NEWSFLASH...
Coaching & Training
ανάγνωση

Αξίες: Δομικό στοιχείο της προσωπικής και επαγγελματικής μας ταυτότητας

Αξίες: Δομικό στοιχείο της προσωπικής και επαγγελματικής μας ταυτότητας

​Οι αξίες μας, βρίσκονται στον πυρήνα της αντίληψης του εαυτού μας. Συνδέονται και αντικατοπτρίζουν πτυχές της προσωπικής και κοινωνικής μας ταυτότητας.

Οι εργασιακές αξίες, ειδικότερα, σχετίζονται με τον επαγγελματικό μας τομέα. Είναι οι αξίες που επηρεάζουν τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε και ενεργούμε στο εργασιακό μας περιβάλλον.

Ο τομέας της καριέρας, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πτυχές της ζωής των ανθρώπων. Οι περισσότεροι από εμάς, επενδύουμε σημαντικό κομμάτι του εαυτού μας στον επαγγελματικό τομέα, σε σωματικό, νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο, καθώς το επάγγελμά μας αποτελεί σημαντική πτυχή της ταυτότητάς μας.

Άνθρωποι με διαφορετικά επαγγέλματα, χαρακτηρίζονται από διαφορετική ιεράρχηση αξιών. Για παράδειγμα, σε διοικητικά στελέχη/τραπεζίτες/οικονομικούς συμβούλους είναι πιο εμφανείς οι αξίες της δύναμης και της επιτυχίας, σε ψυχολόγους/κοινωνικούς λειτουργούς οι αξίες της προσφοράς-καλοβουλίας-οικουμενικότητας, σε λογιστές/γραμματείς της ασφάλειας-συμμόρφωσης, κ.ο.κ.

Αυτά τα εργασιακά αξιακά προφίλ, δεν είναι αυθαίρετα ή τυχαία. Είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων ερευνών και μελετών, απ' όπου, επιπλέον, προκύπτει ότι μέσω του εκάστοτε επαγγέλματος διευκολύνεται η επιδίωξη σημαντικών, για τα άτομα, στόχων. Έχει υποστηριχθεί, μάλιστα, ότι ο χώρος της εργασίας αποτελεί το ιδανικό πλαίσιο για τη μελέτη της πολύπλοκης φύσης των προσωπικών αξιών.

Οι αξίες, αποτελούν οδηγό για τους ανθρώπους στις περίπλοκες και συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της ζωής.

Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να αποκτούμε σαφή επίγνωση αυτών, είτε ονομάζονται γενικές προσωπικές αξίες, είτε εργασιακές αξίες. Εξ’ άλλου, πρόκειται για δύο συγκοινωνούντα δοχεία που και τα δύο μαζί συνθέτουν την ταυτότητά μας.

Πολύ σημαντικός θεωρείται ο ρόλος του επαγγελματία coach, ο οποίος πρέπει να διαθέτει την εμπειρία και την ικανότητα να συμβάλλει επιτυχώς στη διαδικασία ανάδειξης του αξιακού κώδικα κάθε ατόμου.

Όταν το άτομο αποκτά σαφή επίγνωση του εαυτού του, είναι έτοιμο να προχωρήσει με μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια στα επόμενα στάδια της διαδρομής του, όπως είναι η εξαιρετικά σημαντική διαδικασία της στοχοθεσίας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr