NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Κ. Μοσχονάς: Η αγορά ακινήτων θα βρει τον τρόπο να αναδείξει επενδυτικές ευκαιρίες

Κ. Μοσχονάς: Η αγορά ακινήτων θα βρει τον τρόπο να αναδείξει επενδυτικές ευκαιρίες

Ο Κωστής Μοσχονάς, διοργανωτής της έκθεσης ακινήτων Premium Real Estate Expo 2022, που ξεκινά σήμερα 13 Μαΐου και διαρκεί μέχρι τις 15 του μήνα, μιλάει στο epixeiro.gr για την αγορά του real estate στην Ελλάδα, τα trends και τις επενδύσεις στην αγορά των ακινήτων.

Καταρχάς, δώστε μας μια εικόνα για το πώς διαμορφώνεται, αυτή τη στιγμή, η αγορά του real estate στην Ελλάδα. Ποιος ήταν ο αντίκτυπος της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία και ποια η πρόβλεψη για την επόμενη μέρα;

Ένας πόλεμος και μια κρίση γενικότερα, είτε είναι υγειονομική, είτε ενεργειακή, είτε πολιτική, έχει δυστυχώς επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Η αγορά ακινήτων, ακόμη και μέσα από μια πολιτική κρίση, όπως ο πόλεμος, πιστεύω πως με τις κατάλληλες ενέργειες και συνεργασίες θα βρει τον τρόπο να προχωρήσει και να αναδείξει επενδυτικές ευκαιρίες. Εμείς, στην 2η Premium Real Estate Expo, δίνουμε στους εκθέτες τις επιλογές να αναδείξουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους και στους ενδιαφερόμενους να βρουν λύσεις αξιοποίησης των ακινήτων τους. Θεωρώ πως η επόμενη μέρα μόνο ελπιδοφόρα μπορεί να είναι. Άλλωστε, μετά από μια κρίση μόνο άνοδος μπορεί έρθει.

Ποιες είναι οι τάσεις που παρουσιάζουν ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον και που θα μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον; Υπάρχουν trends που εντοπίζονται στο εξωτερικό και που αναμένεται να φτάσουν και στην Ελλάδα;

Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία του Real Estate είναι η νέα τάση παγκοσμίως. Εικονικές περιηγήσεις, online πλατφόρμες διαχείρισης ακινήτων, ψηφιακές b2b συναντήσεις επιχειρήσεων και επενδυτών. Εφαρμογές που ήδη χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό έχουν έρθει πλέον και στην χώρα μας και είναι πολλοί αισιόδοξο το γεγονός πως οι επιχειρήσεις του κλάδου τις έχουν αγκαλιάσει.

Πραγματοποιούνται, πλέον, σημαντικές επενδύσεις σε ακίνητα;

Η ελληνική αγορά ακινήτων τα τελευταία χρόνια έχει ανακάμψει, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι τόσο στις μεγάλες αστικές πόλεις, λόγω Golden Visa, όσο και στον τουρισμό, που παραδοσιακά αποτελούσε πόλο έλξης ξένων επενδυτών. Βέβαια, το lockdown της Κίνας και η αδυναμία μετακίνησης Ρώσων υπηκόων μας έχει κρατήσει πίσω σε ότι αφορά στην ανάπτυξη σε αυτές τις αγορές, όμως αναμένεται μεγάλο ενδιαφέρον με το πέρας της πανδημίας.

Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που έχουν αποκτήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον όσον αφορά στο real estate;

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον τόσο στον αστικό ιστό, βλέπετε το παράδειγμα του Ελληνικού, όσο και στα νησιά μας, όπου δημιουργούνται μεγάλες τουριστικές μονάδες. Η Ελλάδα, άλλωστε, σε ολόκληρη την επικράτεια έχει να προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες. Κι αν αναφερθούμε στον τουρισμό, με την άνοδο του αγροτουρισμού, βλέπουμε πως τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται πολλές και αξιόλογες σχετικές μονάδες.

Καθώς στρέφουμε το ενδιαφέρον μας προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ποια η θέση του του real estate σε αυτό;

Η κλιματική αλλαγή είναι κάτι που μας επηρεάζει όλους. Πρώτες οι κατασκευαστικές εταιρείες υιοθέτησαν εφαρμογές πράσινης ενέργειες και δημιουργούν πλέον κτίρια φιλικά προς το περιβάλλον που εκμεταλλεύονται εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Ο κατασκευαστικός κλάδος έχει κάνει άλματα σε σχέση με το παρελθόν κι αυτό είναι ένα παράδειγμα που θεωρώ πως θα πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλοι. Σύμφωνα με νέο ευρωπαϊκό νόμο, από το 2030 και μετά τα κτίρια πρέπει να πληρούν βασικές προϋποθέσεις υψηλής ενεργειακής κατάταξης.

Προς το κλείσιμο, θα ήθελα τη γνώμη σας και για τον ρόλο που έχουν διαδραματίσει πλατφόρμες όπως το Airbnb στην αξιοποίηση ακινήτων.

Αυτό αποτελεί ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν αναλυτικά στο 1ο Premiun Real Estate Forum το οποίο διεξάγεται στο πλαίσιο της έκθεσης. Τόσο η Golden Visa, όσο και το Airbnb και η μακροχρόνια μίσθωση, είναι θέματα που απασχολούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων και φροντίσαμε οι ειδικοί του κλάδου να δώσουν τις απαντήσεις. Καλώ, λοιπόν, τους ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν το συνέδριο είτε διά ζώσης, είτε διαδικτυακά, για να λάβουν έγκυρα τις απαντήσεις αυτές από τους ειδικούς.

Κλείνοντας, καθώς ξεκινά η Premium Real Estate Expo 2022, τι θα δούμε εκεί, τι να περιμένουμε; Και τι ετοιμάζετε για το άμεσο μέλλον;

Στο πλαίσιο της 2ης Premium Real Estate Expo 2022, οι επισκέπτες θα συναντήσουν επιχειρήσεις από όλο τον κλάδο των μεσιτών, των κατασκευών, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, υπηρεσίες αξιοποίησης ακινήτων και πολλά ακόμη. Επιπλέον στο πλαίσιο της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Μαΐου, το «1ο Premium Real Estate Forum», όπου οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τις τάσεις της αγοράς, τις διεθνείς εξελίξεις, το μέλλον των ακινήτων, τις αλλαγές στις φοροτεχνικές διαδικασίες και άλλα ενδιαφέροντα θέματα. Τη θεματολογία και το πρόγραμμα του Forum μπορείτε να βρείτε στο realestateforum.gr. Ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, experts από αγορές – κλειδιά για το ελληνικό real estate, εκπρόσωποι των φορέων χρηματοδότησης και υψηλόβαθμα στελέχη από συνεργαζόμενους κλάδους (κατασκευές, αρχιτεκτονική, τεχνολογία κ.ά.) συνθέτουν τα panels των ομιλητών. Επιπλέον, μέσω της πλατφόρμας www.vrexpogreece.com, οι εκθέτες θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν B2B συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων γραφείων Real Estate, Funds, οικονομικούς συμβούλους, καθώς και νέους πελάτες από όλο τον κόσμο.

photo_mosxonas.jpg?mtime=20220513005616#asset:347674


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr