικό, το διά ζώσης με το remote, και όλα αυτά με γνώμονα την βέλτιστη απόδοση πόρων και προσωπικού;

Στο εξωτερικό, οι coworking χώροι έδωσαν ήδη τις πρώτες απαντήσεις

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η συνεχώς αυξάνουσα ζήτηση οφείλεται στο ότι απαντούν αποτελεσματικά σ’ αυτά τα σύγχρονα εργασιακά διλλήματα.

  • Εταιρείες εγκαταλείπουν το παραδοσιακό επιχειρηματικό μοντέλο όπου η επιχείρηση διαθέτει τον αποκλειστικά δικό της χώρο εργασίας.
  • Τα coworking spaces & flexspaces ήδη φιλοξενούν πολυάριθμες σε προσωπικό επιχειρήσεις και η έννοια του «επιχειρείν» φεύγει από τα στενά όρια των τοίχων ενός κτιρίου, δίνοντας νέα οικονομικά δεδομένα στις εταιρείες σχετικά με τα πάγια έξοδά τους.

Οι εργαζόμενοι εκεί αγκάλιασαν γρήγορα αυτή την πρακτική, καθώς όχι μόνο «ζυμώνει» αποτελεσματικά όλα τα νέα δεδομένα, αλλά επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, με μικρότερα κόστη, πολλαπλάσια οφέλη και μια φρέσκια εργασιακή εμπειρία.

Ψυχολογία που αυξάνει την απόδοση!

Παρατηρώντας την εξ αποστάσεως εργασία λίγο πιο προσεκτικά, βλέπουμε ότι δεν είναι μόνο οι φυσικές συνθήκες εργασίας που είναι σημαντικές, αλλά και το κριτικό στοιχείο στην προσωπικότητα κάθε ατόμου! Τα τελευταία χρόνια, ως επαγγελματίες μπήκαμε στην διαδικασία να παρατηρούμε εις βάθος το ανθρώπινο δυναμικό μας, τις ταχύτατες τεχνολογικές γνώσεις και την δημιουργικότητα που ανέπτυξαν οι εργαζόμενοι αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ενώ προσπαθούν να ισορροπήσουν την προσωπική και επαγγελματική τους ζωή.

Ένας coworking χώρος, λοιπόν, δεν εξυπηρετεί μόνο τα logistics μιας επιχείρησης. Η επιρροή του στην ανθρώπινη ψυχολογία είναι εμφατικά θετική! Οι άνθρωποι συχνά χρειάζονται αλλαγή χώρου και παραστάσεων και η απόδοσή τους αλλάζει όταν αλλάζει το περιβάλλον γύρω τους! Η κατ’ οίκον εργασία –που επανήρθε στο προσκήνιο ελέω covid- ίσως να εξυπηρετεί περιπτώσεις όπως οι εργαζόμενες μητέρες, εμφανίζει όμως μεγάλα μειονεκτήματα, αφού ο άνθρωπος ζει και εργάζεται στον ίδιο ακριβώς χώρο χωρίς καμία αλλαγή περιβάλλοντος.

Η πολυμορφικότητα και ο σχεδιασμός ενός coworking χώρου εξαφανίζουν αυτά τα προβλήματα! Εκεί μέσα, κάθε εργαζόμενος βρίσκει το κατάλληλο γι' αυτόν σημείο εργασίας. Ο χώρος της κουζίνας ή ο χώρος ψυχαγωγίας συντελούν στο χτίσιμο κοινωνικών σχέσεων, αφού είναι σημεία χαλάρωσης και ελεύθερης επικοινωνίας. Η τεχνολογία, ως βασική παροχή υπηρεσίας, λύνει τα χέρια του εργαζομένου, προσφέροντάς του το σύνολο των εργαλείων που χρειάζεται. Το βασικότερο όμως όλων μέσα σε ένα coworking χώρο, είναι η ανθρώπινη κοινότητα που χτίζεται, όπου ο οποιοσδήποτε μπορεί να βρει άλλα άτομα με κοινά χαρακτηριστικά, να ακούσει για νέες ιδέες και νέα projects, να συζητήσει ακόμη και για πιο χαλαρά θέματα όπως οι τέχνες, τα χόμπι, τα ταξίδια. Να εκπαιδευτεί σε κάποιον τομέα, να επικοινωνήσει την εργασία του, να βρει νέους συνεργάτες και πελάτες, να δεχτεί νέα ερεθίσματα αυτοβελτίωσης και, τελικώς, να αναβαθμίσει την απόδοσή του. Δεν είναι τυχαίο που δυο από τα μεγαλύτερα και πιο δημιουργικά οικοσυστήματα στην αγορά (startups και digital nomads) λειτουργούν πλέον σχεδόν αποκλειστικά μέσα από coworking spaces!

Στην Ελλάδα νιώθουμε το πρόβλημα αλλά δεν βλέπουμε την λύση!

Η παραδοσιακή νοοτροπία κρατάει σφιχτά τα ηνία. Ο εργαζόμενος έχει εκπαιδευτεί να εργάζεται στα στενά όρια που ορίζει ο εργοδότης και περιλαμβάνουν από το κτίριο της επιχείρησης μέχρι την περιορισμένη ελευθερία πρωτοβουλιών και κριτικής σκέψης. Εδώ, το νέο αυτό εργασιακό περιβάλλον αποτελεί κάτι σχεδόν πρωτόγνωρο. Μέσα στο μυαλό των επιχειρηματιών, όποτε ακούνε τον όρο «coworking space» δεν γίνεται εύκολα η σύνδεση πρόβλημα/λύση. Πώς μπορούν να ελεγχθούν τα πάγια κόστη διατήρησης φυσικών χώρων; Αξίζει να συντηρείται ένας κοστοβόρος επαγγελματικός χώρος που τελικά εξυπηρετεί μόνο κάποια μηνιαία meetings ή μια ελάχιστη φυσική παρουσία των εργαζομένων; Μήπως υπάρχει άλλος τρόπος να έχουμε ικανοποιημένους και αποδοτικούς εργαζόμενους; Μήπως η νέα εργασιακή κουλτούρα μας απλώνει ευκαιρίες για ανάπτυξη με μικρότερα κόστη και περισσότερη ευελιξία;

Αυτές οι απαντήσεις έχουν ήδη δοθεί μέσα σ’ αυτό το νέο υβριδικό μοντέλο εργασίας. Η ευελιξία, η ταχύτητα, η εξωστρέφεια, η ποιότητα συνεργασίας, οι ευτυχισμένοι εργαζόμενοι, η συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση του προσωπικού είναι τα χαρακτηριστικά της νέας πραγματικότητας που οδηγούν στην νέα αξία για τον πελάτη. Αν λοιπόν η ελληνική επιχείρηση θέλει να ανταγωνιστεί τις παγκόσμιες εξελίξεις, θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει την πυξίδα της. Διαφορετικά, θα δει το παραγωγικό της δυναμικό να συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο.

Τα Coworking spaces είναι το επόμενο στάδιο

Εργαζόμενοι και επιχειρηματίες του αύριο μπορούν να χτίσουν μαζί ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο, υιοθετώντας τους καινούργιους τρόπους εργασίας, αλλάζοντας ριζικά σχεδόν την υπάρχουσα επιχειρηματική νοοτροπία. Και οι συνεργατικοί χώροι, τα coworking spaces, ήδη στεγάζουν αυτή τη νέα μορφή του «επιχειρείν». Έχουν λύσεις, έχουν προτάσεις, μπορούν να εξηγήσουν τις νέες τάσεις. Κυρίως όμως είναι έτοιμα να υποδεχτούν το ανθρώπινο δυναμικό κάθε επιχείρησης και να εργαστούν στην προσαρμογή του στα νέα δεδομένα.

Αναζητήστε το coworking της περιοχής σας. Ίσως να είναι μόνο ένα, αν βρίσκεστε σε μια μικρή πόλη, σύντομα θα είναι πολύ περισσότερα. Δοκιμάστε να εργαστείτε από αυτό το χώρο, γνωρίστε τους ανθρώπους του. Αν είστε επιχειρηματίας, συζητήστε μαζί τους προβληματισμούς και ερωτήματα. Ακούστε προσεκτικά τις λύσεις που προτείνουν και υπολογίστε. Εντοπίστε άτομα που εργάζονται ήδη σε τέτοιους χώρους και ζητήστε να μοιραστούν την εμπειρία τους. Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή στην επιχειρηματική σας ζωή και απαιτείται να μελετηθεί από όλες τις πλευρές.

Δε μπορούμε να εμποδίσουμε τις εξελίξεις αλλά σίγουρα είμαστε σε θέση να τις διαχειριστούμε.

«Αυτή είναι η φύση των έκτακτων περιστατικών. Προχωρούν γρήγορα τις ιστορικές διαδικασίες» - Yuval Noah Harari

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr