NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Ραντεβού στα Τυφλά με τους Οινοποιούς Βορείου Ελλάδος

Ραντεβού στα Τυφλά με τους Οινοποιούς Βορείου Ελλάδος

Ένα ραντεβού αλλιώτικο από τα άλλα επινόησαν οι Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος. Όρισαν το μέρος για το μεγάλο Δείπνο, και όταν ήλθε η ώρα καλωσόρισαν με μεγάλη θέρμη στην Αθήνα τους καλεσμένους τους, οδηγώντας τους στο πάνω όροφο ενός αρχοντικού που σήμερα κοσμεί την περιοχή του Μεταξουργείου και εξυπηρετεί την εστίαση.

Αντικριστά και γύρω έκατσαν οι καλεσμένοι στα λίγα στρόγγυλα τραπέζια και στο μεγάλο ορθογώνιο τραπέζι. Άλλοι γνωστοί μεταξύ τους, άλλοι άγνωστοι, άλλοι γνώστες του οίνου, άλλοι όχι. Όλοι τους, όμως είχαν το ίδιο ραντεβού. Ένα ραντεβού στα τυφλά με τον Οινοχόο, αφού σε όλα τα στάδια οι καλεσμένοι άφησαν την φαντασία τους ελεύθερη στο να μαντέψουν ποια μάρκα οίνου δοκίμαζαν.

Ένα αποκλειστικό μενού έξι σταδίων από τον αρχιμάγειρα του καταστήματος που επέλεξε τα συνοδευτικά πιάτα αποκλειστικά για τους καλεσμένους της Ένωσης Οινοποιείων Βορείου Ελλάδος. Επιλογές κρεάτων και ψαριών, γαρνιρισμένα με συστατικά που χρειάζονταν για να συνοδεύσουν τους τύπους του οίνου που προσφέρθηκαν στους καλεσμένους.

Αφρώδεις οίνοι, Λευκός, Ξηρός ΠΟΠ Ζίτσα, Ροζέ Ξηρός Αμυνταίου, Δεξαμενή Βαρέλι Χαρμάνι, Οίνος Λευκός Ξηρός ΠΓΕ Φλώρινα, Μακεδονία, Δράμα. Λευκοί ξηροί οίνοι τύπου Orange ΠΟΠ Ζίτσα, Νάουσα, ΠΓΕ Βελβεντό. Οίνος ξηρός ΠΓΕ Χαλκιδική, ΠΟΠ Νάουσα, Οίνος Ερυθρός Ξηρός ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα. Οίνος Ερυθρός Ξηρός ΠΓΕ Ιωάννινα, Νάουσα, ΠΓΕ Δράμα, Κρανιά. Και τέλος η ωδή στην Gewürztraminer, στην ποικιλία αρωματικών σταφυλιών κρασιού, που χρησιμοποιείται σε λευκά κρασιά και έχει την καλύτερη απόδοση σε πιο δροσερά κλίματα. Οίνος λευκός γλυκός ΠΓΕ Παγγαίο, Φλώρινα.

Το κρασί στην Ελλάδα κατά την μυθολογία

Στην Ελλάδα, την άμπελο, σύμφωνα με τη μυθολογία, την έφερε ο Βάκχος από τις Ινδίες. Από την Ελλάδα η καλλιέργεια της αμπέλου επεκτάθηκε και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αρχικά στη Σικελία, μετά στην Ισπανία, στην Γαλλία, την Γερμανία,

Η καλλιέργεια των αμπελιών και η παραγωγή οίνου στην Ελλάδα ξεκινάει από τον 15ο αιώνα π.Χ. Αναφορές των αρχαίων Ελλήνων μνημονεύουν οίνους της Μαρώνειας στη Θράκη, της Λέσβου, της Θάσου, της Κω, της Πάρου, της Χίου, της Ικαρίας.

Για την αποθήκευση, μεταφορά, πόση του οίνου οι αρχαίοι Έλληνες μεταχειριζόνταν τους αμφορείς, τους κρατήρες, τον κύλικα, κανθάρους, την κοτύλη, τον κύαθο, την οινοχόη, στάμνες, πήλινα αγγεία ποικίλλων σχημάτων που φέρουν επιγραφές και διακόσμηση, την υδρία για την καλύτερη διατήρηση του περιεχομένου.

Sommelier ή εύηχα Οινοχόος: Ο υπηρέτης που προτείνει και σερβίρει το κρασί

Κατά την αρχαιότητα, οινοχόος είναι ο υπηρέτης που κερνούσε κρασί τους συμποσιαστές.

Σήμερα είναι ο υπάλληλος ενός εστιατορίου που ο ρόλος είναι να συμβουλεύει τον πελάτη, να παίρνει την παραγγελία και ξέρει πώς σερβίρεται σωστά το κρασί, αλλά και να συμβουλεύει το αφεντικό το πώς θα αγοράσει το σωστό κρασί.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr