NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Τα πιο “ντελικάτα” παντοπωλεία της Αθήνας

Τα πιο “ντελικάτα” παντοπωλεία της Αθήνας

Είναι οι καθημερινές, που οι επισκέψεις στο παντοπωλείο και στο super market για τα είδη πρώτης ανάγκης γίνονται ακριβώς με τον τρόπο που περιγράφουν οι λέξεις. Σαν μια επείγουσα, άμεση ανάγκη που πρέπει να καλυφθεί με τρόπο “πυροσβεστικό”.

Οι συσκευασίες πέφτουν απότομα, άτσαλα, βιαστικά και με λίγο κρότο στο καρότσι ή το καλάθι μας και τα ροδάκια τους παίρνουν… φωτιά ώσπου να φτάσουμε στο ταμείο. Και από εκεί το παιχνίδι παίζεται στο να φτάσουν οι σακούλες όσο πιο γρήγορα γίνεται στο σπίτι.

Είναι όμως και τα Σαββατοκύριακα που οι συνθήκες αυτές αλλάζουν. Που ο ρυθμός και η ώρα είναι δική μας επιλογή. Κατά κανόνα όλα συμβαίνουν πιο αργά, πιο ομαλά, πιο “οργανικά”. Ενώ δεν είναι λίγες φορές που ο δρόμος μας βγάζει σε πιο ιδιαίτερες και ασυνήθιστες επιλογές τόσο παντοπωλείων -deli αν η λέξη σας φαντάζει πιο ντελικάτη- όσο και προϊόντων.

Για να δοκιμάσετε καινούργιες γεύσεις, να ανοίξετε νέες ετικέτες κρασιών και να καταλάβετε ότι ήρθε επιτέλους το Σαββατοκύριακο, συγκεντρώσαμε μερικές από τις δικές μας αγαπημένες επιλογές delicatessen στην Αθήνα.

Grapes & Salt

Λίγο πιο πάνω από την Πλατεία Προσκόπων, στο 16 της οδού Παυσανίου βρίσκεται το Grapes & Salt. Και κάθε φορά που δρασκελίζουμε το κατώφλι του δεν ξέρουμε ποιό είναι το στοιχείο που μπορεί απαρέγκλιτα να μας φτιάχνει τη διάθεση τόσο ακαριαία όσο το αλάτι μπορεί να νοστιμίσει ένα φαγητό και τόσο απολαυστικά όσο ένα ποτήρι κρασί μπορεί να το συνοδεύσει.

Από το χοντρό αλάτι από τις αλυκές της Λέσβου μέχρι τα προϊόντα πολλών Ελλήνων παραγωγών και από τις ενδιαφέρουσες ετικέτες κρασιών και τις premium ελληνικές σοκολάτες έως τα πατατάκια που η συσκευασία τους μοιάζει με κόμικ, στο Grapes & Salt είναι σίγουρο πως θα βρείτε κάτι που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει.

Ιδανικά επιλέξτε συσκευασία δώρου και αφήστε την Βαλεντίνα να σας κάνει… food and wine pairing με καλάθια, boxes και ενίοτε όμορφες ανθοσυνθέσεις.

Τhe Market

Δίπλα στο Οhh boy, το μαγαζί με το καλύτερο τιραμισού της πόλης, βρίσκεται το deli The Market, το παντοπωλείο, θα γράψουμε βέβαια και πάλι, γιατί εδώ θα προτιμήσουμε τους συνειρμούς της ελληνικής λέξης. Το παντοπωλείο έχει δημιουργηθεί στην οδό Αρχελάου στο Παγκράτι, σε μια περιοχή σύγχρονη που κρατάει εν μέρει και τα καλά στοιχεία μιας γειτονιάς.

Έτσι ακριβώς είναι αυτό το παντοπωλείο. Τόσο κοντά στην έννοια του deli όσο και στου παντοπωλείου. Και επειδή τα προϊόντα που θέλουμε να αποκτήσουμε από τα ραφάκια του δεν έχουν τελειωμό όπως και η ώρα των επισκέψεων μας στο κατάστημα έχουμε βρει ένα κόλπο που δεν ξέρουμε αν κάνουμε καλά να σας το πούμε, γιατί μπορεί να σταματήσει να είναι εύκολο να συμβεί. Ωστόσο θα το τολμήσουμε.

Τα δύο τελευταία τραπέζια του Ohh Boy πάνω στο πεζοδρόμιο βρίσκονται ακριβώς έξω από το Market. Και όπως καλά θα υποθέσετε, αν καθίσετε εκεί, έχετε όλο τον χρόνο που θα τρώτε το γλυκό σας για να χαζέψετε τα προϊόντα που βρίσκονται στη βιτρίνα αλλά και στο εσωτερικό του, πριν ακόμα μπείτε μέσα.

Barolo

Και παίρνουμε το καλάθι μας για να πάμε σε μια άλλη γειτονιά της Αθήνας. Στο Ψυχικό και μάλιστα στο Παλαιό Ψυχικό που δεν αποτελεί και καμιά συνηθισμένη πιάτσα για ψώνια. Και όμως. Την περίοδο της καραντίνας όταν όλοι δοκιμάζαμε τις δυνάμεις μας στην μαγειρική άνοιξε το παράρτημα deli του Barolo, του εστιατορίου με το οινοφιλικό όνομα πριν ακόμα τα τραπεζάκια του βγουν στον ήλιο του μικρού πεζόδρομου.

Η βιτρίνα με τα αλλαντικά και τα τυριά κρύβει πραγματικά διαμαντάκια, οι επιλογές των κρασιών δεν θα σας απογοητεύσουν αλλά και πολλά προϊόντα γαστρονομίας όπως μακαρόνια από την Ιταλία, σοκολατάκια από το Παρίσι και φυσικά προϊόντα από Έλληνες παραγωγούς θα σας περιμένουν εκεί.

Wise Greece

Μέσα στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης θα βρείτε την “Γωνιά των παραγωγών” ένα σοφό… μοντέλο συνεργασίας από τον δήμο Αθηναίων, με διαχειριστή το Impact Hub Athens.

Σε μία από τις πιο πολυπληθείς, πολυπολιτισμικές και ιστορικές περιοχές της Αθήνας έχει δημιουργηθεί η πρώτη αγορά κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

H Wise Greece έχει δημιουργήσει την “Γωνιά των παραγωγών” με προϊόντα από όλη την Ελλάδα απευθείας από τους μικρούς παραγωγούς ενώ το κέρδος από την πώληση των προϊόντων μετατρέπεται σε τρόφιμα πρώτης ανάγκης για τους συνανθρώπους μας στο Δήμο Αθηναίων, που ζουν στα όρια της φτώχειας.

Θα βρείτε νέα προϊόντα που θα θέλετε να δοκιμάσετε από τα πιο απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδας. Μέλι, ελαιόλαδο και άλλοι κρυμμένοι γαστρονομικοί θησαυροί με κοινωνικό αντίκτυπο.

Ergon House Deli

Για να μιλήσουμε για το τι περιέχει το παντοπωλείο του Ergon θα χρειαζόμασταν πολλές λέξεις, στην προκειμένη όμως θα χρησιμοποιήσουμε λίγες και ελπίζουμε, περιεκτικές.

Θυμάμαι ακόμα από την πρώτη μας συνέντευξη, στο ξεκίνημα τους, τους ιδρυτές του Ergon να μου μιλούν για το αλλαντοζυθοπωλείο του παππού τους στην Θεσσαλονίκη. Και η διαδρομή… ως το αίθριο ύψους 25 μέτρων είναι συγκλονιστική.

Χίλια τετραγωνικά, μια τοιχογραφία του street artist INΟ, πάνω 1200 προϊόντα από περίπου 150 Έλληνες παραγωγούς, μια γκάμα προϊόντων που μεγαλώνει κατά 10% κάθε χρόνο, ένα ιχθυοπωλείο, ένα κρεοπωλείο, ένα μανάβικο, μια καβά και ένας κάθετος λαχανόκηπος. Η λέξη παντοπωλείο βρίσκει εδώ, το πλήρες της νόημα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr