NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Ηγεσία & Management
ανάγνωση

Οδηγός για Managers: Βοήθησε την ομάδα σου να επανασυνδεθεί με τον εαυτό της

Οδηγός για Managers: Βοήθησε την ομάδα σου να επανασυνδεθεί με τον εαυτό της
13_05_2022

Powered by:
Thrive Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.
epixeiro icon Επιχειρήσεις & Know-how, Ηγεσία & Management, Coaching & Training, Business Coaching

Με τις υποχρεώσεις να μας κατακλύζουν μέσω των συσκευών μας, η επαγγελματική μας ζωή συχνά “καπελώνει” την προσωπική. Και στον λίγο ελεύθερο χρόνο που διαθέτουμε, βάζουμε τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές μας.

Ωστόσο, όλα τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ένα πράγμα: όπως λέμε στο αεροπλάνο, πρέπει να βάλουμε πρώτα τη δική μας μάσκα οξυγόνου για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους άλλους. Και ναι, αυτό ισχύει και στο σπίτι και στη δουλειά. Όσο περισσότερο συντονισμένοι είμαστε με τις ανάγκες μας, τόσο περισσότερο μπορούμε να βοηθήσουμε τους άλλους, εντός και εκτός δουλειάς. Αλλά πώς βρίσκουμε χρόνο για να κάνουμε διάλειμμα από τη δουλειά, όταν εκείνη μοιάζει πανταχού παρούσα – μόνο ένα κλικ μακριά; Μια έρευνα του 2015 αποκάλυψε ότι 71% των Αμερικανών κοιμούνται με το κινητό δίπλα τους. Ίσως κι εσύ να τσεκάρεις το κινητό σου μέσα στη νύχτα μια ή δυο φορές.

Όταν οι επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις αρχίζουν να συσσωρεύονται, η αυτοφροντίδα είναι συνήθως το πρώτο πράγμα που βγαίνει από τη λίστα μας. Ύπνος, άσκηση, αποσύνδεση και υγιεινή διατροφή μοιάζουν λες και απαιτούν πολλή προσπάθεια, αλλά για την ακρίβεια πρόκειται για τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να ολοκληρώσεις όλες αυτές τις οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις. Είναι σημαντικό οι managers να ενθαρρύνουν τους εργαζομένους να βρίσκουν χρόνο για τον εαυτό τους, ακόμα και όταν ο όγκος δουλειάς είναι (αρκετά) μεγάλος.

Οι εργαζόμενοί σου πρέπει να βρίσκουν χρόνο για τον εαυτό τους τόσο εντός, όσο και εκτός γραφείου. Η σημασία των συχνών διαλειμμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι μεγάλη. Μια έρευνα του 2008 στο International Journal of Workplace Health Management έδειξε ότι οι εργαζόμενοι που ασκούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πιο αποδοτικοί, πιο καλοί στη διαχείριση του χρόνου τους και στην αλληλεπίδραση με τους συναδέλφους τους και πιο ευχαριστημένοι στο τέλος της ημέρας.

Επιτρέποντας στην ομάδα σου να πάρει μια υγιή απόσταση από τη δουλειά εκτός γραφείου, την βοηθάς στην ενίσχυση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας. “Πολλοί σύγχρονοι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να βρουν ελεύθερο χρόνο,” γράφουν οι Jackie και John Coleman σε ένα άρθρο στο Harvard Business Review. “Η ιδέα της απομάκρυνσης από τη δουλειά μοιάζει περίεργη στον κόσμο των smartphones, των laptops και των παγκόσμιων κολοσσών που προσλαμβάνουν εργαζομένους από όλον τον κόσμο. Αλλά η πιο ξεκάθαρη οριοθέτηση μεταξύ της δουλειάς και της ξεκούρασης έχει πολλά οφέλη για την αποδοτικότητα, τη δημιουργικότητα και την ευεξία μας.”

Εταιρείες, όπως η Deloitte, φημίζονται ότι αναγνωρίζουν τι συμβαίνει όταν οι εργαζόμενοι έχουν το χρόνο και το χώρο να σκεφτούν και να δουλέψουν πάνω σε δημιουργικά projects εκτός των καθημερινών καθηκόντων τους. Αλλά συχνά οι άνθρωποι δεν μπορούν να εστιάσουν στον εαυτό τους, γιατί οι managers τους δεν τους ενθαρρύνουν να κάνουν κάτι τέτοιο. Αν η ομάδα σου πιστεύει ότι δεν ενδιαφέρεσαι για τη ζωή τους εκτός γραφείου, θα δυσκολευτεί να αποκαλύψει ότι χρειάζεται μεγαλύτερη υποστήριξη ή ευελιξία. Άλλαξε τον τρόπο που οι εργαζόμενοι βλέπουν την αφοσίωσή σου στην προσωπική τους ζωή και πιθανότατα θα δεις αλλαγή και στη δική τους αφοσίωση.

Μάθε πώς θα γνωρίζει η ομάδα σου ότι σέβεσαι τον ελεύθερο χρόνο τους:

1. Ζήτα από τα μέλη της ομάδας σου να μοιραστούν τις πιο σημαντικές μη-επαγγελματικές τους υποχρεώσεις

Στην επόμενη ατομική σας συνάντηση, ρώτα κάθε εργαζόμενο τι έχει μεγαλύτερη αξία για εκείνον εκτός δουλειάς. Μπορεί να είναι ένα άθλημα, ο ποιοτικός χρόνος με το παιδί, οι συναναστροφές με φίλους. Ό,τι κι αν είναι, έκφρασε τη δέσμευσή σου ότι θα τους βοηθήσεις να το πετυχαίνουν κάθε εβδομάδα.

2. Βάλε τις προτεραιότητες του καθενός στο ημερολόγιό σου

Αυτό είναι ένα ουσιαστικό βήμα για να μην διακόπτεις αυτό το άτομο σε εκείνο το χρονικό πλαίσιο κάθε εβδομάδα. Είναι ένα πράγμα να λες ότι δεσμεύεσαι ότι θα τους βοηθήσεις να τα καταφέρουν κι άλλο να το δείχνεις, αποφεύγοντας να τους στέλνεις email ή να τους τηλεφωνείς εκείνο το διάστημα. Αν ζητήσεις από τους εργαζομένους σου να βάλουν όρια και να τα μοιραστούν μαζί σου, πρέπει να τα σέβεσαι.

3. Βάλε τις δικές σου προτεραιότητες και μοιράσου τες με την ομάδα

Αν εσύ ο ίδιος αποδεικνύεις ότι βρίσκεις χρόνο για τον εαυτό σου, είναι πιο εύκολο για την ομάδα σου να κάνει το ίδιο. Ανάδειξε την αξία και τα οφέλη που έχεις αποκομίσει από αυτό.


Αρχική δημοσίευση στο www.thriveglobal.gr

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr